Opservatorije

Započeo bratislav, April 01, 2025, 03:27:14 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ljubo

Citat: ε Aurigae poslato April 08, 2025, 11:54:05 PRE PODNEKolega sa hrvatskog foruma mi je poslao ovo....deluje jako zanimljivo

Nosivost ovih kliznih elemenata je oko 200kg

https://vadania.com/product/va2576-drawer-slides/

Slažem se sa Milošem da to nije solidno rješenje. Ono, moglo bi da funkcioniše dok ne dune malo jači vjetar - a onda dara skuplja nego mjera.

CitatI da se nadovežem pitanjem, ako imam Eq6 staru, i cevku 232x600mm na koju ce nazad da ide wheel,eaf i kamera, da li neko na osnovu iskustva ima predlog oko minimalnih dimenzija osnove opservatorije?

Ako je bez "tople sobe", onda je minimum 2x2 metra unutrašnja dimenzija. Ako je za astrofoto samo, ne mora biti visočija od 1,4 metra. Takođe, tada stubovi mogu da idu bočno iz osnove do na nekih 1,5 metara ili malko više do gornjeg rama za otvoreni krov. Ovo je stabilnije ako se radi metalna konstrukcija.
Ja sam moju radio metalnom konstrukcijom i obloženu leksanom, a pokrivenu rebrastim limom. Uskoro ću postaviti slike (nezgodna je pozicija za slikanje, kod mene nema puno prostora, a ovo se nalazi na krovu ljetnje kuhinje.)

U suštini dimenzije i izgled ti takođe diktira dostupnost slobodnog dijela neba za snimanje.

Ljubo

P.S.  Ako ti se ono baš dopada ova opsa što si naveo, može se ojačati sa 2 metalna stuba savijenim horizontalno po vanjskim ivicama krova i rotirajućom osovinom na kraju dijela krova koji se izvlači. Pa kad izvučeš krov, otpustiš te "stubove" koje zarotiraš do vertikalnog položaja i učvrstiš štiftom u već pripremljene rupe u dvorištu za te stubove. Kad završiš posmatranje, otpustiš štift, saviješ stubove i zakačiš horizontalno opet za bočnu ivicu krova. Time ćeš izbjeći da ti stalno stoje stubovi ispred.
Ali time učvršćuješ dalji kraj, dok za opsi bliži kraj otvorenog krova onda koristiš 2 jake opruge kojima natagneš krov do gornje unutrašnje strane zida opse (sve sa unutrašnje strane). Kad završiš posmatranje njih otpustiš i tako zajedno sa onim stubovima što saviješ sve vratiš u zatvorenu poziciju.

Ono što je još ograničenje ovog tipa opse je nemogućnost da se automatizuje otvaranje krova (ili je barem to baš teško izvesti).

U svakom slučaju ne treba da bude prevelika visina zidova opse ako su već manje dimenzije same opse, jer će ti smetati visina zidova za astrofoto objekata na nižim visinama.

Astro_fun_times

Problem je u tome što Uroš želi da ima remote pristup i da nije uvek pored same opservatorije. Iz tog razloga ovaj predlog sa pokretnim stubovima nije dobar.

Na FB grupi za DIY opservatorije sam viđao razna rešenja. Ovo rešenje bi ti možda i radilo na nekoj manjoj opsi gde je i krov manji.
Samo ako već ideš na to da je sve stress free I da se ne sekiras jer ti nisi pored nje, mislim da moraš stubove da imaš.

Sa druge strane, recimo stavi sve što imaš od opreme što planirana da koristiš na montažu/teleskop. Spusti teleskop u horizontalni položaj i meri od centralnog šrafa montaže koliko prostora ti treba da jedne strane meridijana, napred i iza. Onda to uradi i sa druge strane. Okreći teleskop malo, probaj da vidiš koji je maksimalni prostor potreban da se sve bez ometanja okreće.
Dodaj na sve to još nekih 20cm sa svih strana i onda dobijaš najmanje dimenzije koje su ti sigurne.
To je premalo za bilo šta osim za recimo neku mini opsu o kojoj sam takodjer razmišljao.
Pošto stub već imam, mogao bih da samo teleskop zatvorim u malu "kutiju" kao što sam naveo. Stranice ne idu do zemlje, već samo do malo ispod vrha stuba.
Cela konstrukcija bi stajala na četiri jaka čelična stuba (nešto kao sto) a na tom "stolu" bi se nalazima mala kutija tek toliko velika da ceo setup staje u nju, skroz nezavisno jedno od drugog jer ta opsa ne bi imala dodira sa teleskopom.
Ona stoji na svoja 4 stuba, nema kontakt sa stubom, a stub i montaža imaju svoj temelj.

Eto još jedne ideje za mini opsu koju sam ja zamišljao takodjer nakon splašnjavanja entuzijazma za izgradnju prave velike opse.

Ali jedva čekam da vidim @Ljubo kako je on ti izveo.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

Meni je ovo bila originalna ideja. Čak sam i napravio listu materijala:

Ali ovo što sam bez stubova poslao isto mi je zaličilo na opciju jer je jednostavnije.

Videćemo
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

bratislav

Ako su dimenzije mesta gde ce opservatorija da bude kriticno male, ima smisla razmisljati of "Push Off" (ili "Roll Away") varijantama. To je sigurno najmanji moguc footprint, sama konstrukcija moze biti samo malo veca od parkiranog teleskopa (ili cak samo montaze, ako teleskop unostite unutra). Nesto poput

RollAwayObs by bratislav3162, on Flickr

ili

RollAwayObs2 by bratislav3162, on Flickr

U mom slucaju dimanzije nisu bile kriticne uopste jer je moj plac skoro 30 ari, tako da sam konacno mogao da se drzim principa "go big or go home". Moja opservarorija je 3x3.5m (unutrasnje dimenzije). 

ε Aurigae

Ovo je zanimljivo, na zalost meni treba nesto gde 100% ne treba ljudska asistencija
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

spadej

Citat: ε Aurigae poslato juče u 02:21:33 POSLE PODNEOvo je zanimljivo, na zalost meni treba nesto gde 100% ne treba ljudska asistencija

Onda je ona prva verzija prava... Samo ti trebaju dva motora, jedan da otvori vrata i drugi da izvuče kućicu. Teleskop je već postavljen u home postition itd...
Ja sam razmatrao jednu takvu opciju, jer ona može da se koristi i sa velikim dobsonom. Mnogo je jednostavnija izvedba, i lakša, a siguran sam i jeftinija.
Odustao sam od toga jer je moj najveći problem lokalni LP. Kad ti komšija uperi reflektor pravo u oči onda ne vidiš ni teleskop. Visinom zidova opse to sam uspešno eliminisao. 
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

Astro_fun_times

Citat: bratislav poslato juče u 02:01:36 POSLE PODNEAko su dimenzije mesta gde ce opservatorija da bude kriticno male, ima smisla razmisljati of "Push Off" (ili "Roll Away") varijantama. To je sigurno najmanji moguc footprint, sama konstrukcija moze biti samo malo veca od parkiranog teleskopa (ili cak samo montaze, ako teleskop unostite unutra). Nesto poput

RollAwayObs by bratislav3162, on Flickr

ili

RollAwayObs2 by bratislav3162, on Flickr

U mom slucaju dimanzije nisu bile kriticne uopste jer je moj plac skoro 30 ari, tako da sam konacno mogao da se drzim principa "go big or go home". Moja opservarorija je 3x3.5m (unutrasnje dimenzije). 

Znači 3x3 bi bilo sasvim dovoljno za neki 300P Quattro u budućnosti 🤣
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš