• Welcome to Forum Astronomskog Magazina. Please login or sign up.
 
October 23, 2019, 08:25:13 pm

Recent posts

Pages 1 2 3 4 ... 10
11
Forum Astronomskog magazina / Re: Invazija Ruskih spam nalog...
Last post by Sinisa - October 21, 2019, 09:39:19 pm
Quote from: mmilan on October 21, 2019, 08:46:51 pmBila je ranije instalirana CAPTCHA, bila su tri pitanja... i spameri su prolazili, ne mnogo ali ih je bilo.

Ako je CAPTCHA ovakva,svaka cast spameru koji prodje,dobrodosao je  :)
12
Oprema / Re: Kupujem teleskop
Last post by Predrag - October 21, 2019, 09:24:53 pm
Quote from: Kenza on October 21, 2019, 11:09:14 amNajiskreniji savet koji ti mogu dati je da prvo uzmeš montažu a onda sve ostalo. Pošto vidim da si zainteresovan za ekvatorijalnu onda za 200/800 i 200/1000 valja uzeti EQ6. Za 150/750 može i EQ5.

Definitivno dok ima više para kupuj montažu kad si već oko bacio na EQ. Sve ostalo deluje jeftino u odnosu na nju.

I mislim da je najbolja varijanta za tubus od navedenih 200/1000.
13
Oprema / Re: Kupujem teleskop
Last post by Yagodinac - October 21, 2019, 09:05:33 pm
Najiskreniji savet da zaobiđeš 200/800. Nikakve (vizuelne) prednosti, osim za astrofoto, koma najizraženija od svih reflektora, a i opstrukcija je najveća tj kontrast je donekle zbog toga na planetama malo smanjen. Generalno f4 teleskop uopšte nije lak za kolimaciju, zapravo jeste lak ali za dobre rezultate na tom f-odnosu mora da ima:
1) fabrički dosta dobru optiku što je retko kad slučaj, i
2) da bude izuzetno precizno kolimiran, idealno svakog puta kad se počinje posmatranje, i to ne na 100-150x već na 400-500x. Obrazloženje: Ejrijevi prstenovi i centralna tačka se dobro vide tek iznad 250-300x. Možda neko ima vrhunski vid i to sve vidi i na 150x, ali je praksa pokazala u najvećem broju slučajeva drugačije.

S druge strane f5 dosta bolje drži kolimaciju a tek f7 reflektori su skoro neosetljivi na lošu kolimaciju.

Ako planiraš ekvatorijalnu montažu, to onda znači da planiraš i astrofotografiju, a to onda znači da treba da pogledaš najskuplju montažu za koju imaš pare - pa da pozajmiš još malo i uzmeš onu još skuplju. Teleskop i DSLR koje budeš uzimao za astrofoto su skoro pa potpuno nebitni. Toliko je montaža bitna.
14
Forum Astronomskog magazina / Re: Invazija Ruskih spam nalog...
Last post by mmilan - October 21, 2019, 08:46:51 pm
Zdravo svima,

nadam se da će sad da bude malo bolje sa registracijama, tj. teže spamerima :)

Bila je ranije instalirana CAPTCHA, bila su tri pitanja... i spameri su prolazili, ne mnogo ali ih je bilo. Posle prelaska na novu verziju SMF-a izgleda da je CAPTCHA netsala iz dela za registraciju a ni dodatak za filtriranje spam naloga ne deluje kompatibilno sa novom verzijom.

Valjda će sad da bude bolje. Ako primetite da ih ponovo ima mnogo ili neki drugi problem javite, forum otvaram minimalno i samo onda kad mi neko javi da postoji neki tehnički problem.

Pozdrav

ps. do sada je nekih 30000+ spam naloga obrisano/blokirano...
15
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by Yagodinac - October 21, 2019, 08:43:40 pm
Odgovor na ovo kratko pitanje je veoma kompleksan. Recimo da se skoro potpuno slažem saonim što je napisao Vlaiv, s tim što bih ja tačku 7 stavio na prvo mesto. Sto godina bavljenja fotografijom je ostavilo trag na način mog razmišljanja, pa tako ako je kompozicija loša ili promašena, ja sve ostalo neću ni da gledam, džabe i da je najbolji teleskop/kamera/obrada na svetu. Objašnjenje: ovo je vizuelna i estetska aktivnost u suštini i sve što mi pokušavamo svojim astrofotkama da uradimo, to je da prenesemo impresiju onome ko gleda dotičnu fotku. Veoma malo kod nas amatera ima fotometrije a veoma mnogo estetike. Ako sam neku veliku galaksiju isekao na pola onda sam pokazao vrhunsko nepoznavanje estetike koja je u ovom poslu, zapravo hobiju od krucijalne važnosti. Jer, oprema se kupi, tutorijali se odgledaju i provežbaju a ono što pogađa u suštinu se jednostavno ili ima ili nema. Zapravo 90% nas to ima, samo neko se zainteresuje za čeprkanje po pravilima kompozicije, trećine, zlatni preseci i slično, neko drugi to radi sasvim dobro i potpuno intuitivno; dok neko treći i ne zna pa nabada i šta ubode.

Što se tiče Danijelovog posta i to mogu u potpunosti da prepišem i da se saglasim.

Možda ću sad da zvučim rogobatno sa ovim poređenjem, ali i u astrofotografiji postoje klase kao u autotrkama. Ako neko vozi jugo od 130 konja ne znači da je loš vozač već jednostavno je skupio 10 hiljada evra i to je to. On zapravo može da bude u suštini talentovan i praktično vrhunski vozač, bez obzira što vozi to što vozi. I obrnuto, kao kad bih ja seo u neku reli aždaju a bez ikakvog predznanja - bandera je moja, prva ili druga.
Dakle, neko može da napravi dobru astrofotku M42 i teleobjektivom na nekoj EQ3, ako to lepo eksponira i obradi - rezultat će biti odličan. A neko može da sa opremom od 10kE da napravi frljoku, da začepi crnu putem levels i da odvali neprirodnu saturaciju... Naprosto oprema daje šansu da se napravi fotka, ali oprema ne pravi fotku već čovek. I upravo po tim klasama ja aplaudiram čoveku sa bezveznim 70-300 objektivom od sto evra jer je njegova M42 u svojoj klasi vrhunska fotka. I nikad neću da kritikujem gorenavedenog trećeg koji nabada nasumično, jer ne igramo poker u sopstvene glave već se bavimo hobijem.

Još jedna stvar koju upravo pomenuh: ovo je hobi. Dakle, kao što se pecaroši između sebe ne tuku i omalovažavaju zato što jedan ima štap od 700 a drugi od 100e, već gledaju da što lepše provedu to vreme na vodi zajedno, tako ima ovde u astronomiji i astrofotografiji i drugog poluvremena, a to je lepota provedenog vremena sa drugarima. Tu onda sve fotke i svi teleskopi ovog sveta nemaju vrednost kao popijeno pivo dok si oslonjen o dobsona ili možda kobaje u toku večeri. Takva ćaskanja više vrede od fotke objavljene na APOD-u. Mislim ono, niko nikad nije popio pivo sa drugarima dok gleda fotku na APOD-u.
16
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by DraganTesic - October 21, 2019, 07:21:40 pm
     По мени астрофотографија служи или за прикупљање података или за стварање естетског доживљаја. Уосталом исти су циљеви и сваког обичног астрономског посматрања.
     У првом случају, боља је она астрофотографија која даје више, што прецизнијих података који се касније могу искористити за којекакве прорачуне, добијање поузданих информација и на крају за доношење закључака о објектима, појавама...
     Астрофотографија друге врсте (назваћу је уметничка) се не може тако лако вредновати јер је доживљај лепог нешто што је тешко дефинисати. У принципу није везано ни за објекат ни за технику израде, то је нешто лично. Исто као слике у некој галерији. Дивим се техници хипер реализма, али ја те слике једноставно не волим. 
17
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by Danijel - October 21, 2019, 06:44:41 pm
Njušim nekakav dobar članak ove tematike. ;D
18
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by Sasa - October 21, 2019, 05:31:37 pm
Uf, očekivao sam jednostavnije odgovore, ali ovo je sjajno. Sačekajmo da se još neko javi, možda će i Yagodinac imati šta da kaže (zapravo će svakako imati).
19
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by Danijel - October 21, 2019, 01:23:27 pm
Meni je bitno da je astrofotografija dobro kadrirana, da je objekt koji je sniman u "ravnoteži", da boje nisu prezasićene, prenaglašene i da prikazuje što je moguće više detalja. Naravno, to je nekakva umjetnička fotografija. Kako boje u stvarnosti ne postoje nego su samo interpretacija različitih valnih duljina spektra, njima se može igrati pa objekti budu sasvim drugačijeg kolorita od onoga što smatramo "normalnim". To je stvar ukusa ili želje da se nešto pomoću boja naglasi ili istakne.

Postoji i dokumentarna, odnosno tehnička astrofotografija koja prikazuje objekt ili događaj zabilježen kako ga je objektiv vidio toga trenutka. Ona može biti i monokromatska. U njoj je bitan događaj koji se toga trenutka dogodio. Dakle, manje je bitna okolina od objekta. Primjer, meteor koji se raspada.

Kako se ja bavim uglavnom Suncem, volim na astrofotografiji vidjeti detalje poput granulacije, ili vlaknaste strukture u penumbri Sunčevih pjega. Na astrofotografiji Mjeseca poželjno je da se naziru boje Mjesečeve površine mada nije uvjet jer se boje uglavnom teže primjećuju. Ne volim vidjeti "izgorene" rubove kratera koji nastaju pretjeranim izoštravanjem detalja.

Kod planeta su mi bitni detalji i dobro pogođene boje. Kod terestričkih astrofotografija važno je da se dobro pogode ekspozicije kako bi bilo manje šuma na fotografiji, a izvuku boje i detalji, kako na nebu, tako i na zemaljskoj okolici.

Uglavnom, bitno je što fotografija prikazuje, je li to objekt koji je stalan ili je objekt koji je brz i kratkog trajanja. Ako je to fotografija uglavnom nepromjenjivih objekata, (ovo nepromjenivih je uvjetno rečeno, sve se mijenja), tada inzistiranje na detaljima i bojama ima smisla. No ako je to fotografija za astronomske pojmove brzih objekata ili događaja, tada je važno uopće zabilježiti taj objekt ili događaj, a manje je važno je li boju ili neki detalj bilo moguće uhvatiti kamerom. Za takve objekte snimanja se uglavnom nije moguće detaljno pripremiti. Primjer meteora ili udara asteroida u Jupiter, bljeska iznenadnog satelita i slično. Kako vidimo, postoji više vrsta snimanja. Krenemo snimati jedno, a snimimo uz to i nešto potpuno nenadano što onda bude bonus. :)
20
Astrofotografija / Re: Dobra astrofotografija
Last post by Predrag - October 21, 2019, 01:11:18 pm
Mislim da će ovo da bude mnogo više od davanja odgovora na Sašino pitanje :)

U pozitivnom smislu, naravno.
Pages 1 2 3 4 ... 10