Author Topic: Madea ETX 70  (Read 776 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline robes

 • Newbie
 • *
 • Posts: 7
Madea ETX 70
« on: May 17, 2019, 06:39:01 pm »
Pozdrav,
Dali mozet da mi pomognete u vezu ovog malog teleskopa ,sta mogu a sta nemogu sa njim,i dali vredi uzeti?
D=70mm
F=350mm
F/5.0

Offline Yagodinac

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 4509
  • Astroblog ***
Re: Madea ETX 70
« Reply #1 on: May 17, 2019, 09:31:38 pm »
Zavisi za koji novac... Ako su neke baš_baš male pare onda što da ne  8)
Ali ja sam u principu davno kupio, zapravo to mi je bio prvi teleskop, Optisan sa identičnim optičkim karakteristikama (70mm f5). Na stranu što je ovaj Meade u svemu kvalitetniji (pre svega mehanički, optički su ipak tu negde, ahromat je ahromat i tu na f5 nema sile da bude dobar za hromatsku aberaciju recimo), ipak su njegove performanse prilično rudimentirane za M i NGC objekte. Ja lično mislim da sam sa tim teleskopom mogao da vidim možda jedva pola M objekata, naravno nijedan u punom sjaju. Sigurno je takvom rezultatu kumovalo najvećim delom i neiskustvo.
Ovaj teleskop bi bio dobar za širokougaono posmatranje Mlečnog Puta i otvorenih jata, M31, maglina po Strelcu i sličnih velikih objekata. Dakle nešto kao dvogled, samo sa nešto većim uvećanjem. I ništa više... Za sitnije objekte vrlo brzo dođeš do njegovog limita, a Mesec i planete mogu da prođu u nedostatku pravog teleskopa i to je to. Konkretno Jupiter je bio horor, pored njega je stajao još jedan Jupiter u lažnim bojama, toliko je f5.0 shorty ahromatski refraktor loš izbor za planete.
Takođe ja i kao nedostatak vidim (preskupu) Goto montažu. To za prvo vreme bude jako lepo totalnom početniku, ali u praksi 90% cene kompleta odlazi na montažu. Mislim nije to problem sam po sebi, već što samo 10% odlazi na sam teleskop...  ;D Drugim rečima ti daješ velike pare za veoma slab teleskop u suštini, samo da bi imao traženje na dugme. Moje i samo moje lično mišljenje, a budući da živimo u najsiromašnijoj evropskoj zemlji, je da se itekako isplati zaobići Goto montaže osim ako se ne radi o astrofotografiji. Mnogo je bolje petljati malo sa mapama i pretragom neba u specijalizovanom softveru, a zauzvrat uzeti nešto bolje za posmatranje. Npr za nekih 3-400e koliko se obično traži za ovako nešto možeš da kupiš mnogo bolji i moćniji teleskop - veliki teleskop se isplati čak i običnom početniku jer će videti mnogo više objekata. Recimo da ti je ovo poređenje u istom nekom cenovnom rangu kao bicikla i avion,  naravno, ako imaš ko da ti donese i ne naplati carinu:

https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p39_GSO-Dobsonian-Telescope-200C---8-inch-aperture-with-fine-Crayford-focuser.html

Offline robes

 • Newbie
 • *
 • Posts: 7
Re: Madea ETX 70
« Reply #2 on: May 18, 2019, 05:33:06 pm »
Hvala na informacijama,kosta 2000 kruna (mislim da je oko 200 eura),u pravu si ,skoro pa iste informacije sam nasao po netu i ja,ipak mislim da mi je montaza privuko paznju nego sam teleskop ;D