-Alien - vanzemaljac raste kao čaroban pasulj
- čas jede ljude a čas stavlja jaje
- umesto krvi venama mu teče kiselina
Meni ovo uopšte nije nelogično; samim tim što je u pitanju vanzemaljski oblik života može se očekivati potpuno drugačiji način funkcionisanja, i zato SF scenarista mora pustiti mašti na volju - ako to biće funkcioniše i ponaša se isto kao čovjek, onda ga je teško prihvatiti kao vanzemaljca.
Uostalom, primjera koji su izdaleka slični prvoj i trećoj stavci ima u okolini: mladunče plavog kita raste brzinom od oko 90 kg za 24 sata, a bambus 90 cm za 24 h, što je nepojmljivo brže od našeg razvoja, pa onda nije nemoguće zamisliti i da neka vanzemaljska forma života raste još brže ako joj je to neophodno.
Što se tiče treće stavke, vjerovatno se svi sjećamo otkrića od prije nekoliko godina, da u jezeru Mono u Kaliforniji žive bakterije koje u svoju DNK ugrađuju arsen umjesto fosfora; to otkriće je kasnije dovedeno u sumnju i oboreno, ali nije nezamislivo da neki oblik života živi na nečemu što je za nas smrtonosno.
Najzad, koga je danas iskreno briga odakle brodu "warp" pogon i sl. gluposti. SF je limunada i to je. 95% publikuma veze sa naukom nema, niti ih ista zanima. Gledaju film kao i svaki drugi.
Mislim da ovim rečeno sve, i potpuno se slažem! Svrha svih proizvoda danas je da zadovolje široke mase i donesu profit. Isto je i sa SF filmovima - cilj je popuniti bioskopske dvorane, a ko hoće realne prikaze univerzuma i života u njemu, neka gleda Viasat Explorer i Discovery.
Jedan SF režiser, ne mogu sad da se sjetim imena, odavno sam to pročitao, je jednom rekao "U redu, 90% SF je smeće. Ali pokažite mi bilo šta na ovom bijelom svijetu od čega takođe 90% nije smeće?!" Šta mislite, da svi filmovi ovjenčani Oskarom ili sve knjige nagrađene Nobelom imaju "dubinu, filozofiju, unutrasnji tok misli", i da glumci Oskarovci savršeno odslikavaju likove koji igraju; recimo, ako igraju ljekara, vi biste im se prepustili da vas operišu?

Po mom sudu, to je samo SF, ostvarenje napravljeno da vas zabavi par sati kako biste poslije imali o čemu da pričate s društvom, a ne da vas nauči Furijeovim transformacijama! A da li je film dobar ili nije, to je uvijek stvar lične preference i ukusa, i na to se ne može uticati!