Author Topic: Pomoc oko izbora okulara  (Read 4950 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zligor

 • Newbie
 • *
 • Posts: 40
Re: Pomoc oko izbora okulara
« Reply #15 on: August 09, 2017, 01:25:40 pm »
Sad videh oglas. Hvala za info. Ja nesto racunam da ipak ne trosim pare. Stekam pa mozda jednog dana neki teleskop, mada bih radje kakav dobar dvogled npr. 20x100. Sacekam 10ak godina i to je to ;D A i ko zna mozda do tad pojeftini sve kad nadju neki revolucionaran nanotech nacin izrade perfektnih stakala. Do tad uzivam u dvogledu, a ovaj moj teleskopcic vidim po srafovima da je pravljen za Alt-Az montazu koju bih mogao napraviti od drveta. Nije tezak pa se nece puno klimati. Na kraju kad se izigram, i ja sve to poklonim nekom detetu, ima da se obraduje ko ja sto bih nekom fujinonu 25x100 :D
TS 10x60LE

Offline zligor

 • Newbie
 • *
 • Posts: 40
Re: Pomoc oko izbora okulara
« Reply #16 on: August 28, 2017, 10:16:24 pm »
Nisam prijavio. Teleskop radi :D Bas sam posmatrao Mesec sad i odlicno izgleda sa okularom 10mm. Neverovatno je da moze uopste iz ruke da se posmatra sa tim uvecanjem, naravno uz jako tresenje. Kad na trenutak zastane, krateri i mora su vrlo jasni, al samo na trenutak. Taman ceo Mesec stane u vidno polje.
A uspeo sam pre neki dan i prstenove na Saturnu da vidim na tren. E to je bilo odusevljenje. Naslonio sam cevku preko naslona od stolice. Tacnije video sam saturn 10ak puta dok nisam uspeo da izostrim pritiskanjem oka direktno u okular ;D Ugledam ga na tren pa pobegne. Onda trazim dva tri minuta dok opet ne spazim na tren i tako pola sata dok mi ruke nisu otpale. Pravim montazu, to je sledeci poduhvat.
TS 10x60LE

Offline zligor

 • Newbie
 • *
 • Posts: 40
Re: Pomoc oko izbora okulara
« Reply #17 on: August 28, 2017, 10:31:59 pm »
A da, zaboravih najbitnije da kazem. Kako sam pricvrstio okular na fokuser. Izolir traka naravno ;D Bez ikakvih problema sa okularom 10mm, ali sa onim 25mm sam morao bas da pazim da bude sve u osi da bi vidno polje bilo celo. Sad je "prikacen" ovaj od 10mm i necu nista da menjam. Za manja uvecanja cu ipak koristiti dvogled. Nekako mi slika mnogo bolja sa oba oka 8)
TS 10x60LE

Offline Jevta

 • Newbie
 • *
 • Posts: 8
Re: Pomoc oko izbora okulara
« Reply #18 on: September 12, 2017, 05:30:32 pm »
Pozdrav svima. Novi sam član i početnik u astronomiji, iz Novog Sada sam. Nadovezao bih se na temu, umesto da otvaram novu pod istim naslovom i bespotrebno zauzimam prostor. Iščitavam vaš forum poslednjih godinu i kusur dana, od kada sam se ozbiljnije zainteresovao za astronomiju i dosta mi je pomogao pri odabiru teleskopa, upoznavanju sa osnovama. Okidač je bio amaterski snimak udara asteroida u Jupiter, jednostavno nisam bio svestan dometa i pristupačnosti amaterske astronomije. Skupljajući novce, upoznavao sam se sa nebom, koliko-toliko, uz 20x50 dvogled (namenjen osmatranju ptica). Iako montiran na foto stalak, posmatranje u zenitu je iziskivalo prevelike vratolomije, a iz ruke pri tolikom uvećanju, često ne bih video dovoljno neba, da bih i uz podrhtavanje mogao da budem siguran šta posmatram. Kada je došlo vreme, odlučio sam se za SW flextube 200/1200. Tragao sam za nečim što će trajati, uz šta ću štošta videti, faktor je svakako bila i prenosivost, jer posmatram iz grada i sa sela. Astrofotografija mi kao početniku nije bitna. Zadovoljiću se skiciranjem.

Nakon par meseci, naviknuvši se na teleskop, pitao bih vas, kuda dalje?  Nisam se još suočio sa kolimacijom, pa ne mogu reći da li bi mi dodatna oprema bila neophodna. Tražiocem sam zadovoljan, iako bi ispravna slika olakšala orijentaciju. Gledajući kroz njega uvideh koliko sam propustio u tih godinu dana upoznavanja, bez odgovarajuće optike. Koji okulari su za početak dovoljno kvalitetnii, ne i preskupi, a dostupni u teleskop centru? Da li se iole isplati naručivati šta iz inostranstva? Razmišljao sam o 15mm gold line, eventualno 2x barlovu, mada bih radije postepeno uzimao okulare. Da li je 10 mm SP, koji je došao uz teleskop, toliko ograničavajući, da iziskuje "hitnu" zamenu ili bi trebalo drugde pre da idem? Naiđoh na neki kalkulator na cloudynights, koji mi preporučuje 12 i 8mm za optimalne fokalne dužine, da li bi to bila bolja opcija od 15mm? Prioritet su mi DSO.

PS. Ne znam da li je "dva-2" trik pitanje i pokušavate da oterate nedovoljno uporne ili greška, ali mi je zadala dosta problema pri registraciji

Offline Yagodinac

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 4434
  • Astroblog ***
Re: Pomoc oko izbora okulara
« Reply #19 on: September 12, 2017, 08:44:08 pm »
Dobrodošao Jevto, nisam neki überiskusni osmatrač ali rekao bih da ti treba jedan bilo kakav široki (oko 20-24mm, ili možda i više) za traženje, jedan dobar 10-15mm na koji treba potrošiti 75% para planiranih za okulare, i jedan planetarni (4-6mm). Možeš i barlow tu da dodaš, korisno je. Objašnjenje za 10-15mm: na tvom teleskopu to je 80-120x što je idealno za zapažanje najfinijih detalja na galaksijama i maglinama. Manje od tog uvećanja i nebo je svetlo i kontrast je manji; preko toga je sve tamnije uključujući i ono što gledaš - nekako se ova srednja uvećanja uklapaju u neki optimum za homo sapiensa kad su u pitanju deepsky objekti. E sad, koji bi to bio okular - zavisi od cifre koju planiraš da potrošiš. Ako nisi astrofotograf onda to nikako ne znači da ćeš jeftino da prođeš... To onda znači da treba da više novca uložiš u okulare (ja npr imam samo dva plossl-a i barlow, i već deset godina mi ništa više od toga nije potrebno  ;D ali ja mnogo više gledam kroz ekran aparata nego kroz okular).
Možda da razmisliš o nekom hyperionu? Oni su poznati kao dobri u toj nekoj srednjoj cenovnoj klasi. Za goldline ne znam, neka se izjasni neko ko ga intenzivno koristi.

Offline Maki

 • Advanced Member
 • ***
 • Posts: 313
Re: Pomoc oko izbora okulara
« Reply #20 on: September 15, 2017, 06:00:16 pm »
Prvo sredi kolimaciju. :) Na f/6 to i nije neki problem. Taj 10mm koji imaš je grozan, imao sam ga i ja. :)
Što se tiče okulara, gold line od 15 mm imaš moj polovni oglas ovde (nije reklama! :)). U f/10 je bio dobar, ne znam kakav je u f/6, verovatno ne tako dobar. Hiperioni i Goldovi generalno bolje rade u f/10, korekcija ka kraju vidnog polja će opadati, ali koliko para toliko muzike. Za bolje treba Panoptic ili es 68 linija. Jeftin, širokougani, dobra korekcija...precrtaj jedno od ta tri, ne idu zajedno.
Iskusniji ce ti reci da umesto u kategoriji povećanja razmišljaš o izboru okulara preko izlazne pupile (podeliš žižnu daljinu okulara f veličinom tvog teleskopa). Oko 2mm je generalni deep sky, to bi kod tebe bio okular oko 12-15 mm koji bi ti dao oko 2-2.5 mm izlaznu pupilu i uvećanje od oko 80-100x. 24mm okular bi ti dao Uvećanje od oko 50 i to je pupila od 4mm, odlična za korišćenje filtera na maglinama, ali generalno možda i prevelika za gledanje ako imaš ozbiljan LP, dakle manje korisno iz grada. Za planete i mesec ja bih gađao nešto tipa 6-7 mm, plus barlow (što za taj najkraći ako zatreba, što za onaj srednji, gledaj samo da srednji na barlowu ne bude ista vrednost kao taj najkraći).
Ja bih počeo od tog generalnog DSO okulara i uzeo uz to neki barlow. Planeta sada ionako nema, barem ne onih koje pokazuju detalje...
Evolution 8
Tak FC 100 DF
Borg 71FL