Aktuelna meteoprognoza za više mesta u Srbiji

Započeo Sekula, Oktobar 28, 2012, 06:53:45 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

2 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Sekula

| SW newtn 200/1000 | SW NEQ6 Synscan goto | Logitech Quickam Pro 3000 | Canon EOS 550d | Baader astrosolar filter |  SW Black Diamond ED 80/600 | Flattener korektor SW 0.85 | Lacerta MGEN autoguider | Nikon action ex 10x50 cf binocular |

dragan1956

Imam pitanje, celu jesen nisam "skrpio" jedno normalno posmatranje! Stalno je vlaga, oko planeta je oreol blještežeg svetla, uključujući Saturn koji nije baš mnogo svetao (pogotovu sada kada se prsten skoro ne vidi. Danas (14.11.25) piše da je temperatura 11 stepeni, a temperatura na kojoj rosi je 6 stepeni. Tubus je ubrzo bio vlažan, odmah se zamaglio i nišan (9x50), a onda kreću okulari i pre nego što se zamagli ogledalo ja pobegnem unutra sa sve prnjicama... Da li su i Vaša iskustva slična, ili???

Yagodinac

Mislim da tu ulogu igra mikroklima, ako si u nekoj maloj dolinici usred ravnice imaćeš prvi priliku da osetiš maglu. Generalno ako se popneš na neko brdašce ovo bi trebalo da bude eliminisano, magla obično bude dole, ali nije to baš uvek stoprocentno - nekad naiđe stratus i zakači brdo. Ako ti je za utehu mi sa reflektorima se mnogo manje patimo sa kondenzacijom od ljudi koji imaju katadioptere i refraktore.