Author Topic: Proizvodnja i obrada primarnog i sekundarnog ogledala  (Read 9680 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ralemasinac

 • Advanced Member
 • ***
 • Posts: 143
Re: Proizvodnja i obrada primarnog i sekundarnog ogledala
« Reply #15 on: December 28, 2014, 08:05:39 pm »
Nisam dao odgovor na pitanje dali se isplati. Ja kazem ne, cak ni objektivi refraktora. Ali postoje faktori iznenadjenja, to je ono ali :) :) Kod teleskopa vazi premisa  " Bolje staklo, bolji teleskop". Kvalitet materijala je najbitniji. Neznam da proizvedem dobar odlivak/ingot. Proces nije tezak ali ume da se oduzi na vise meseci. Brusni alat moras sam da proizvedes po poluprecniku krivine iz jednacina. To se radi tako sto se u cev sabija "griz" mesinga ili bronze ili njegov spon. Ona se mesa sa brusnim zrnima i sabija hidraul. dizalicom. Sabijanje se vrsi kuglicom iz kotrljajnih lezajeva. Tako sabijena se zagreva na temperaturu topljenja. Radi se fazeta a onda brusenje i poliranje. Okulari su laksi, jer ako ne valja bacis taj mali komadic i nije ti zao :) Zabavno jeste! Ako se radi dok ne krene nervoza. Kod mene je to prvih pola sata :) Glavna stvar, masine su za staklo jednostavne. Lezajevi najbolje da budu klizni, nikako "lageri". Alat koji napravis treba da se staticki uravnotezi da ne baca. To se radi tako sto se oduzima/dodaje masa na alatu... Stavljam sliku tela tocila za staklo.

Offline Ralemasinac

 • Advanced Member
 • ***
 • Posts: 143
Re: Proizvodnja i obrada primarnog i sekundarnog ogledala
« Reply #16 on: December 28, 2014, 08:23:18 pm »
Brzine ne prelaze 300 obrtaja u minuti, treba ti hladjenje, u vodu dodas Na2CO3... Onda ti treba tester za F,C, g, talasnu duzinu monohromatske svetlost i dif.resetka 100 i 600 linija. Tu svetlost dobijas kad propustis belu ili suncevu svetlost kroz prizmu koju prorezom omogucis da prodje samo crvena, zelena i plava... Evo i alata kojim sam polirao plossle. On mora da bude od jaceg celika recimo Č6880 ili sl. Kad se sociva poliraju treba veci pritisak na alat i to se radi vise sati cesto i preko 6h. Smorno ali dok sam bio mlad i besposlen to je bila zabava :)

Offline Yagodinac

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 4508
  • Astroblog ***
Re: Proizvodnja i obrada primarnog i sekundarnog ogledala
« Reply #17 on: December 29, 2014, 11:30:08 pm »
Svaka čast, deluje mi kao dobar materijal za jednu knjigu kad završiš teleskop  :)

Offline Luger

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 1385
Re: Proizvodnja i obrada primarnog i sekundarnog ogledala
« Reply #18 on: December 30, 2014, 08:52:45 am »
Rale, a kad bi se nabavili blankovi odgovarajuceg stakla,znaci, bez livenja, koliko dugo bi trajala obrada na tim masinama? I da li se svaka obrada mora zavrsiti rucno, za fino dotjerivanje ili su masine sposobne i za to?
Za ovo sto ti radis, skidam kapu! Stvarno, nemam rijeci.
SW 80/600 ED, SW150/750 BD, HEQ5 Pro Synscan,
Canon 550D, Canon 450D full spectrum, Canon 450 Mono, Canon 1000D full spectrum, Canon 1000D Mono.

Offline Ralemasinac

 • Advanced Member
 • ***
 • Posts: 143
Re: Proizvodnja i obrada primarnog i sekundarnog ogledala
« Reply #19 on: December 31, 2014, 12:59:47 am »
 Hvala Yagodinac :) Takva knjiga bi bila avangarda, ili nov pravac astro-biografija, astro-memoari... ;)            Luger, kada bi ste imali blank to bi bilo idealno. Kada se pocne dimenzionisanje(proracun) krece se od indeksa prelamanja i abbeovog broja za staklo. Moze i da se prepravlja socivo druge namene, indeks mora biti isti... I staklo koje se topi mora biti "isto". Sa nacrta nekog dubleta skinu se dimenzije pravi se alat i sledi brusenje...Vreme izrade je diskutabilno... Sa prirodnim korundom i elektrokorundom cak dva dana. Sa silicium karbidom, CBN tocilom ili dijam. za samo GRUBU obradu dubleta objektiva  jedno "prepodne". Stim da se brusi 15 do 20 min, pa onda pauza 20min, da se oporavi staklo od napona koji su zarobljeni. Ja ga nakon grubog brusenja zagrejem u rerni na 150°C pa ostavim da se ohladi u rerni do sobne temp. Nikako u onoj koja se koristi zbog kancerogenog olova u flintu. To je otpustanje. Pa onda fina i poliranje. Na istoj se rucno prepravlja periferna povrs pri krajevima, centar se nebrusi...
« Last Edit: December 31, 2014, 01:17:07 am by Ralemasinac »