Komete, asteroidi, meteori - mala tela Sunčevog sistema

Započeo ivanmsk, Februar 21, 2012, 07:32:56 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 8 gostiju pregledaju ovu temu.

Yagodinac

Imaš dve mogućnosti, jedna je da se registruje samo na kometu i to može ako se ne varam svaki astronomski softver. Onda dobiješ startrails ali i detalje u repu. Najveći svetski lovci na komete isto tako rade i nimalo se ne uzbuđuju zbog zvezda, jer im nisu one cilj. Druga mogućnost je da se rade obe registracije, zvezde i komete, i to ne može svaki softver  ;D
Recimo Iris ne može ali ja posle u PS uklopim ta dva steka.

Tutorial za Iris, usput će ti tražiti parametar kometine brzine u pikselima na sat, a za to ti treba razlika između prvog i zadnjeg frejma sa tačnim vremenima u obe ose (vidiš u EXIF-u). Osim te egzotike sve ostalo nije ništa komplikovano.

Predrag

Nisam koristio, ali sam video da u DSS postoji opcija za stakiranje komete.
Samo da razvedri da snimim malo materijala pa da probam neku obradu.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

kruska

Nisam nesto skoro obradjivao komete.

Kad je bila prosle godine kratke su bile ekspozicije, a ni kolimacija nije bila podesena.

P.S.  Cekamo vedro predvece

Ljubo

Oblaci i samo oblaci kod mene. Snimano nešto od Lemona, ali nijedan snimak bez oblaka :)

Što se obrade snimaka kometa tiče, ima dosta linkova na youtube, pogledati onaj od Adama Bloka od prije godinu, ili ovaj najnoviji od Frenka (Seti Astro).

Malo off-topica: Svbony ima akciju za kupovinu opreme (pored redovnih akcija). Još jeftinije dobijete ako se javite na njihov WhatsUp - ja sam upravo pazario njihovo SV241 Pro kontrolisano napajanje za 130 evra. Planiram ga koristiti za buduću remote obsu.

kruska

https://theskylive.com/c2025a6-info

Comet Lemmon  je u  sazv. Veliki medved, e sad da li je vidljiva nama to je drugo provericemo veceras

areudeadyet

Osim što ama baš uvek kad budu ovako zanimljive mete za slikanje, obavezno bude oblačno, kišovito, pun mesec itd...