Author Topic: Pomoć oko izbora teleskopa  (Read 4630 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline spadej

  • Elite Member
  • ****
  • Posts: 953
Re: Pomoć oko izbora teleskopa
« Reply #15 on: June 28, 2017, 01:33:51 am »
Mozda je najbolja opcija da kupis dvogled. Ako nemas. Ne treba ti ni prevoz, ni serpas da nosi. Univerzalna sprava i za noc i za dan, za nebeska ali i zemaljska posmatranja... A i gledanje na oba oka je nesto posebno. Jos ako imas nekog da ti napravi paralelogram, ili bilo kakav stativ, siguran sam da bi maksimalno uzivala u carima nebesa.
 
Pri tom ti ne treba nista vece od 10x50 ili sl. Takav dvogled nije pretezak, a daje sasvim solidno uvecanje i siroko vidno polje.  Ne treba ti nikakva dodatna oprema, oklulari, filteri, trazioci, montaze... Ne zauzima mnogo prostora, i ne kosta puno. A mozes da vidis kratere na Mesecu, Jupiterove satelite, Mars i Veneru kao loptice, Saturn kao razvucenu lopticu, skoro polovinu objekata iz M kataloga itd.  Naucila bi i kako da se orijentises u svemiru, kako da koristis periferni vid itd. 
SkyWatcher BD 150/750, EQ5-"Luger" + PicGoto++ "Luger"
TS 10X50
Canon EOS1000d

Offline Maki

  • Advanced Member
  • ***
  • Posts: 313
Re: Pomoć oko izbora teleskopa
« Reply #16 on: June 28, 2017, 09:32:42 pm »
Dobila si sada već puno dobrih saveta.
Ali da se vratimo na početak, pošto ima novih elemenata - nemaš prevoz. Ovo znači i da si kod posmatranja limitirana na terasu, mesto ispred zgrade ili eventualno negde drugde ako te prevezu.
Ako živiš u gradu, to znači davljenje u veštačkom osvetljenju i tvoje se opcije svode na Mesec i planete. Dobson je tu i dalje super ali...ne bolji za brzo gledanje nečega od malog refraktora na altaz montaži ili Maksutova.
Dvogled je dobar, ali je meni njegova upotrebljivost bez postolja i van nekog ozbiljnijeg mraka ograničena. Samo da čovek poželi pravu veću cevku.
Evolution 8
Tak FC 100 DF
Borg 71FL