Author Topic: Planete danju  (Read 1637 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gile.ms

 • Advanced Member
 • ***
 • Posts: 400
Planete danju
« on: March 04, 2012, 05:40:55 pm »
Pre nekoliko dana na spaceweather-u sam naišao na tekst o Veneri viđenoj preko dana (drugi tekst na stranici)
i rešio da oprobam sreću pomuću teleskopa (ako može da se vidi preko dana golim okom, sigurno može i teleskopom)

Subota, 03.03.2012 ~16h LT
Pošto je fazon u tome da "samo" znaš gde da gledaš, rešio sam da se oprobam i sa traženjem pomoću skala na RA i DEC osama EQ montaže (setting circles).
Iz Stellarium-a sam prepisao trenutne RA/DEC koordinate Meseca, Venere i Jupitera i dao se u poteru.
Prvo sam naciljao Mesec, podesio RA, proverio DEC (uočio debelo neslaganje :)) i okrenuo cev tako da se razlika u koordinatama "podesi" za položaj Venere.
Pošto bi za ovakav poduhvat trebala jaako dobro useverena montaža, DEC skala je bila praktično neupotrebljiva, ali sa dovoljno velikim vidnim poljem i malo "šaranja", Venera je "uhvaćena" vrlo brzo :)
Čak sam bio i malo iznenađen koliko Venera blješti u okularu čak i u 4h popodne... odmah sam pokušao da je uočim golim okom pomoću red-dot tražioca (koji je u ovom slučaju igrao suprotnu ulogu od uobičajene).
Naime, pošto je teleskop uperen u pravu tačku - znači i red-dot je, te sam crvenu tačku iskoristio kao pokazatelj u koju tačku na nebu da gledam - i da, tamo je bila svetla tačkica :D (ne baš tako lako vidljiva kao što je opisano u pomenutom tekstu na spaceweather-u, ali vidljiva u svakom slučaju).

Nakon toga izgubio sam skoro sat vremena pokušavajući da nađem Jupiter (jesam li pomenuo da sam na ovo posmatranje izašao naoružan beskonačnim strpljenjem?)
Strpljenje je itekako bilo potrebno, ali ono što je bilo potrebnije je da primetim da jedan podeok na RA osi označava 10 a ne 20 minuta  :o  ::) :o
Kada sam uočio ovu "sitnicu" gotovo istog trenutka sam našao Jupiter, ali tada je već bilo oko 17h i sunce je bilo dosta nisko nad horizontom - još malo pa sam mogao jednostavno da ga naciljam kroz tražioc  ;D

Nedelja, 04.03.2012 15:30 LT
Danas sam rešio da poduhvat ponovim, ali dosta ranije... Doduše, Mesec je izašao iza drveća tek nešto posle 3 a on mi je bio krucijalan kao polazna tačka (nisam želeo da se igram sa Suncem - folija je na teleskopu ili sve vreme ili skinuta)
Poučen jučerašnjim iskustvima, jako brzo sam našao obe planete, ali Venera nije bila vidljiva golim okom (Sunce visoko na nebu, a bilo je i nešto vlage u vazduhu)

Evo kako to otprilike izgleda (Venera i Jupiter respektivno):
Uploaded at ImageFra.me

Čak moram da primetim da je u subotu malo pre zalaska sunca atmosfera bila izuzetno stabilna i pružala mogućnost da posmatram Jupiter na skoro 180x što nemam baš često priliku :)
BD 150/750 EQ3, TS 10x50, TS 20x80, EOS 550d
----------------------------
Truly, Madly, Deeply

Offline cola

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 1136
 • BGD 92'
  • Чолина астрономија
Odg: Planete danju
« Reply #1 on: March 04, 2012, 06:27:43 pm »
Da, to je moguce,
ja sam sa Stefanikove opservatorije posmatrao u sred dana, negde oko lokalnih 15h, pre par godina Veneru, a poznati japanski pilot Saburo Sakaj je mogao golim okom da vidi Veneru i jos neku planetu u sred dana (on je u svojoj biografiji te objekte nazvao "nekim zvezdama" vrv iz neznanja).
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Offline Laci

 • Elite Member
 • ****
 • Posts: 920
 • 45°22′N 20°23′E
Odg: Planete danju
« Reply #2 on: March 04, 2012, 07:49:31 pm »
Pre par godina sam fotografisao Veneru i isto tako krenuo u poteru tokom dana da bih je mogao fotografisati oko 17h. Može se raditi i tokom dana ali atmosfera mora biti izuzetno mirna a koriste se filteri kojima se potamnjuje nebesko plavetnilo (radio sam isto bez filtera kao i ti). Sigurniji je rad u popodnevnim satima kada je Sunce u zalasku nego ujutru da bi se otklonila svaka mogućnost da se u okularu nađe i Sunce a teleskop bez astrofolije ili već adekvatnog filtera :o :o :o :'(
« Last Edit: March 04, 2012, 07:56:38 pm by Laci »
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Offline Yagodinac

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 4508
  • Astroblog ***
Odg: Planete danju
« Reply #3 on: March 04, 2012, 09:22:48 pm »
Pa ako može Mesec danju, što ne bi mogla i Venera? Jupiter je već nešto teži; za bilo kakve njegove detalje je potreban dosta veći kontrast.