Koamos - kao deo zivog bica?

Započeo SUPERHEROJ, Februar 18, 2009, 06:16:34 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mmilan

Citat: Kizza poslato Mart 07, 2009, 07:04:55 POSLE PODNE
Što se tiče LHC a voleo bih da vidim odakle je iscureo Vodonik  i šta zvaničnici iz CERNA kažu kada će ga ponovo pokrenuti  ???
Nije vodonik, helijum je - i to tecni :) Par fotografija ostecenja http://www.newscientist.com/gallery/dn16254-damage-that-derailed-higgs-hunt Zanimljivo je da na LHC-u vise problema prave obicne elektricne i masinske komponente od HiTech opreme.

Pocetak rada planiran je za kraj leta, ali na energiji do 5 TeV po snopu. Maximalna energija od 7 TeV po snopu planirana je tek za kraj 2010.

ps. Malo smirenije poruke, da ne bih morao da primenjujem poseban nacin odgovaranja ;D
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

Predrag

CitatMa sta ti je Kizzo, zar stvarno mislis da je postojala bilo kakva mogucnost da je iscureo neki element?  Pa to je previse ozbiljan projekat da bi takva situacija mogla da se dogodi!!!

Verovatno je na kraju promaklo  ;D
Barem se meni tako cini!
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

r2d2

Citat: SUPERHEROJ poslato Mart 07, 2009, 06:05:59 POSLE PODNE
jeste stolica zato sto joj ja dajem smisao, tacnije nasa

Ti joj dajes smisao zato sto ona postoji zbog tebe! Pa ne mislis valjda da i kosmos  postoji zbog tebe t.j. nas? Valjda je on postao pre nas kao i mi pre stolice?  Samim tim kosmos [deo zivog bica] nama daje smisao kao sto ti dajes smisao gomili molekula tamo neke stolice.

necu da se bakcem budalastinama dok se ne dokaze suprotno

Ne moras da se bakces sa necim [budalastinama] dok ne bude dokazano, ali reci mi molim te sta je to sto je dokazano a da Ti jos uvek ne znas ? Sve "dokazane" price [VP, Tamna energija i materija....] su odavno ispricane i stvarno ne znam sta moze da se doda na to?

Nije mi bas jasno sta si hteo da kazes....LHC je crk'o, pa ga popravljaju, pa ce uspeti to sto je trebalo

Hteo sam da kazem da su naucnici LHC pokusali da obmanu javnost sa pricom da masina neispravna, jer su naisli na nesto neocekivano [ne znam sta] sto ne mogu da objave u javnost. Najavljujuci eksperiment[e]  toliko toliko bitan za covecanstvo [a i sire] pa da se desi da curi neki gas??????? Pa moze li neko da zamisli da kupi Rols rojs  kome ce da curi ulje ili da mu pusta ventil na pneumatiku??

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Svemir postoji da bi mi otkrili zasto postoji.
Omasio si! Ne pitamo se da li svemir postoji zbog nas ili mi zbog svemira niti zasto (zbog koga) uopste postoji svemir vec kako mi (ljudi) vidimo. Mi ne mozemo pricati o trigurimofiredutu koji postoji sigurno  na 570 000 svetlosnih godina od nas jer mi apsolutno nemamo  pojima o trigurimofiredutu, posto je grdno mali. Nemozemo cak ni da ga zamislimo ni u masti jer nam niko nije rekao da uopste moze postojati. Razumes li sada zasto sam pominjao stolicu, praznu slamu, ziv svemir? Ako ti to ipak mozes onda si predpostavljam u najmanju ruku neko bozanstvo ili barem dvostruki dobitnik Nobelove nagrade . Da bi znao dal` je svemir stvarno ziv (Koamos) moras poznavati  svemir.

Moraju postojati argumenti ako mislis da nastavimo temu, jer vremenska analogija nije dovoljna tako kako je ti vidis. Ako ti nije smor otidi na http://www.mmilan.com/category/univerzum/ajnstajn-za-pocetnike/ pa ces uvideti da vreme (pa samim tim vremenska analogija) nemora nuzno da bude ravnomerna (u nekim delovima svemira moze da bude vreme za nijansu sporije od drugih delova svemira itd itd) pa ponekad je tesko odgovoriti sta je pre nastalo kokos ili jaje.

Takodje ti preporucujem "Kratku povest vremena" knjigu gde se pominje eventualno kretanje unazad kroz vreme u velikom sazimanju,(i to je vrh ledenog brega(ma kakv breg santa)). Lik koji je to napisao je donedavno drzao katedru fizike. Mozda 100% gresi u svemu ali sam uzivao citajuci je, a uz put me je navela da sebi postavim razna pitanja.

Vezano za tamne enregije,materije itd.itd.

Dok smo mi ljudi smatrali da je uzrok kise bozja volja sve je bilo u redu. Nije bilo nikakvih neresnih stavki (pa ko ce da se petlja u bozji biznis?). Malo po malo smo otkrili te kruzenje vode zbog isparavanja, te ozonski omotac, te nagib ose zemlje, te ovo te ono i danas koristimo zverove od superkompjutera ne bi li preciznije saznali o kisi, kisici, kisetini, stodnevnoj kisi,susi, itd itd. I sto vise saznajemo vise vidimo da ima bas zeznutih i stalno novih pitanja. Da smo ostali kod onog "Bozja Volja" ne bi mozda gresili ali ne bi ni saznali nista.
To sto ti vidis ponegde (predpostavljam) "necemo da priznamo da ne znamo" tebe licno ne sprecava da pokusas da naucis koliko mozes.

A Cern mi ne diraj, molim te. I tvoj organizam koji mnogo mnogo slozeniji od cerna ponekad "procuri" u obliku kijavice pa neces valjda da bacis sebe u kantu zbog toga, zaleci se tati i mami na kvalitet gena. U pitanju su kilometri cevi koji se hlade na nekoj dozlaboga nezgodnoj temperaturi. A radi takva gomila ljudi iz celog sveta da ih je tesko sve nahraniti.Pa cik tu nesto sakrij ako mozes. Proveri...

Obersturmfuehrer

Ti joj dajes smisao zato sto ona postoji zbog tebe! Pa ne mislis valjda da i kosmos  postoji zbog tebe t.j. nas? Valjda je on postao pre nas kao i mi pre stolice?  Samim tim kosmos [deo zivog bica] nama daje smisao kao sto ti dajes smisao gomili molekula tamo neke stolice.

Ok.
A otkud tebi ideja da ti dajes smisao kosmosu i da ga poredis sa zivim bicima i stolicama?
Ako kosmos nije tu zbog tebe, na osnovu cega ti onda mozes da mu pripisujes neke volsebne osobine - one koje jos cak nisi ni definisao?
Ukoliko se ne sprdas, ja bih voleo to da cujem, inace ova tema zvuci kao zajeba*ncija....

Citat: SUPERHEROJ
Hteo sam da kazem da su naucnici LHC pokusali da obmanu javnost sa pricom da masina neispravna, jer su naisli na nesto neocekivano [ne znam sta] sto ne mogu da objave u javnost. Najavljujuci eksperiment[e]  toliko toliko bitan za covecanstvo [a i sire] pa da se desi da curi neki gas??????? Pa moze li neko da zamisli da kupi Rols rojs  kome ce da curi ulje ili da mu pusta ventil na pneumatiku??

Zasto bi to bila tako cudno? Pa gomila sprava bitnih za covecanstvo je otkazala u poslednjem momentu (Challenger, HST...)....i sta sad?
Da kazemo da je Hubble posle par sati u orbiti snimio nesto sto niko nije smeo da vidi pa da su namerno cekali xx vremena na remont, da bi jos bolje obmanuli javnost?
Meni to lici na paranoju....

Kizza

Mislim da sam na forumu AM a pročitao da je vodonik iscureo?Zanimljivo je da koriste HELIJUM a ne TEČNI AZOT ???
Uh, imam utisak da je Milan spremio katanac  :o
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

Obersturmfuehrer

Pa, ako bih hteo da nesto stvarno ohladim, ja bih koristio helijum :)

mmilan

Citat: Kizza poslato Mart 08, 2009, 02:24:46 POSLE PODNE
Mislim da sam na forumu AM a pročitao da je vodonik iscureo?Zanimljivo je da koriste HELIJUM a ne TEČNI AZOT ???
Moguce da je to sa vodonikom greska u kucanju. Izbor gasa za hladjenje uslovljen je temperaturom. U slučaju LHC-a reč je o temp od oko 2K, tu je jedini izbor helijum. Tečni azot koristi se za temp od oko 60K, tečni vodonik je oko 20K.

CitatUh, imam utisak da je Milan spremio katanac  :o
Hehehe, nema razloga da koristim katanac :)
http://www.svetnauke.org/
Great people talk about ideas, average people talk about things, and small people talk about wine - Fran Lebowitz

NShappy

Tečni helijum je mnogo hladniji od tečnog azota, u stvari, to je najhladnija tečnost koju imamo. Na atmosferskom pritisku ključa tek par stepeni iznad apsolutne nule. Vrlo zgodan ako vam trebaju superprovodnički magneti.

SUPERHEROJ

Citat: Obersturmfuehrer poslato Mart 08, 2009, 01:38:53 POSLE PODNE

Ok.
A otkud tebi ideja da ti dajes smisao kosmosu i da ga poredis sa zivim bicima i stolicama?
Ako kosmos nije tu zbog tebe, na osnovu cega ti onda mozes da mu pripisujes neke volsebne osobine - one koje jos cak nisi ni definisao?
Ukoliko se ne sprdas, ja bih voleo to da cujem, inace ova tema zvuci kao zajeba*ncija....

Citat: SUPERHEROJ

Zasto bi to bila tako cudno? Pa gomila sprava bitnih za covecanstvo je otkazala u poslednjem momentu (Challenger, HST...)....i sta sad?
Da kazemo da je Hubble posle par sati u orbiti snimio nesto sto niko nije smeo da vidi pa da su namerno cekali xx vremena na remont, da bi jos bolje obmanuli javnost?
Meni to lici na paranoju....
Nisi dobro procitao, jer nisam rekao da kosmos postoji zbog nas nego mi zbog njega, a to je logicno zato sto smo mi nastali u njemu [ili posle njega] a ne on u nama, samim tim smatram da vise mi njemu trebamo nego on nama, jer nas sigurno nije stvorio za dzabe!! Ako se zapitamo koji je smisao zivota [a zivot je veliki izvor energije] mozda jednog dana nadjemo odgovor i zasto postojimo sa sve kosmosom i okolinom.

Sto se LHC-a tice, zaista mislim da je to vrhunac nauke i covecanstva uopste, te smatram jako neozbiljnim da se tako nesto dogodi!!! Pa nije to sporet, pa nema veze sto jedna ringla ne radi - popravicemo.

NShappy

Čovek postoji zbog kosmosa?!? E daaaa.... kada čovek upropasti sebe (a izvesno je u skoroj budućnosti) i Svemir će prestati da postoji. Mislim, koji će on bez nas?!? Naravno, nije Svemir ni postojao dok čovek nije počeo da gleda gore.  ;D ;D ;D

LHC i kvar? Šporeti, ringle automobili i avioni imaju tu prednost nad LHC-om što su se prvo napravili prototipi, ispitivali se, popravljali, usavršavali... pa se onda napravio finalni proizvod. LHC nema prototipa. Nema gde da se uoče nedostaci nego na funkcionalnom i jediom primerku. Što je neki uređaj složeniji, to je teže iz prve ga dobiti da bude 100% funkcionalan. A LHC je vrhunac složenosti. Zbog toga ima problema sa njime. I još će biti.

SUPERHEROJ

Citat: NShappy poslato Mart 09, 2009, 08:14:34 POSLE PODNE
Čovek postoji zbog kosmosa?!? E daaaa.... kada čovek upropasti sebe (a izvesno je u skoroj budućnosti) i Svemir će prestati da postoji. Mislim, koji će on bez nas?!? Naravno, nije Svemir ni postojao dok čovek nije počeo da gleda gore.  ;D ;D ;D

LHC i kvar? Šporeti, ringle automobili i avioni imaju tu prednost nad LHC-om što su se prvo napravili prototipi, ispitivali se, popravljali, usavršavali... pa se onda napravio finalni proizvod. LHC nema prototipa. Nema gde da se uoče nedostaci nego na funkcionalnom i jediom primerku. Što je neki uređaj složeniji, to je teže iz prve ga dobiti da bude 100% funkcionalan. A LHC je vrhunac složenosti. Zbog toga ima problema sa njime. I još će biti.

Ok, sad se pravis da ne razumes sta sam hteo da kazem? Naravno da mislim da covek postoji zbog kosmosa, ali nije covek jedina tvorevina koju je kosmos "izrodio". Covek je samo nezamislivo mali delic kao sto je u covekovom organizmu ....npr gen [ a verovatno i nesto mnogo manje], ali mislim da bez coveka kosmos ne bi bio isti. Ljdski zivot [ kao i zivot uopste] mora da ima neki smisao...sve u nasem organizmu ima svoje mesto , tako i u kosmosu i nista nije slucajno.

LHC-   Bas zato sto ne posoji realna mogucnost da se uradi prototip takve naprave, ona mora da se dovede u red  i da bude 100% ispravna pre nego sto pocne sa radom. Ukoliko ne zele da dodje do "gluposti" pa da se blamiraju sa iscurelim gasom ili polomljnim srafom, onda se predvide sve mogucnosti i ulozi se mnogo vise vremena ako treba [a ocigledno da treba] da bi ispunili ocekivanja covecanstva, ovako razbijaju iluzije mnogim ljudima koji zele da saznaju nesto novo o nastanku i razvitku kosmosa. Kazes da nema gde da se uoce nedostatci, ali da curi gas??? Pa to su morali da uoce.

Kizza

Zanima me da li postoji neka teorija čemu služi Vasiona?Da li je to nasumični skup elemenata koji se ujedinjuju,mešaju,pale,sažimaju pa rastavljaju....
Da li je neki Filozof,Astronom ili SF pisac otišao malo "dalje" i istražio SMISAO POSTOJANJA VASIONE  ???
Ako Ljudski život teče nepovratno kao reka,šta nas čeka u Okeanu?

NShappy

Super heroju, ti bi trebao da odeš na neki forum koji se bavi filozofijom. Zalutao si na ovaj koji bi trebao da se zasniva na fizici. Ili nas sve ovde za*ebavaš. A i nije mi jasno što gubim vreme sa tobom.

Ideš na ignore.

Ć!

SUPERHEROJ

Ja jednostavno tako mislim kao sto sam napisao i ne treba niko da se zesti zbog toga. Ovde smo svi prvenstveno da razmenimo misljenje o nekoj temi ako nam se ucini zanimljiva, a ne da se ljutimo jedni na druge zato sto razmisljamo drugacije.

Ako moderator misli da treba da stavi katanac na ovu raspravu, ja se naravno ne ljutim jer za razliku od nekih postujem tudje misljenje koje je ekskluzivno pravo svakog coveka.

Ovim gore navedenim tekstovima [zadnja dva] skrenuli smo sa ove teme pomalo bespotrebno tako da ako neko ima nesto da kaze a da se vratimo na istu....?

Nadam se da nisam nikog uvredio.

Yagodinac

Astronomija je širok pojam, neko je ljubitelj filozofije a neko prirodnih lepota. Sve to spada u astronomiju s tim da ja preferiram ovo drugo, znači nošenje teleskopa i tripoda po bespućima noću, smrzavanje a sve to zarad pogleda na te nebeske prirodne lepote (nekad i slikanje).
Ono prvo, dakle filozofija je prikladno nekome ko ima afiniteta ka tome i ja to poštujem premda su rezultati toga prilično ograničeniji i to je razlog zašto se time primarno ne bavim. Svako treba da iznese svoje mišljenje ovde, ipak smo svi mi odabrali da svoje vreme trošimo ovako a ne po kladionicama npr, na čemu sam svima zahvalan.