Cudne linije posle stackinga [Siril]

Započeo unknown, Septembar 28, 2024, 02:21:11 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

unknown

DEW shield nikada ne skidam, uvek je namešten.
Evo ga setup.

vlaiv

Sad mi je palo na pamet još jedno mesto gde može da bude light leak na ovakvom setup-u.

Da li pokrivaš viewfinder na DSLR aparatu kada snimaš?

Tuda ulazi svetlo. Imaš na onom kaišu koji dolazi uz fotoaparat gumeni "poklopac" koji se stavi preko view finder-a kada se radi duga ekspozicija.

To bi trebalo da uvek držiš kad snimaš.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

unknown

Well, I'll be damned!

Nisam ni znao za taj poklopac, huh!
Stavio odmah, videću ovih dana ako se ukaže prilika, da li je bilo do toga.

Astro_fun_times

@vlaiv, odlicno si se toga setio. Ja sma isekao neku staru karticu i ugurao izmedju aparata i tog plasticnog "poklopca" tako da ne moze ispasti.

@Pirocanac, da li je taj beli deo na kome se nalazi dew heater izvucen? Oni su uvek skupljeni kada dodju u kutiji ali se izvlace napolje kao zastita od rose.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

unknown

dew shield se ne može uvući, tako je napravljen za ovaj teleskop. Može da se namesti ili skine.

Yagodinac

Nikad nisam imao problema sa ulaskom svetla kroz tražilo, čak ni danju kad snimam IC po više minuta; ali možda ima razlike između tvog i mog aparata (pentaprizma i pentaogledalo). Ipak danju stavljam taj poklopac, čisto zlu ne trebalo - mada i kad zaboravim nikakve razlike nema.
Ono što sigurno može da zabrlja stek i napravi kojekakve artefakte je kad se razlikuje temperatura lajt i dark frejma; tipa snimaš objekt na 15C a onda na kraju odradiš darkove kad je temperatura već pala na 5-10C. E sad, kod mene te linije malo drugačije izgledaju, nisam siguran 100% da je baš to u tvom slučaju.