Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Astronomija / Google nas vidi kao astronomski prosvecene ...
« Last post by vlaiv on March 21, 2018, 03:56:24 pm »
Danasnji doodle je prikazan u sledecim zemljama:

Argentina, Chile, Colombia, Croatia, Greece, Iceland, Indonesia, Mexico, Peru, Serbia, Slovenia, Sweden, United States

(izvor: http://events-today.info/sr/%D0%B3%D0%B8%D1%99%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE-a%D1%80%D0%BE/ )

U pitanju je doodle posvecen Giljermu Arou

https://en.wikipedia.org/wiki/Guillermo_Haro
2
PRODAJEM Baader 60mm VARIO Finder - mit 60/250mm ASTRO Objektiv SA STALKOM
Teleskop donešen iz Nemačke, dobijen na poklon, ne razumem se, rekli su mi da vredi sa sve stalkom oko 400e, ja ga dajem za 250e. Sve se vidi na slikama, ja se stvarno ne razumem, rečeno mi je da je malo korišćen, da je u odličnom satnju, nalazi se u Beogradu, svaki dogovor moguć, pitajte sve što vas interesuje.
3
Posmatranja / Re: Posmatranja jednog početnika
« Last post by Night Walker on March 19, 2018, 11:56:15 am »
Hvala na lijepim riječima.  :)
I ja uživam u čitanju izvještaja. Od svih koje sam čitao najbolji su oni na forumu Zvjezdarnice. Sviđa mi se kako to rade Vedran Vrhovac i ekipa a mislim da se kod mojih izvještaja može primjetiti kopiranje (ili pokušaj kopiranja) tog stila pisanja.
4
Posmatranja / Re: Posmatranja jednog početnika
« Last post by Yagodinac on March 17, 2018, 02:08:11 pm »
Ovi observing reporti sto pises su tako zivotopisni da u lijenosti osobnog izlaska pod zvijezde sam sebe ufuravam u tvoju pricu kao da sam bio tamo...odlicno preneses cijeli dozivljaj...hvala na observing reportu!

Potpisujem u potpunosti.
5
Astrofotografija / Re: Wide field astrofotografija
« Last post by Yagodinac on March 17, 2018, 02:07:35 pm »
Hvala puno, evo još jedne, ovog puta sa prastarim 20D:

Orion in autumn by milan miloradovic, on Flickr
6
Posmatranja / Re: Posmatranja jednog početnika
« Last post by marino on March 16, 2018, 09:11:11 am »
Ovi observing reporti sto pises su tako zivotopisni da u lijenosti osobnog izlaska pod zvijezde sam sebe ufuravam u tvoju pricu kao da sam bio tamo...odlicno preneses cijeli dozivljaj...hvala na observing reportu!
7
Astrofotografija / Re: Wide field astrofotografija
« Last post by marino on March 16, 2018, 09:06:46 am »
Wooooaaa koja dobra nadrealna fotka...odusevljennn sam
8
Astrofotografija / Re: Wide field astrofotografija
« Last post by Yagodinac on March 15, 2018, 09:36:40 pm »
Hvala, nije to baš tako ali ajde.
 ::)
9
AstroBerza / Re: Explore Scientific 24mm 68 deg
« Last post by Maki on March 15, 2018, 05:33:25 pm »
Prodato, može lock.
10
Posmatranja / Re: Posmatranja jednog početnika
« Last post by Night Walker on March 14, 2018, 11:11:34 pm »
Osmomartovsko posmatranje  ;)

Posle tmurne zime i dugog perioda bez dobre prilike za kvalitetno posmatranje, konačno se ukazala prilika. Prognoza je bila dobra za petak ali pojavila se mogućnost da u četvrtak naveče 8.3. nekoliko sati bude vedro. Nisam očekivao da će atmosferski uslovi biti dobri pa je pala odluka da se posmatra iz dvorišta i da ne idem na svoju tamnu lokaciju. Kako se ispostavilo odluka je bila dobra.
Mislio sam da mi fali Sunce ali ono što me stvarno oraspoloži je vedra noć i mirna atmosfera. Prognoza se nije mijenjala tog dana i bilo je sve izvjesnije da će biti nešto od posmatranja. Konačno!

Nisam mnogo razmišljao šta bih mogao posmatrati jer sam ove zime imao želju da napravim turu po otvorenim jatima u sazviježđu Veliki pas. Svjetlosno zagađenje je poprilično veliko ali kako imam sreću da živim na rubu grada, područje od jugoistoka do zapada je podnošljivo za „ako mora“ posmatranja, tj. u onim prilikama kada se ne isplati ili ne može otići na omiljenu lokaciju. Pored devet otvorenih jata Velikog psa, a kao dopunu planu, isplanirao sam i kratku turu po Orionu. Za svaki slučaj.

Izašao sam oko 19:15h i dok sam montirao i naštelovao teleskop kojem ne treba puno vremena da se ohladi završio je astronomski sumrak i posmatranje je moglo da počne.
Lokacija: Modriča.
Teleskop: Ahromatski refraktor Sky Watcher 80/400 na az3 montaži i okularima 25mm, 10mm i Gold line 6mm.
Sazviježđa: Veliki pas, Orion.
Transparentnost u početku iznenađujuće dobra da bi me kasnije primorala da završim posmatranje. Tanak sloj oblaka i vlaga su u činili svoje.
Seeing je na skali od 1-5 bio 2

Veliki pas je oko pola osam prolazio kroz lokalni meridijan. Iako nisko iznad južnog horizonta čitavo sazviježđe se odlično vidjelo. Počeo sam od nižih dijelova da iskoristim priliku.
Od zvijezde delta velikog psa (Wezen) vrlo lako se dolazi do otvorenog jata NGC2354. Na 16x povećanju stane u isto vidno polje sa zvijezdom Wezen.  Mogu razlučiti samo nekoliko zvijezda ostatak više liči na neku maglinu. Razlike između povećanja 40x i 67x nema ali jato je očiglednije i više zvijezda se izdvaja iz pozadine.
Okular 25mm u mom teleskopu daje vidno polje od 3,5° pa mi sljedeća meta ulazi u isto vidno polje sa NGC2354. To je zvijezda tau velikog psa. Oko te zvijezde se nalazi malo jato NGC2362 koje nekad nazivaju Tau Canis Majoris. Zanimljivo je da se na 16x vidi samo zvijezda ali kad promijenim povećanje na 40x odjednom se pojavi  prelijepo zvjezdano jato. Potreban je periferni vid da se vidi  jasnije. Na povećanju 67x se vidi još bolje. Uživam neko vrijeme u pogledu a onda se prebacujem na sledeće jato.

NGC2367 je OC koje se nalazi malo više od 3° iznad iznad NGC2354. Bez problema nalazim tačnu poziciju i naravno u okularu 25mm se vidi kao jedna zvijezdica. Okular 10mm otkriva veoma malo i tamno jato. Vidi se nekoliko zvijezda od kojih tri najsjajnije čine veoma mali trougao. Okular GL6mm  daje malo jasniju sliku i bolje razlučuje zvijezde.

Prelazim na dva obližnja otvorena zvjezdana jata NGC2384 i 2383. Njihovu poziciju nije teško pronaći jer se nalaze približno 1,5° udaljeni od poslednjeg posmatranog objekta i zbog nekoliko zvijezda 7-8 magnitude po kojima se lako može orijentisati. Nisam siguran šta sam posmatrao i šta treba da vidim. Naknadnom provjerom sam potvrdio NGC2384 ali za 2383 i dalje nisam siguran. Definitivno je  potrebno ponoviti posmatranje ova dva objekta. Nadam se do kraja marta.

Sljedeći objekat je pravi odmor za oči. OC M41 je stari znanac. Jedno od onih objekata koji, po mom mišljenju, najbolje izgledaju u dvogledu ili na malim povećanjima u teleskopima. Na jednom od posmatranja sam ga vidio golim okom. Povećanje 16x najbolje pokaže ovo sjajno i veliko jato. Nisam brojao ali otprilike se vidi oko 20 zvijezda. Nije tako loše ni na 40x i vidi se malo više zvijezda. Okular GL 6mm nisam upotrebljavao zbog ranijeg iskustva. Lijepo je za promjenu pogledati neki svjetliji objekat.

Nakon „odmora“ krećem dalje. Star hop-om od Sirijusa (alfa velikog psa) preko jote i game velikog psa i preko zvjezdica sedme magnitute stižem na položaj gdje treba da se nalazi otvoreno jato NGC 2345. Okular 25mm pokazuje jedva primjetnu „maglinu“. Perifernim vidom se lakše primjeti. Okular 10mm otkriva nekoliko zvijezdica sa mnoštvom ostalih koje su na granici razlučivosti. Tek u okularu GL 6mm se vidi kao pravo malo jato ali i dalje sa magličastom pozadinom.

Oko 3,5° istočno od game velikog psa se nalazi zanimljivo otvoreno jato NGC2360 poznato i kao Karolinino jato (Caroline's cluster). Prvi put sam ga posmatrao početkom 2016. godine tražeći M47 i M46. Otprilike na pola puta od zvijezde Sirijus u vidno polje mi je upala mala mrljica koju nisam očekivao tu. Zapamtio sam položaj i kasnije saznao o čemu se radi.
Na 16x izgleda kao i u dvogledu. Mala mrljica a periferni vidom se može primjetiti „granulacija“. Mijenjam povećanje na 40x i odmah se pojavljuje mnoštvo zvjezdica slabog sjaja. Slika postaje mnogo jasnija i oštrija upotrebom perifernog vida. Na povećanju 67x jato izgleda veće i izraženije a primjećujem i nekoliko nizova zvijezda u pravcu sjever-jug.

Poslednje jato u Velikom psu je NGC2374. Izredao sam sva povećanja i opet nisam siguran da li sam ga vidio. Još jedno jato na spisku za ponovnu provjeru.

Veliki pas već polako tone prema horizontu a Orionu je ostalo još malo vremena prije nego što i on zbog brda iščezne sa noćnog neba pa se prebacujem na to predivno sazviježđe.
 
Ne može se posmatrati Orion a da se ne pogleda njegov mač. Golim okom izgleda kao nekoliko zvijezda ali u dvogledu ili teleskopu se pojavljuje nekoliko njegovih dragulja. U veliko vidno polje na povećanju 16x stanu NGC1980 (područje oko zvijezde jota Oriona; u blizini su binarne zvijezde Struve 747 i Struve 745), M42 i 43, iznad vidim samo zvijezde na mjestu NGC1977 i još jedno otvoreno zvjezdano jato NGC1981. M42, spektakularno zvjezdano porodilište, izgleda fenomenalno. Vide se četiri zvijezde u trapezu a tamne i svijetle oblasti daju maglini 3D efekat. Zadržavam se malo u tom području a onda prelazim na Orionov pojas.

Zvijezde Orionovog pojasa su Alnitak, Alnilam i Mintaka. Izmeđju zvijezda Alnilam i Mintaka prolazi niz zvijezda u obliku slova S. Iako ne izgledaju tako, te zvijezde pripadaju otvorenom zvjezdanom jatu Cr70 (Collinder 70). U početku sam mislio da je to samo asterizam. To je jedan od objekata za posmatranje dvogledom.

Sat je pokazivao 21:10 kada sam primjetio da se prozor za posmatranje polako zatvara zbog veoma tankog ali primjetnog sloj oblaka. Ostala su mi dva zvjezdana jata i jedna maglina pa sam odlučio samo da ih pozdravim. OC NGC2169 se zbog 4-5 sjajnijih zvijezda vidi i u tražiocu. U teleskopu se vidi siromašno jato od maksimalno 10-15 zvijezdica. Slično je i sa NGC1662 ali nekako manje simpatično.

Za kraj ostavljam maglinu M78. Primjetim je iako je slabog sjaja ali nebo je svake minute sve lošije i dok sam izmjenjao sve okulare toliko se pogoršalo da je posmatranje moralo biti zvršeno. Vlaga je takođe učinila svoje. Više nije pomagalo ni grijanje okulara u ruci.

Oko 21:30 prekidam posmatranje i primjećujem lagani umor. Lav je već bio visoko a za njim je išla Djevica i sjajna zvijezda Arcturus u sazviježđu Volar. Zadovoljan pakujem stvari i već planiram posmatranje za sutra.
Pages: [1] 2 3 ... 10