Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Oprema / Re: T2 3D printed
« Last post by CyberianIce on Today at 02:46:00 pm »
Ovo ti je odlicno ispalo.

Najbolje od svega je to sto je sve zajedno ukupno kostalo manje od 1000 dinara, samo je bilo naporno 24h 3D printanja.

Kamera treba da se dize

E tu sam se tesko zeznuo. Problem je da sam nasao neki video klip, i koristio ga kao tutorijal a ko zna gde je snimano. Sto se tice obrtanja smera, to je malo nezgodna rabota jer sam arduino isprogramirao da drzi broj obrtaja konstantnim tako sto radi live monitoring darlington array-a i real-time korekturu za svaki parni korak. Ovo mi je delovalo kao potencijalno bitna stvar, jer ako slucajno neki step preskoci, to nebi trebalo imati uticaja na kranji ishod posto u sledecem koraku arduino vraca sve zvezde na svoja mesta. Ali sa ovim setupom to je moguce izvesti samo u jednom smeru i to je bas izgleda pogresan smer, posto se koristi pasivni torque monitoring. Koliko sam do sada video, niko se nije bavio ovim problemom, obicno se kace 14mm objektiv pa ako i ima gresaka u navodjenju, slabije su vidljive.
2
Oprema / Re: T2 3D printed
« Last post by spadej on Today at 02:26:47 pm »
Ovo ti je odlicno ispalo.
Useveravas ga tako sto osovina kojom si spojio gornji i donji deo treba da "gleda"u pravcu sever-jug. Kamera treba da se dize, tj.ovi crveni zupcanici treba da budu na desnoj strani.
3
Oprema / Re: T2 3D printed
« Last post by CyberianIce on Today at 01:02:50 pm »
Zavrsio sam izradu barn door trackera. Na 3D printeru otprintao mehanicke delove i prenos, u koje sam ugradio kuglicne lezajeve 608zz tako da klizi savrseno bez imalo klirensa. Navojnu sipku M5 pokrece mali step motor 28BYJ-48 koji koristi ULN2003 umesto darlingtona i Arduino Nano kao kontroler. Isprogramirao sam Arduino, kalibrisao steper, testirao sve indoor i koliko vidim sve radi sjajno. E sad bi mi dobro dosao neki savet pred field test. Zaboravio sam kako ide useveravanje ovoga, takodje sam zaboravio i na koju stranu treba da se vozi kamera na severnoj hemisferi. Jel ima neko fotku kako treba da izgleda setup, da li sarke treba da gleda desno ili levo, da li treba da se podize ili spusta...


Evo par fotki kako je ispalo:


4
Crna Rupa / Zamena
« Last post by viper on Today at 11:07:07 am »
Jedno pitanje za ljubitelje astronomije, dali ovde ima motorista ili ljubitelja motora, imam Yamahu xj6000N 1997g, vozi se sa A2 kategorijom pa bih da menjam za neki teleskop, cenim je 1500 evra.

Pozdrav.
5
Astronomija / Re: Carpe Noctem
« Last post by Sinisa on Yesterday at 06:39:03 pm »
Bio sam osmog juna na zvezdanom triatlonu koji su odrzali na Popovici,iznenadio sam se brojem mladih koji se zapravo interesuju za temu ,i cudio sam se sto se ovo ranije nije spomenulo na forumu  :)
6
Astronomija / Re: Carpe Noctem
« Last post by spadej on Yesterday at 02:09:57 pm »
ja jos juce...
7
Astronomija / Re: Carpe Noctem
« Last post by Yagodinac on Yesterday at 12:38:16 pm »
Učlanio se... 'Ajmo dalje ;D
8
Astronomija / Carpe Noctem
« Last post by Boki Aristarh on August 21, 2019, 12:01:35 pm »
Poštovane kolege astronomi,
ovim putem želim da vas sve informišem o udruženju "Carpe Noctem" koje se prvo na ovim prostorima zvanično bavi borbom protiv svetlosnog zagađenja, dakle našeg zakletog i najvećeg neprijatelja! Centrala udruženja je u Novom Sadu.
AD "Aristarh" je već stupilo u kontakt sa ljudima iz ove organizacije pa pozivam i SVE vas kao pojedince ili udruženja da se pridružite ovom pokretu i da zajedno radimo konstruktivno na sistemskom rešenju ovog problema.
Veb site udruženja je:
https://carpenoctem.rs/
Susedne države (Hrvatska, Slovenija, Mađarska...) su već uveliko donele ove zakone a nas to upravo čeka.
Pridružite se i borimo se zajednički za isti cilj, da i naša deca imaju priliku da svojim okom vide zvezdano nebo!
Vedro nebo!
9
Astrofotografija / Re: Messier objekti
« Last post by Sinisa on August 20, 2019, 10:36:20 pm »
Iha,sad bas gledam aparat,stoji JPEG...  :D
Misterija resena  ;D
10
Astrofotografija / Re: DSO u H-alpha
« Last post by Luger on August 20, 2019, 10:00:52 pm »
Izvinjavam se, nisam dobro napisao parametre.

Ekspozicija je 13x5min, ISO800.
Fletovi po 21kom, bias 100kom.

Svi frejmovi su tu.
 Kad radim u Ha nema odbacivanja losih frejmova. Ustvari, nema ih uopste. Konacno mi i guiding radi kako treba, konacno sam useverio kako treba, iskopao rupe na podu  :-[ i to funkcionise super.
Takodje, suma nema mnogo, eto, kad se i ja izborim sa njim. Hladio sam dslr, ali svega 15 stepeni ispod ambijenta da mi ne zaledi.
Pages: [1] 2 3 ... 10