Author Topic: vesti  (Read 1695 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cola

  • Final Frontier member
  • *****
  • Posts: 1136
  • BGD 92'
    • Чолина астрономија
vesti
« on: October 05, 2011, 05:11:11 pm »
Ok, opet se ja javljam, pomalo sebi licim na neku babu...
S obzirom da smo mi je vec jedna ozbiljnija astronomska zajednica koja se dakle bavi naukom, bilo bi pozeljno da se pridrzavamo nekih naucnih principa. Nauka nije nesto sto treba da nam naturi dogmatski odgovor i da nam ne da mogucnost da to proverimo eksperimentom jer nam daje gotove rezultate bez postupka rada (u ovom slucaju mislim na to sta ih je navelo da to posumljaju).
Dakle, kada prenosimo neke informacije, vesti itd. bilo bi vise nego pozeljno da gledamo da uz tu poruku ide i literatura ili spisak imena naucnika koji su radili na tom problemu, naucni rad u kome je taj podatak objavljen. Jer kada napisemo nesto tipa ovoga, nista od toga nam nije jasno i moze samo da poverujemo ili ne, ima podjednaku informativnu vrednost kao i recenica Ana voli Milovana, neko ce reci da voli ga neko ce reci ne.
Naučnici američke svemirske agencije NASA izneli su šokatne prognoze o povećanim aktivnostima Snca, koje bi sledeće godine imalo da ima značajan uticaj na Zemlju.Stručnjaci su upozorili da zelju 2013 godine može zadesiti niz jakih geomanetih oluja , što bi imalo ozbiljne posledice na mnoge oblasti ljuske aktivnosti i na zdravlje ljudi.
Koji naucnici? Aktivnost kog tipa? Sta znaci povecana aktivnost u ovom kontekstu? Kakve posledice? Koje su to oblasti ljudskih aktivnosti? Mislim da posle ove male dramatizacije kontate na sta mislim?
Dakle, navedite ubuduce barem koje su osnove za takvu sumnju, cije su podatke oni koristili. Malo kritockog razmisljanja nije na odmet, jer to je jedan od osnovnih "principa" nauke, da se neko nije suprostavio i da neko nije kriticki ispitivao stara znanja i testirao ih, ko zna kako bi danas izgledali udzbenici iz svih, bilo drustvenih ili prirodnih, nauka
Nije fora da se ovde vesti prenose sto brze vec da budu tacne.
Ovo je DOBRONAMERNA kritika i ne zelim da se Andoremda uvredis, tvoju poruku sam naveo samo kao primer...
Razmili o tome ;)
pozdrav
SW 150/750 BD NEQ3; 50/600
colinaastronomija.wordpress.com

Andromeda

  • Guest
Odg: vesti
« Reply #1 on: October 05, 2011, 07:09:40 pm »
Naravno da se ne ljutim . Kada sam pročitao tu vest ja sam je preneo u skraćenom obliku.
U pravu si Cofa , trebalo je da prenesem celu vest.U vesti nema imena naučnika .