Author Topic: Klimatske promene na Zemlji  (Read 70487 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Yagodinac

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 4375
  • Astroblog ***
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #285 on: September 14, 2018, 01:43:00 pm »
Ovo otopljavanje je krenulo od XIX veka i industrijske revolucije, odnosno enormnog trošenja uglja u viktorijanskoj Evropi.

Svasta, krenulo je 1970-ih, mali rast od 1910. do 1940. moze da se pripise VLF frekvencijama ili nasumicnim promenama koje se desavaju hiljadama godina unazad, kao i blago zahladjenje 1940.-1970.


Dobro da, neprecizno sam se izrazio. Otopljavanje kreće kasnije ali koncentracija CO2 skače sa početkom industrijske revolucije. Evo:Inače se vidi perfektna korelacija sa porastom globalne temperature.


Kako ti mislis da diskutujes o temi ovakve geopoliticke tezine bez uplitanja u geopolitiku?


Vrlo prosto - ne mislim da treba da se dublje glibimo u geopolitiku. Ovo je astronomski forum a o geopolitici možemo da naglabamo i tupimo ceo dan ali, rekoh, nije to tema ovde. Pogotovo zato što geopolitika u ovoj zemlji pre ili kasnije uvek pređe na teren teorija zavere a na to smo svi ovde poprilično alergični.

Offline Kizza

 • Final Frontier member
 • *****
 • Posts: 3140
 • Ostvario mi se san!
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #286 on: September 15, 2018, 09:35:38 pm »
Uh, sad mi je lakše: https://www.nasa.gov/press-release/nasa-ula-launch-mission-to-track-earths-changing-ice
Znaćemo pravo stanje debljine "leda" :)
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Offline Fizicar

 • Newbie
 • *
 • Posts: 16
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #287 on: September 21, 2018, 01:38:08 pm »
Inače se vidi perfektna korelacija sa porastom globalne temperature.

Ne vidi se uopste. Perfektna korelacija se vidi sa mnogim pojavama (narocito onim koje promena temperature i izaziva), ali evo primera necega sto bi moglo da bude i kazuacija:Sa CO2 toga nema. Zasto je temperatura opadala u periodu 1880.-1910.  i 1940.-1970.?
Zasto je 1910. -1930. rasla istim tempom kao i 1970.-danas?


« Last Edit: September 21, 2018, 02:11:58 pm by Fizicar »

Offline Fizicar

 • Newbie
 • *
 • Posts: 16
Re: Klimatske promene na Zemlji
« Reply #288 on: September 22, 2018, 11:29:46 am »
Ne mogu da nadjem jedan grafik koji je pokazivao eksplicitnu korelaciju geomagnetnog polja sa temperaturom na Arktiku jer je netragom nestao sa interneta, verovatno kao i mnoge druge informacije te vrste.
Inace, u knjizi "Vasiona zivot razum", objavljenoj negde 1970., sovjetski autor Sklovski navodi da je ukupna Zemljina emisija radio talasa metarskog opsega vec tada dostigla onu koju emituje Sunce u periodu kada nema pega, povecavsi se milion puta za nekoliko decenija. Navodio je razne pretpostavke o tome sta ce se desavati na tom polju u nasem vremenu.
Sada je to jedna od najcenzurisanijih i najtabuiziranijih tema u istoriji zivota i rada generalno. Kako izgleda radio-otisak nase tehnicke civilizacije u prostoru oko Zemlje? Kako izgleda na visini od 20 kilometara? Moze li negde da se nadje vizuelni prikaz, kao sto se cesto prikazuje "svetlosno zagadjenje"?

Toliko mnogo pitanja koje niko i ne postavlja, kamoli da se traze odgovori. Prosto je neverovatno da ceo (globalni) medijski prostor moze odjednom da se "zakljuca" za odredjenu vrstu razmatranja i pretvori u propagandnu masinu kalibra Milosevicevog tv dnevnika iz devedesetih.

Jahaci Apokalipse u nasem vremenu nisu naftne kompanije nego Gugl, Majkrosoft, Fejsbuk i Amazon, prava razbojnicka banda nalik na one koje su vladale tolikim carstvima u raznim grozomornim i dekadentnim periodima istorije i urbanizacije.
Kao sto je politika tamna senka filozofije (moze da bude i pozitivna, ali se obicno vodi lose), tako je i tehnologija tamna senka nauke (cesto je pozitivna, ali je doslo vreme da se zloupotrebi).