Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
« Last post by Luger on Yesterday at 12:44:39 am »
Divota! Stvarno Kenza, kapa dolje!
2
Astrofotografija / Re: Selektivno Izoštravanje - Photoshop
« Last post by Luger on Yesterday at 12:41:40 am »
Hvala!  :)
3
Oprema / Re: Dvogled i naočare
« Last post by Yagodinac on August 17, 2018, 10:21:06 pm »
Ako koristiš cilindre imaćeš sliku u dvogledu kao bez naočara, tj astigmatizam će biti izražen. U tom slučaju je bolje gledati sa naočarima.
4
Oprema / Re: Dvogled i naočare
« Last post by vlaiv on August 17, 2018, 08:37:23 pm »
U pravu si, mozes imati i razlicitu dioptriju na levom i desnom oku - dvogled (mislim da je vecina takva) moze da se podesava zasebno za svako oko.
5
Oprema / Re: Dvogled i naočare
« Last post by zoleprole on August 17, 2018, 08:17:04 pm »
Pa imam dioptriju koja ide sa mojim godinama, ništa posebno, jedino što imam i cilindre, ako ja dobro shvatam, svaki dvogled ima fokus koji funkcioniše kao i naočare sa dioptrijom, znači samo podesim fokus i imam dioptriju na dvogledu,
jesam u pravu, ili lupetam?
6
AstroBerza / Re: Teleskop na prodaju
« Last post by LittleMushroom on August 17, 2018, 05:34:02 pm »
Teleskop je prodat
7
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
« Last post by Yagodinac on August 17, 2018, 05:31:28 pm »
Slažem se  :)
8
Oprema / Re: Dvogled i naočare
« Last post by Yagodinac on August 17, 2018, 05:30:08 pm »
Nikakve razlike u upotrebi nema u suštini - to je najkraći odgovor.
Malo duži odgovor podrazumeva i pitanje zašto nosiš naočare, pa ako je situacija prosta tipa kratko/dalekovidost onda dvogled koristiš bez naočara jer su u tom slučaju one potpuno nepotrebne. Fokus između tebe i mene će se malo razlikovati ali to je nebitno, upravo tome i služi fokuser. Ako je u pitanju astigmatizam onda bez naočara imaš distorziju slike pa je bolje gledati sa naočarima. Većina dvogleda dozvoljava do izvesne mere upotrebu naočara tj njihov eye-relief predviđa i upotrebu naočara. U svakom slučaju pre kupovine isprobaj dotični dvogled ako nosiš cilindre.
9
Astrofotografija / Selektivno Izoštravanje - Photoshop
« Last post by Kenza on August 17, 2018, 02:32:36 pm »
Selektivno Izoštravanje – PhotoshopEvo jedan kratak ali koristan tutorial kako selektivno izoštriti delove slike koje želimo da se istaknu a da pritom zaštitimo druge delove koje ne bi bilo poželjno da budu oštre. Ovaj metod nisam ja smislio, naučili su me. Postoje razni načini izoštravanja slike u PS-u ( jedan od najčešće korišćenih je Unsharp Mask filter). Meni je lično ovaj odličan zato što je jednostavan i malim koracima dolazite do zadovoljavajućih rezultata.


Izoštravanje korišćenjem High Pass filtera

Prvi korak u procesu je napraviti kopiju layer-a (Background Layer-a), bilo preko padajućeg menija Layer/Duplicate ili komandom ctrl + J. Trebalo bi da iznad layer-a Background sada stoji Layer 1. Duplim klikom na text Layer 1 možete promeniti naziv layer-a kako bi vam bilo lakše.

Iz padajućeg menija Filter/Other odabrati High Pass. Slika bi sada trebalo da promeni boju u sivu i pritom se drastično izgube detalji. U ovom momentu sve vam verovatno izgleda užas ali neće ostati tako. Primetio sam da u PS-u stvari često moraju prvo da izgledaju kao horor da bi posle sve bilo kako treba. 
Pomerite slajder (još uvek smo u high pass filteru) tako da radijus bude oko 6 piksela. Naravno da ova vrednost nije zakon ali meni barem uvek daje najbolje rezultate. Pomeranjem slajdera udesno dobija se oštriji efekat a ulevo mekaniji. Sve ima svoju cenu tako da probajte sami.

Potom u layers paleti iz padajućeg menija Blending Mode odabrati  Soft Light. Izoštravanje je sada primenjeno na celu sliku, izoštravajući i ono što hoćemo (maglinu, galaksiju) i ono što nećemo (zvezde, nebo u pozadini).  Takođe umesto Soft Light može se iskoristiti Hard Light za jači efekat izoštravanja. Moja preporuka je ići na Soft Light.
Jako je važno imati na umu da dobijeni efekti ovim načinom izoštravanja  zavise i od opreme koja se koristi. Neće kod svakog biti isto. Meni odgovara ali to ne znači da će i nekom drugom odgovarati.

Maskiranje layer-a

E sad idemo na najvažniji deo obrade. Mislim da je ovo zapravo najvažnija alatka u celom PS-u - MASKIRANJE.

U ovom momentu sve je užasno, slika je u cela izoštrena i ništa ne valja.

U Layers paleti selektovati Layer 1 ( ili kako ste ga veće nazvali) i potom kliknuti na ikonu Add Layer Mask koja se nalazi na dnu palete. Layer Mask se pojavljuje pored pravougaonika Layer 1 i biće bele boje.
NAPOMENA: U PS-u bela maska dozvoljava promene na slici dok je crna maska štiti.

U meniju tools (skroz levo) namestite boju prednjeg plana (Foreground color) da bude crna i selektujte Layer Mask. Potom izaberite Paint Bucket alatku i kliknite bilo gde na slici. Layer maska će postati crna i efekat izoštravanja će nestati sa cele slike.
Sad promenite boju prednjeg plana u belu i izaberite Paint Brush alatku. Sad odaberite veličinu četkice koja vam odgovara i pređite preko delova koje želite da izoštrite. Pazite na zvezde!  Layer Mask mora biti sve vreme selektovan. Pored Blending Moda se nalazi opcija Opacity ( koja je uvek podešena na 100%). Smanjivanjem ovog procenta smanjuje se nivo izoštravanja. Opet, zavisi od vas.

Na kraju iz padajućeg menija Layer odaberite Flatten i to je to.

Ono što je super kod ovog načina jeste da može više puta da se primeni ceo proces dok ne bude onako kako vam odgovara. Uvek je bolje postepeno izoštravati nego u jednom cugu sve naglo odratiti.

Nadam se da će nekom značiti ovaj tutorial, jer izoštravanje može da bude pakao ako se ne radi kako treba.

10
Astrofotografija / Re: NGC i IC objekti
« Last post by vlaiv on August 17, 2018, 01:03:10 pm »
Fotka - fantazija. Svidja mi se i izbor palete.
Pages: [1] 2 3 ... 10