Author Topic: Klimatske promene na Zemlji  (Read 86049 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline spadej

  • Elite Member
  • ****
  • Posts: 960
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #345 on: January 28, 2019, 12:02:48 am »
jes' vala. Krajnje je vreme da sprecimo izlivanje jalovista i industrijskih deponija, kanalizacija i svega ostalog u reke. Krajnje je vreme da prestanemo da bacamo djubre gde stignemo. I krajnje je vreme da time sprecimo masovne pomore svega zivog u nasoj soptvenoj okolini.

Krajnje je vreme da procitamo i naucimo sta je klima, kako se menja i kako se menjala do sada. Zasto se menja, sta sve utice na nju.

A narocito je krajnje vreme da prestanemo sa trolovanjem ovog foruma.
SkyWatcher BD 150/750, EQ5-"Luger" + PicGoto++ "Luger"
TS 10X50
Canon EOS1000d

Offline viper

  • Newbie
  • *
  • Posts: 33
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #346 on: January 28, 2019, 12:37:53 pm »
Mislim da je kranje vreme da nas neki meteor izbrise sa lica zemlje kao dinosauruse.
"Dođe vreme kada pamet zaćuti, budala progovori , a fukara se obogati!"
(Ivo Andrić)

Offline Fizicar

  • Newbie
  • *
  • Posts: 41
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #347 on: February 04, 2019, 12:43:32 pm »
Gle sta je objavio CNN. Pa ovo se vec pretvorilo u otvorenu propagandnu kampanju protiv zdravog razuma

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2019&mm=02&dd=04&nav_id=1501654

Razlog malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi?
Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

"Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte", rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.

Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

"Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi", rekao je Maslin CNN-u.