Author Topic: Posmatranja jednog početnika  (Read 3099 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Night Walker

  • Advanced Member
  • ***
  • Posts: 134
Re: Posmatranja jednog početnika
« Reply #30 on: May 26, 2017, 09:41:22 am »
Hvala! ;D
Imao sam priliku prošle godine da uporedim 70/500 ahromat i ovaj moj na nekoliko objekata. Odmah se primjeti razlika u svjetlosnoj moći. M31 je mnogo bolja u 80mm sa okularom 25mm. Ne znam koliko mala razlika u povećanju utiče na to? Kada sam pogledao kroz jedan pa drugi razlika je bila takva da više nisam htio posmatrati kroz 70 milimetarski teleskop. Teleskop 80/400 na povećanju 16x pokaže nešto kao dva fina kraka koja se pružaju sa dvije strane od centra M31 dok je to kroz 70/500 teleskop mnogo teže uočiti (ako je uopšte i vidljivo). Mislim da je npr. M109 pa i neke sjajnije galaksije teško pa čak i nemoguće vidjeti kroz 70/500. Naravno radi se samo o razlici dva teleskopa sa lokacije sa koje ja posmatram.
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50

Offline Night Walker

  • Advanced Member
  • ***
  • Posts: 134
Re: Posmatranja jednog početnika
« Reply #31 on: August 08, 2017, 10:06:04 pm »
Malo nisam imao vremena a malo više sam bio lijen ali evo konačno sam završio izvještaj.  ;D

Posmatranje od 18.7.2017.
Toliko dugo nisam imao priliku otići na svoju tamnu lokaciju da sam već počeo krizirati. Prilika se ukazala prije dva dana i ništa me nije moglo spriječiti da imam kvalitetnu noć pod zvijezdama!

Lokacija: Duga Njiva
Transparentnost odlična a seeing malo lošiji ali ne smeta.
Teleskop SW 80/400 AZ3, Dvogled 10x50

Ljetno nebo mi je ostalo dužno nekoliko objekata iz M kataloga pa sam odlučio da se pozabavim njima. U igri su sazviježđa Škorpija, Strijelac, Zmijonosac, Veliki medvjed i Zmaj.

Kad sam konačno stigao oko 22:40h dočekalo me je ugodno iznenađenje. Sijalica na koju se uvijek žalim je bila ugašena. Nebo je bilo fantastično!
Dok se teleskop adaptirao, svojim novim dvogledom 10x50 (hvala Boki Aristarh) sam šarao nebom. M51 nisam primjetio a M81 i 82 su se jedva nazirali. Moraću napisati neki review. To ću ostaviti za neki drugi, lijep, dan.

Prve mete su mi M7 i M6 jer su  jako nisko i već desno od meridijana.
M7 je veliko rasijano jato. Prošle godine sam ga posmatrao dvogledom ali nisam imao priliku da usmjerim teleskop u tom pravcu.  Na 16x lijepo izgleda ali je meni mnogo ljepše u dvogledu.
Ističe se niz 4-5 zvijezda otprilike u pravcu istok-zapad. Na 40x uže vidno polje oduzima ovom zvjezdanom jatu šarm.

Butterfly cluster ili M6 na 16x povećanju povremeno, ali samo povremeno,  liči na leptira. Može se vidjeti nekoliko desetina zvijezda a ističe se i narandžasta promjenljiva BM Škorpije. Okular 10mm otkriva još više zvijezda a boja promjenljive zvijezde postaje intezivnija. Jato uopšte ne liči na leptira na ovom povećanju.
 
Eta škorpije mi je poslužila kao polazna tačka na putu do M62. Lako uočljiv globularac! Ima sjajno jezgro a periferni vid omogućava malo bolji pogled na spoljne dijelove. Od jezgra prema spolja postepeno gubi sjaj.  Otprilike jedno vidno polje iznad se nalazi M19, još jedan globularac u Zmijonoscu.

M19 na 16x je sličan ali izgleda veće od M62.
Na 40x povećanju nisam primjetio sjajno jezgro. Liči mi na neku malu maglinu.

Iz Zmijonosca skačem na zvijezdu zeta Strijelca i vrlo lako pronalazim M54. U prvom trenutku nije baš lako prepoznati kao zvjezdano jato. Okular 10mm ne otkriva puno ali je zbijeno zvjezdano jato mnogo očiglednije. Jezgro sjaji poput jedne zvijezice.

Uz pomoć karte neba lako određujem položaj M70. Mnogo lakše ga je uočiti i razlikovati od ostatka zvijezda nego M54 na 16x. Liči na planetarnu maglinu. Ispod M70 se nalazi niz od nekoliko zvijezda a na 40x vidim ih 4. Jezgro je malo sjajnije od ostatka “magline”.

M69 izgleda slično kao i M70 samo što mi se čini da ima malo sjajnije jezgro. Vidljiva je i zvijezda 8m iznad. Na 40x liči na maglinu iako je jezgro za nijansu sjajnije od ostatka.

M55 je sjajna promjena. :D Osjetno sjajniji i veći od svih, te večeri, posmatranih zbijenih jata. Kao da posmatram kometu. Jezgro se ne ističe a ni 10mm okular ne otkriva više detalja. Škorpiju i Strijelca sam kompletirao što se tiče M-ova pa sam prešao na M107 u Zmijonoscu.

Već na 16x povećanju se može vidjeti objekat slabog sjaja ispod trougla zvijezda oko sedme magnitude. 40x otkriva nekoliko zvijezda koje vjerovatno ne pripadju M107. Sve u svemu “maglina” slabog sjaja.

Prije nego što sam se prebacio na sasvim drugi dio neba tj. galaksiju M101, morao sam baciti oko na spektakularni  i ogromni M22. Jednostavno nisam odolio. :D Galaksija izgleda kao jednolična maglina na 16x kao i na 40x. Jedino znimljivo je to što su u trenutku posmatranja malo ispod galaksije prošla dva satelita ili dva komada svemirskog smeća na istoj putanji u razmaku od 15-20 sekundi.
Za kraj planiranog dijela posmatranja sam ostavio galaksiju koja mi je svih ovih mjeseci nekako prošla ispod radara. Iako sam pročitao da nije sigurno da li je baš to Mesijeov 102 u mom spisku piše da jeste pa će tako i ostati. :D Dakle, NGC5866 poznata i kao M102 nije baš sjajna galaksija ali ako sam mogao uhvatiti nekoliko fotona iz galaksije M109 onda će ovo biti malo lakši zadatak. Mogao sam i skratiti put ali krenuo sam od zvijezde alfa Zmaja prema dva vidna polja udaljenoj joti Zmaja odakle sam prešao na zvijezdu HIP73909 čija je magnituda 5,20. Koristeći kartu neba određujem tačan položaj galaksije i već na 16x povećanju se ukazuje objekat jedva drugačiji od okolnih zvijezda. 40x otkriva malo veću mrlju uz koju povremeno mogu da vidim dvije ili tri zvijezde.

Zadovoljno utvrđujem da su svi planirani objekti posmatrani i posle 15-ak minuta uživanja u posmatranju golim okom odlučujem da se pozdravim sa starim prijateljima iz Strijelca. Ono što moram izdvojiti je M17. Puno puta sam čitao i ovdje na forumu da svako posmatranje određenog objekta može otkriti nešto novo i da je to vještina koja se stiče praksom. E pa, prvi put sam, uz iznenađenje i uzbuđenje, primjetio oblik labuda. Ne znam kako to nisam prošle godine primjetio ali evo ga ispred mene i ne mogu da odlijepim oko od okulara. Perifernim vidom na 40x se najbolje vidi. Uvijek sam očekivao da ću vidjeti maglinu onako kako se često može vidjeti na fotografijama ali ovaj put je bila skroz „naopako“. Možda zato nisam prošli put ništa vidio.
Sve u svemu jako plodonosno veče. Veoma zadovoljan i još pod uticajem labuda napuštam mjesto za posmatranje. Što se tiče M kataloga ostali su mi još objekti u Djevici (posmatrao M60) i još nekoliko galaksija u  Berenikinoj kosi (posmatrao M64) ali to će morati sačekati dok ponovo ne budu u dobrom položaju za posmatranje.

Zasad toliko od mene.  ;)
Vedro!
SW ahr. 80/400 az3
Breaker 12x60, Baigish 10x50