• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
October 23, 2019, 07:39:15 pm

Recent posts

Pages1 2 3 ... 10
1
Drugi glas za vlaiv.
2
Quote from: Yagodinac on Yesterday at 01:20:50 pmNemojte ljudi, ko boga vas molim...
Učim nemački intenzivno i u neko vrlo dogledno vreme idem, tako da to što dnevno možda skoknem do foruma na 30sec ne znači da imam vremena da se posvetim i administriranju (a to je ozbiljna obaveza). U zadnjih pola godine sam teleskop izneo jednom da snimam i to je to.

Eh, šteta. Plus ide nam još jedan doktor. Tako je to ovde, nažalost.

Onda dajte još predloga za moderatora. Evo moj je vlaiv. Od registrovanja je često na forumu, poznaje temu i ima strpljenja da objasni.

???
3
Oprema / Re: Kupujem teleskop
Last post by Dare - Yesterday at 10:22:04 pm
Izgleda da f4 otpada iz igre,ipak prvenstveno kupujem teleskop zbog vizuelnog dela,najviše zbog deep sky--ja...bacio bi pogled na jupiter sigurno :) takodje mesec se podrazumeva ..imao sam na kratko vreme 90/900 refraktor na eq 2 montaži,pogled na mesec čist kao suza na oko 200x...naravno to mu je i svrha bila...mada još veće uživanje je bilo kada sam sa celestronom 76/300 bacio pogled na jupiter i satelite,bžsve je to bilo udaljeno,okular 10mm barium(valjda) i barlow 2,5 puta i eto satelita u vidu sitnih tačkica :) to je bilo uživanje a koristio sam takoreći teleskop za decu :) iznenadio sam se tada koliko je sr4 okular ustvari solidan kad je slika u pitanju ...bio je tu uz celestron i okular od 20 mm,moram reći baš očajan okular...nebitno,hvala svima na izdvojenom vremenu,nije ga lako naći ovih dana uz sve obaveze koje imamo...opet ću ja da pišem kad dodje vreme za konačnu odluku :)vedro nebo ljudi :)
4
Oprema / Re: Kupujem teleskop
Last post by Predrag - Yesterday at 03:57:53 pm
Biće dovoljno stabilna EQ5 za početak, ali ako smatraš da je to trošak uzmi dobsona pa posle iskoristi tubus za neku dobru EQ montažu.
5
Oprema / Re: Kupujem teleskop
Last post by Dare - Yesterday at 02:20:01 pm
Hvala na obrazloženju i savetima :) onda 200/800 ispada iz igre sa obziromda mi astrofotografija nije na prvom mestu...nije problem da ja uzmem dobsona već me privlači eqvatorijalna montaža nekako,iako znam da solidna montaža košta par puta više od samog teleskopa...izgleda da će stvarno biti 200/1000,ali bez montaže jer ne vredi mi da kupujem eq 5 i teleskop zajedno kad je to na granici izdržljivosti ,mada videću,možda je uzmem pa polako kasnije skupljam za neku ozbiljniju :)
6
Forum Astronomskog magazina / Re: Invazija Ruskih spam nalog...
Last post by Sinisa - Yesterday at 02:02:22 pm
U tom slučaju,treba nam volonter. No,nije žurba velika :)
7
Forum Astronomskog magazina / Re: Invazija Ruskih spam nalog...
Last post by Yagodinac - Yesterday at 01:20:50 pm
Quote from: Sinisa on October 20, 2019, 07:32:51 pmDan 5,jos jedna invazija.Reportujem sta mogu.
Izgleda da je jedini nacin da direktno kontaktiramo nekog od Admina,da izabere novog aktivnog moderatora da ocisti ovo smece i gotovo.
Edit:Treba nam predlog za novog moda. Ja bih predlozio Yagodinca, jer je realno najaktivniji korisnik,i pojavi se najmanje jednom dnevno :)
Quote from: Predrag on October 20, 2019, 10:51:01 pmI ja se slažem za Yagodinca. Samo da nam on to potvrdi pa da obavastimo administratora.

Nemojte ljudi, ko boga vas molim...
Učim nemački intenzivno i u neko vrlo dogledno vreme idem, tako da to što dnevno možda skoknem do foruma na 30sec ne znači da imam vremena da se posvetim i administriranju (a to je ozbiljna obaveza). U zadnjih pola godine sam teleskop izneo jednom da snimam i to je to.
8
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
Last post by Sinisa - October 21, 2019, 10:33:59 pm
Dozvol'te,da se i ja tu negde proguram pored ovih prelepih 6960-ica.
Kamera mi u poslednje vreme pravi dosta color noisa koji ne mogu ocistiti,tako da sam probao da fotkam sa minimalnom saturacijom,i rezultat mi se svidja  ;D
Citavih 20 min Exp @ 1600 ISO,
manual track,sve po starom,standard   ::)

9
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by Sasa - October 21, 2019, 10:25:56 pm
Quote from: Danijel on October 21, 2019, 06:44:41 pmNjušim nekakav dobar članak ove tematike. ;D
Eh, neće, sad imam tremu jer puno očekuješ. No, bez obzira na to, mislim da je krosino da na ovo pitanje dobijemo odgovor. Imam još nekih ideja, ali o tome kasnije.
10
Forum Astronomskog magazina / Re: Invazija Ruskih spam nalog...
Last post by Maki - October 21, 2019, 09:57:25 pm
Quote from: mmilan on October 21, 2019, 08:46:51 pmZdravo svima,

nadam se da će sad da bude malo bolje sa registracijama, tj. teže spamerima :)

Bila je ranije instalirana CAPTCHA, bila su tri pitanja... i spameri su prolazili, ne mnogo ali ih je bilo. Posle prelaska na novu verziju SMF-a izgleda da je CAPTCHA netsala iz dela za registraciju a ni dodatak za filtriranje spam naloga ne deluje kompatibilno sa novom verzijom.

Valjda će sad da bude bolje. Ako primetite da ih ponovo ima mnogo ili neki drugi problem javite, forum otvaram minimalno i samo onda kad mi neko javi da postoji neki tehnički problem.

Pozdrav

ps. do sada je nekih 30000+ spam naloga obrisano/blokirano...

Kako javiti a da nije report dugme?
Neko je predložio da se imenuje dodatni moderator i to nije loša ideja.
U topicima na podforumu Astronomija je ostala gomila spam postova koji su zagadili teme, to treba pobrisati.
Pages1 2 3 ... 10