Obecah da cu javiti kako se ponasa F/10 teleskop na AZ4 montazi, i prvi utisci su:
Uzas!
Sinoc sam imao "prvo svetlo" sa novim teleskopom, i jos uvek nisam siguran kakav mi je utisak sto se svega tice - pomesani su utisci a i premalo vremena da se sve isproba i istestira i stekne prava slika stvari, al evo ukratko:
- Hromatska aberacija je vrlo "cudna" (ili su moja ocekivanja bila "cudna"

) - ima je vise nego sto sam ocekivao na svetlim zvezdama (Kapela) i na Marsu, a sa druge strane, ima je mnogo manje nego sto sam ocekivao na Mesecu. Baader Contrast Booster filter (ranije sam pomenu taj filter, al taj filter nisam koristio za F/5 nego Baader Continuum zeleni, ovaj je nov filter i pravljenj je za hromatsku aberaciju) resava stvar jako dobro - Mesec izgleda odlicno, Kapela ima vrlo mali duboko plavi "oreol" (koji se menja sa seeingom i verovatno je jos manji, ako ga uopste ima, kada je atmosfera stabilna) - nema nista od ljubicaste boje.
- Star test je u sustini dobar, al je seeing bio los pa nisam 100% siguran. Imao sam problem jer je sa jedne strane fokusa defokusirana zvezda nekad izgledala "spljosteno" - Nisam znao da li je realan efekat ili mi se cini, bilo je tesko reci zbog loseg seeinga, al je efekat pravi - posledica toga sto fokuser nije bio dobro zategnut na tubus nego se pomerao, srafovi su bili labavi - to sam skontao tek kad sam zavrsio i pakovao tubus.
- I na kraju montaza - uzas. Ne znam do cega je bilo, da li ima veze sa tim labavim srafovima ili ne, ali citav teleskop je bio kao na federima na x90 (11mm okular na 1000mm fokalne duzine). Bilo koji dodir bilo cega bi prouzrokovao drmanje kojem treba 5-6s da se smiri. Do sada nisam gledao kroz tako nestabilan teleskop i bas sam bio iznenadjen. Teleskop nije tezak. Montirao sam dugacku sinu na njega (bar 20 cm) sve je bilo dobro zategnuto, zasto se toliko drmao nemam pojma. Stvarno mozda ima veze sa tim labavim srafovima kod fokusera, jer to ujedno drzi zadnju stranu tubusa "okruglom" - pa je sam tubus doprinosio vibracijama ....
Videcu da li moze da se sredi to sa vibracijom i da li je do problema sa labavim srafovima, al za sada je preporuka da 102mm F/10 ne ide nikako na AZ4.