Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => ATM => Topic started by: Tristatri on January 04, 2014, 11:49:34 am

Title: Zašto webcam a ne i CCTV kamere.
Post by: Tristatri on January 04, 2014, 11:49:34 am
Kod povezivanja objektiva i teleskopa, uz adaptacije, vrlo često se koriste razne web kamera.
Koriste se razne, ali su se neke pokazale kao bolje. Što zbog svojih karakteristika što zbog lakše adaptacije.

Interesuje me što nikako ne idu za ovu upotrebu kamere za videonadzor.
Jedva da se pominju. Žašto? Mora da ima neki razlog zašto one nisu pogodne? Je li to softfer, teška prepravka ...?

Npr. ova sa datim njenim karakteristikama, ali i ma koja druga:
http://www.sourcesecurity.com/technical-details/cctv/image-capture/cameras/jvc-tk-c9511e-cctv-camera.html (http://www.sourcesecurity.com/technical-details/cctv/image-capture/cameras/jvc-tk-c9511e-cctv-camera.html)
Title: Re: Zašto webcam a ne i CCTV kamere.
Post by: Yagodinac on January 04, 2014, 12:13:06 pm
Uglavnom je to zato što su webcam dosta dobro i jeftino rešenje  ;D
Premda je većina kamera za video-nadzor poprilično loša u mraku (gle ironije) kamera sa tvog linka ne deluje nimalo loše a ni jeftino, čak bih rekao da se ne isplati koristiti je za astronomiju. Jeste da je osetljiva (0.003lux), to je dobro, ali treba da joj izvadiš optiku i ostaviš goli senzor - tj da je učiniš neupotrebljivom za video-nadzor. Svakako da je ovo lakše sa jeftinom webcam.
Osim toga, kamera sa tvog linka ima veliki senzor (6x5mm) pa bi to davalo relativno mala uvećanja, nedovoljna za planete. Pre bi mogla da se koristi za mala kuglasta jata ili planetarne magline.

Nije nemoguće, ali je daleko praktičnije kupiti za ispod 50e nemodifikovanu ili 50-80e modifikovanu CCD webcam i rasturati po planetama. Već za nešto preko 100e imaš nove planetarne kamerice kao što je npr ova:

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1778_TS-moon-and-planetary-astro-CCD-camera-with-1-25--connection.html
Title: Re: Zašto webcam a ne i CCTV kamere.
Post by: marko on January 04, 2014, 12:18:11 pm
Upravo to što kažeš.

Web kamera je relativno jednostavna za prepravku, povezuje se USB-om sa računalom i ima lako dostupan softver u kojem možeš mijenjati postavke.

Nadzorna kamera je nešto teža za prepravku, ali mislim da je veliki minus to što koristi koaksijalni kabel za spajanje kojega nije baš lako spojiti sa kompjuterom, pogotovo sa laptopom. A i pitanje je softvera. Osim toga njoj treba i vanjsko zasebno napajanje, većih su dimenzija itd...


Nadzorne kamere su bile popularne dok se nisu pojavile web-kamere, sada mislim da nema razloga da ih itko koristi.
Title: Re: Zašto webcam a ne i CCTV kamere.
Post by: marino on January 05, 2014, 11:46:48 pm
kod tih tvornickih "podataka" o osjetljivosti treba biti jako sumnjicav i ako je moguce prelistati kakavu recenziju proizvoda...

sto se tice uporabe nadzornih kamera za planete, sunce, mjesec, deep sky nemam saznanja iz prve ruke...slovenci su napravili svoju A3N allsky meteorsku mrezu temeljenu upravo na nadzornim kamerama...(hint meteorit Jasenice)

mi smo imali jednu takvu nadzornu (pitaj boga gdje je sada) i napravili allsky ali rezultati su bili tako mizerni da je mozda desetak zvijezda bilo zabiljezeno na cijelom allsky snimku
Title: Re: Zašto webcam a ne i CCTV kamere.
Post by: goksi on January 16, 2014, 11:27:51 pm
Zato sto su to uglavnom analogne kamere i imaju los kvalitet slike, za povezivanje je potrebna capture kartica koja ce da digitalizuje pa se i tu dodatno gubi na signalu. IP kamere za video nadzor su mnogo skuplje od astro za isti kvalitet koji dobijas pa se ne isplate.