Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Oprema / Re: ASIair
« Last post by Sky-Watcher on February 19, 2019, 12:03:39 am »
USB3.0 snimanje u principu nebi trebalo da bude problem, ali kapacitet USB kartice je ograničen. Napunio bi je za dva minuta. A problem je verovatno i u brzini transfera. Znam da postoje i drugi sistemi ove vrste, ali sam takođe saznao da za mnoge od njih moraš da imaš doktorat iz programiranja da ih koristiš. Ovo je bilo jeftino, lako nabavljivo i pre svega rešenje jednostavno za upotrebu. Ja volim jednostavno!

Postoji velika klijantela koji ovo uzimaju zbog jednostavnosti. Hoće ljudi da izađu i da slikaju i da neiskusni dobijaju prihvatljive rezultate. I uspeva im. Tehnologija zaista ide tim putem. Stvari se gotovo banalizuju što, siguran sam, izluđuje stare vukove. Ali mi početnici baš volimo jednostavno.
2
Oprema / Re: ASIair
« Last post by Sky-Watcher on February 18, 2019, 11:36:04 pm »
@ Mitja & Neša. Hvala vam lepo prijatelji moji. Vaše ljubazne reči su uvek podstrek za mene. Nije neophodan kauč dosta je i ligeštul. I budilnik.

@ Vlaiv. Tvoje duboko poznavanje stvari uvek me ostavi bez daha. Ja nemam ni trunčicu DIY duha u sebi ali bih i ja sklopio tu spravicu za 5 minuta. Kupiš Raspberry Pi 3 B+ kao gotov proizvod jer jedino tako i može, osim ako nećeš sam da lemiš otpornike. Kupiš kutiju za dva-tri dolara sa Alija. To ne vredi praviti kad ima tako lepih gotovih. Ali onda su tu raznorazni kablovi, pa 12V u 5V konverter, pa USB u RS232 kabl i sto drndamolja. Nije vredno truda. A onda i problem softvera...

@ Yagodinac. Sasvim si u pravu. Ovo čudo troši 0.5A na sat sa pikovima na 2.5A. Laptop troši debelo preko 3A. Ušteda u sruji. Sada ima više mesta za grejače, za kulere i ko zna šta će mi još pasti na pamet. Ono veče smo se igrali sa sistemom (računam tu i montažu) pet sati i potrošio je manje od 4A.

Ja ću se naći u nevolji kada budem imao neko mesto gde ima struje. Moraću da kupujem 220 u 12 konverter...
3
Oprema / Re: ASIair
« Last post by Yagodinac on February 18, 2019, 10:04:51 pm »
Ovaj sistem je budućnost. Ogromna populacija postoji koja bi vrlo rado pošla "na njivu" sa ovako nečim; naročito ako se uzme u obzir da prosečan laptop ne može da izvuče ni trećinu uobičajene letnje astrofoto sesije. Za zimu da i ne pričam. Od početka pratim šta ZWO radi po ovom pitanju i baš sam se pitao zašto ovo već nije kupio niko od nas...  ;D
4
AstroBerza / Re: Prodajem tražilac 9x50
« Last post by Predrag on February 18, 2019, 10:04:12 pm »
Cena 6000 din.
5
Oprema / Re: ASIair
« Last post by Nenad on February 18, 2019, 09:35:06 pm »
Da nisam video ne bih verovao! 😀
standardno dobar i iscrpan izvestaj.
Neka te služi, a nosićemo i kauč na njivu!
6
Oprema / Re: ASIair
« Last post by vlaiv on February 18, 2019, 09:23:21 pm »
Verujem da je dobra sprava.

Sa druge strane, ko ima malo DIY duha mozda moze to sam da "spakuje" mnogo jeftinije (mada ni sam ASIAir nije preterano skup).

Single board kompjuteri su prilicno jaki ovih dana, tako da i USB3.0 snimanje moze da se implementira. Postoji kompletno resenje za astronomiju za linux - koji ide na ARM procesore.

Recimo ODROID-UX4 (mada nema wifi - mora preko posebnog dongle-a) ili nesto slicno + INDI, Ekos, ....
7
Oprema / Re: ASIair
« Last post by mitja on February 18, 2019, 08:44:58 pm »
Ja mislim da je to totalno ludilo I jedva cekam da ga vidim u akciji. Nazalost ovaj vikend sam bio sprecen zbog nekih porodicnih obaveza... 😊

Ps. Sve mi se vise svidjaju Cuda moderne astronomije.
8
Oprema / ASIair
« Last post by Sky-Watcher on February 18, 2019, 08:25:47 pm »
Zdravo svima,

Kao i veliki broj nas i ja spadam u grupu „astronomada“. Još nisam imao sreće da obezbedim stalno mesto za osmatranje tako da sam se orijentisao na akumulator kao način napajanja sistema kada sam napolju. Najveća glavobolja mi je bio laptop, naravno. Jesam ja obezbedio invertor koji će snabdevati komp strujom iz akumulatora, ali to je podrazumevalo i bolji laptop od onog koji imam i sto i stolicu i miša na njivi... sve mi se to nije sviđalo od početka.

A onda sam naleteo na prilog o novotariji koja zamenjuje laptop u svim njegovim astrofotografskim funkcijama. ZWO ASIair. Ovaj mali kompjuter, jedva malo veći i teži od kutije cigareta, u sebi sadrži Raspberry Pi računar, kači se na montažu ili čak na sam teleskop i spaja se sa kamerama i montažom preko USB portova na njemu. Sa druge strane koristi WiFi da se poveže sa telefonom ili još bolje, sa tabletom. Tablet ima funkciju monitora, tastature i miša kotisteći ASIair aplikaciju.

Proizvod je relativno nov. Izašao je sredinom prošle godine. Zbog toga još uvek postoje problemi sa programom koji ZWO otklanja prilično brzo. Funkcije  ovog računara su:

-   GOTO
-   Plate Solwing;
-   Fokusiranje;
-   autogajding;
-   slikanje;

Ovaj urećaj (na žalost) za sada radi samo sa ZWO kamerama najnovije generacije (sa USB3) i kao glavne kamere i kao gajd kamere. Potrebe tržišta ohrabruju i moraće da dodaju drajvere i za kamere drugih proizvođača inače će izgubiti deo tržišta. Na primer, za neki dan izlazi novi apdejt aplikacije (već se vrti beta verzija) koji će podržati veliki broj DSLR kamera kakve poseduje većina nas. Takođe postoji podrška za ZWO filter točkove. Vrteći se po forumima vidim da je u planu pomoć oko useveravanja i još puno toga.

Uređaj koristi 32gb mikro USB karticu na kojoj se nalazi njegov operativni sistem i prostor od 25gb za smeštaj slika. Ne mogu da zamislim da nekome treba više porstora od toga za jednu noć.

WiFi koristi 5G (radi se o gigahercima ne o petoj generaciji mreže). Za svaki slučaj postoji i 2.4G opcija. 5G je mnogo brži ali ima i mnogo kraći domet. Ovo se lako rešava WiFi ekstenderom ako neko želi da uđe u kuću. Kakav luksuz! Ležiš u krevetu i gledaš kako ide slikanje napolju na -5C!

Još jedna mogućnost je povezivanje sa SkySafari Plus aplikacijom. (Jel ima neko SkySafari Plus ili Pro?) Ovo nije obavezno (ASIair ima svoju banku podataka) ali je zgodno.

Probao sam sistem ove subote. Uslovi nisu bili idealni ali su bili dovoljno dobri za prvo testiranje i za prve utiske. Sistem je zamišljen kao „priključi i vozi“ i zaista je tako. Poravnavanje preko 2 ili 3 zvezde ne postoji. Sve se rešava preko Plate Solwing-a. Uperiš teleskop bilo gde, uradiš probni snimak i pritisneš dugme na ekranu. Sistem prepozna raspored zvezda na slici (to radi zaista brzo) i pronađe RA i DEC u lučnu sekundu. Kada izvesti o tome pruža mogućnost da tačnu adresu sinhronizuje sa montažom. Dva-tri puta tako i GOTO je savršen pod uslovom da je dobro usevereno.

Gajding nisam isprobao do kraja. U sebi ima PHD koji ja nisam još savladao. Sve jedno. Video je zvezde i ustremio se na jednu od njih. Krenuo je u kalibraciju ali je nisam doterao do kraja. Trebalo je još toliko toga da se isproba, a vreme kratko i oko nule hladno. Neka je on samo krenuo.

Plate Solwing radi za 2-3 sekunde. Brz je jer on zna u koji deo neba je uperen i odatle počinje da traži. Potrebno mu je dati (približno) tačnu fokalnu dužinu gajdera. Ja sam uneo 180mm a on me pedantno izvestio da je u stvari 176mm u mom slučaju. Ludilo!

Priprema za slikanje je laka. Pre svega fokus. Na posebnom ekranu pokazuje malu sliku zvezde koju si odabrao (dovoljno je samo da je pokažeš) i izveštava o promenama kada vrtiš fokuser. Nađeš minimalnu vrednost jednog grafikona i to je fokus. Fokusiranje je ručno ali se vidi da se spremaju za motorizovanje. Ja sam proverio i preko Bahtinov maske i bilo je u redu. Zatim uradiš kratak probni snimak da vidiš u šta gledaš i da kadriraš po potrebi. Kada si zadovoljan uradiš sekvence: koliko lajtova, koje dužine, koji filter itd. Klikneš i uživaš.

Mora se reći da je sistem samo za astrofotografiju. I samo za DSO jer nema mogućnost snimanja filmića. Banka objekata je takođe usmerena samo na DSO i ima ih oko 100 za sada. Vidi se da je ovo nedovršeno. Vrlo lepo i šareno sa puno slika ali nije baš vrlo dobro za sada. Siguran sam da će ovo usavršiti.

Za vizuelce mnogo je bolji SynScan WiFi. Potpuno izbacuje daljinski (koji je, barem što se mene tiče, vrlo trapav i ne volim ga) iz upotrebe.

Odlučio sam se za ASIair iako sam bio svestan svih nesavršenosti. Što se mene tiče sve radi. Sve uređaje pa i montažu prepoznaje. Vrlo lako moguće je da sam jedan od retkih, ako ne i jedini koji ima ovu napravu u Srbiji. Mislim da je ovo odlično rešenje za astro-foto nomade, a verovatno i za neke iskusnije.

Šta vi mislite?

Vedro nebo!
Ivan Antić
9
RSS Agregat / Fraktali
« Last post by sarajevo on February 13, 2019, 09:12:21 pm »
10
Astrofotografija / Re: Messier objekti
« Last post by Polare on February 13, 2019, 03:50:26 pm »
...pala i nova žrtva ;)

M 92 ili NGC 6341

Moravian G2 4000
Ritchey-Chrétien Astrograph 10''+ FR x0.80
Poze: 24x300''
Poze: 58x120''
Pixinsight

Pages: [1] 2 3 ... 10