Forum Astronomskog Magazina

Astronomske diskusije => Oprema => Topic started by: vasja on October 28, 2013, 10:02:32 pm

Title: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 28, 2013, 10:02:32 pm
Imam problem da PHD povežem sa mojom montažom - Skywatcher AZEQ6. Računar na sebi ima Windows 7 (x64) i povezan je preko USB serijskog kabla na Synscan kontroler. Ovako povezan računar kada podesim u Stelarium-u, sve radi. Stelarium vidi gde je teleskop pozicioniran i može lepo da upravlja teleskopom.

Problem mi je da povežem PHD jer nijedna od ponuđenih opcija izgleda ne radi. Da li Stelarium i PHD koriste različite načine kontrole montaže?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: Polare on October 28, 2013, 11:46:11 pm
Sory..ne kužim :( PHD trebaš radi navođenja ,s kojom kamerom!?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 29, 2013, 12:18:10 am
Kamera je SPC900 i ona nije problem. Imam sliku u PHD-u. U međuvremenu sam uspeo bar na jedan način - Synscan se prebaci u PC Direct mode i onda PHD radi i uspelo mi je da guid-ujem. Jedino mi se ne sviđa PC Direct mode jer onda ne mogu da koristim Synscan kontroler. Ima li još neki način za guiding? Da li se PC može povezati na ST4 port?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: kruska on October 29, 2013, 08:54:49 am
stavi  setting 'on camera' u PHD
I ustekaj kabl st4 port iz kamere u st4 port montaze . trebalo bi da ga imas na montazi
dalje znas ..

p.s. ne bi trebalo da mozes koristiti kontroler dok si na guiding. elem svaki proizvodjac ima svoje nazive uglavnom je to sve identicno
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 29, 2013, 09:03:03 am
To mi sad nije jasno, ako je kamera vezana ST4 portom direktno na montažu, šta će tu onda PHD?

Uzgred moja kamera je USB WEB kamera i nema ST4 port.

Da li je uopšte moguće koristiti Synscan kontroler dok se vrši guiding bilo kako?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 29, 2013, 09:07:25 am
Da li se ST4 port koristi isključivo za povezivanje autoguide kamera? Da li se ST4 port može vezati na PC sa PHD-om? I da li je Synscan kontroler aktivan dok se koristi ST4 port od montaže?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: kruska on October 29, 2013, 09:13:45 am
cemu ce ti kontroler kad si na guidingu?
to je vidim slucaj, kamerica ti nema st4 port.. onda ti je pc direct mode neizbezan za tu kameru jer tvoja kamera nema st4 port
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 29, 2013, 09:38:11 am
Hvala Kruska
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: Kenza on October 29, 2013, 05:01:49 pm
Najbolje ti je da predjes na EQMOD kontrolu. Tada ti ne treba Synscan hand control. Lepo skines sa neta Cartes Du Ciel planetarijum i on ti sluzi da trazis objekte na nebu. A kamericu za guiding onda mozes da koristis ili preko ST4 ili preko EQMOD Pulse Guiding. Ne znam da li sam te jos vise zbunio ovim ali cu ti rado pojasniti ako treba.
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 29, 2013, 05:26:29 pm
Ajde da pojednostavim pitanja:

1. Ako je kamera sa ST4 portom, onda se ST4 kablom ona poveže sa montažom, a USB kablom sa PC-em. Osim ta dva kabla nema drugih kablova. U ovom slučaju PHD upravlja montažom KROZ kameru? U smislu komanda za montažu ide kroz USB na kameru a onda kroz ST4 kabl na montažu? Da li se u ovom režimu ST4 port koristi za kompletno upravljanje montažom? Ili montaža sa Synscan kontrolerom treba da se podesi da prati dati objekat a preko ST4 porta stižu samo korekcije?

2. Kamera bez obzira da li ima ili ne ST4 port se veže USB-om, a PC se nekim (kojim?) kablom poveže sa montažom. U ovom slučaju kamera samo daje sliku, a PHD komande šalje direktno na montažu. Po onome što sam zaključio google-ajući, postoji nekakav EQDirect kabl kojim se veže PC sa montažom (direktno bez Synscan-a i to u port u koji se Synscan inače uključuje). U ovom slučaju PC kompletno upravlja svim aspektima montaže - praćenje, pozicioniranje, korekcije za guiding. U ovom slučaju se Synscan ni ne može koristiti. Da li sam ovo dobro opisao? Ako jesam jel neko koristi EQDirect kabl i da li zna gde to može da se nabavi kod nas?

3. Kamera bez obzira da li ima ili ne ST4 port se veže USB-om, a PC se serijskim kablom veže na Synscan kontroler. Da bi PHD ovo prepoznao, neophodno je da se Synscan podesi na EQDirect mod. Na ovaj način Synscan samo služi da prosledi komande sa PC-a na montažu, odnosno Synscan mu dođe ka konvertor sa RS232 na EQDirect kabl. Ovo sam probao i ovo radi (mada na ASCOM sajtu ovo NE PREPORUČUJU i ne garantuju da je ovo sigurno). Takođe van EQDirect moda se može koristiti Stelarium za kontrolu teleskopa. I ovo sam probao i lepo radi.

4. Standalone autoguider poput Lacerte se poveže sa montažom preko ST4 porta. Da li se u ovoj konfiguraciji koristi Synscan kontroler za pozicioniranje i startovanje praćenja a autoguider onda samo šalje korekcije preko ST4 porta? Po čemu se ova konfiguracija razlikuje od varijante 1?

I na kraju ono što me žulja. Do sada sam sasvim lepo koristo Synscan mogućnost da upravljam sa DSLR škljocanjem. Mogu da zadam neograničen broj serija snimaka i za svaku seriju definišem ekspoziju, broj snimaka i pauzu. Za ovo imam kabl koji ide od SNAP porta na montaži direktno u Canon DSLR koji imam. Bez ovoga, moram da tražim drugo rešenje za okidanje - imama 350D pa ne mogu da koristim USB za ovu svrhu.
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: Kenza on October 29, 2013, 07:48:20 pm
U pravu si za stavku 2. EQDirect kabl nemas kod nas. Evo ti link:  http://www.modernastronomy.com/mounts.htm
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: vasja on October 30, 2013, 08:28:22 pm
Ajde onda pitanje za iskusnije članove foruma koji koriste guiding: da li je bolje koristiti EQDirect kabl direktno vezan između PC-a i montaže ili je bolje koristiti kameru sa ST4 kablom vezanim na ST4 port montaže?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: Kenza on October 30, 2013, 08:39:11 pm
U principu je isto da li koristis EQ Pulse guiding (Kamera-PC-Montaza) ili ST4, iako neki ljudi sa kojima sam ja saradjivao smatraju da je ST4 brzi nacin jer signali idu direktno od kamere do montaze. Sa druge strane, Pulse guiding ti pruza vise opcija podesavanja u odnosu na ST4. Ja koristim i jedan i drugi nacin, sve zavisi od okolnosti. Meni su uvek povezana oba kabla, tako da mogu u trenutku da promenim kojim nacinom cu pratiti. Desi se da jedan bas te veceri nije pogodan za pracenje, onda se prebacim na drugi.
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: racdarko on November 08, 2018, 09:21:34 am
Želeo bi da pitam...kupio sam skz watcher 150/750 na EQ3 i motor synscan. Moj problem je da posle pročitanog uputstva i posle urađenog alligmenta i useveravanja, teleskop ne nalazi zvezde dobro. Okkrene i radi ali usmeri sasvim pogrešno. Zna neko da mi kaže šta je problem?
Title: Re: PHD preko serijskog kabla
Post by: VaskoGM on November 08, 2018, 03:11:04 pm
Želeo bi da pitam...kupio sam skz watcher 150/750 na EQ3 i motor synscan. Moj problem je da posle pročitanog uputstva i posle urađenog alligmenta i useveravanja, teleskop ne nalazi zvezde dobro. Okkrene i radi ali usmeri sasvim pogrešno. Zna neko da mi kaže šta je problem?
Dobrodosao na forum!

Moze da bude jedan ili vise razloga za pogresno usmeravanje GO-TO. Najbolje je da jos jednom proveris ove stavke:

     1. Useveravanje montaze - potrebno je da bude sto je moguce preciznije - najvazniji korak
     2. Koordinate lokacije moraju biti precizne i tacne zapisane u DMS (stepeni, minuti, sekunde) sistemu - N XXº XX' XX"; E XXº XX' XX"
     3. Da li je izabreana tacna vremenska zona? (+1)
     4. Daylight saving - (Trenutno je NO)
     5. Alignment zvezde - prilikom procedure sa dve ili tri zvezde, treba svaku dovesti u sam centar okulara sto je preciznije moguce.
     6. Da li nakon zavrsene alignment procedure dobijes potvrdu na kontroleru da je "Alignment successful"?

PS: Kada je GO-TO pravilno podesen, tacnost pronalazenja ce da varira, ali uglavnom objekat treba da se nadje u okviru vidnog polja, ako ne okulara onda sigurno u traziocu.