Mini oprema

Započeo Predrag, Decembar 17, 2024, 10:48:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Predrag

Znam da je montaža najbitnija, ali planski sam nabavio baš ovu jer kao što naslov kaže hteo sam da minimalizujem opremu kako bih je svuda nosio jer moja putovanja su uvek sa porodicom i nema tu mnogo mesta za opremu. Nekad mesta nema ni za šibicu. 😀
S obzirom da sam bio vizuelac godinama i to je ono što baš volim, ako se pronađem potpuno u astrofotografiji kupiću veću opremu i stacionirati je u selu u dvorištu. Za to imam čak 3 solidne lokacije. Tada bi bilo 20-ak dana godišnje slikanja maksimum, ali o tome ako bude bilo.
Nošenje velike opreme sa 7.sprata i ostale akrobacije oko montaže, demontaže, podešavanja...jednostavno nemam vremena za to. Možda za 5 ili 6 godina.
Realno ste mi mnogo pomogli oko odabira nekih stvari i olakšali sklapanje onoga što mi treba i sintica koje tek trebam da nabavim.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Dok sam pisao prethodni post pade mi na pamet da pitam kakvo svetlo ili rešenje na terenu koristite za flat frejmove?
Ja sam na ovoj 135-ici koristio mobilni telefon, ali na 72ed će mi trebati bolje rešenje, a da ne nosim tablet.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Pirocanac

Ja koristim klasičnu belu majicu koju otegnem lepo da nema bora i stavim tablet preko. Naj bitnije je da cela povrsina bude osvetljena. Posto koristim ASIAIR, on sam okine nekoliko slika i podesi ekspoziciju i posle slike uvek isto. Al to otom potom. Imas intervalometar? :)
🔭SW 72ED+0.85x FF f/4.96; SW 130/900 EQ2 f/6,9; Svbony SV165 30mm f/4
📷Canon EOS 2000D no-mod, ZWO ASI120MM
🔋HEQ5Pro, StarAdventurer2iPro
🔧ASIAIR Plus 256gb, Camera rotator, 2x Dew Heater Strips, Bathinov mask
👀Wishlist: 533MC Pro, Quattro150p

Astro_fun_times

Skroz sam zaboravio da je u pitanju "mini oprema" 🤣
Meni u glavi samo veliki teleskopi.

U pravu si, znas sta ti je zgodno i sta ti treba.

Mislim da ti je najzgodniji tablet (ako ga vec imas, jer vec ga imas).
Moze da se slika i na nebo u sumrak ili zoru.
Ja sam tako pravio flatove (kad sam ih pravio.

Evo sad se bas bakćem malo sa time. Sinoc sam pitao čika ChatGPT sta on kaze i on mi rece da je najbolje da su mean i median izmedju 24k i 30k (na 16bit skali).

Gledam sad flatove koje sam pravio na nebo, dosta cu brzi sto se tice ekspozicije (jer je nebo bilo dosta svetlo u momentu slikanja), ispod 1s i slika je svetla.
Kada sam se pre 2-3 veceri igrao sa led panelom za precrtavanje koji cu kotistiti za flatove, radio sam flatove sa 4s.

Kod kracih flatova mean i median se dosta razlikuju dok se kod duzih ekspozicija flatova (4s) skoro poklapaju mean i median.

Takodje, kada pogledam sliku jednog light-a i uporedim sa tim flatom od 4s, tacno se vidi isti pattern vinjetiranja dok je flat slikan 1s i krace dosta svetao i ne primeti se vinjetiranje tako dobro na njemu sto ne znaci da kada se stackiraju flatovi i dobije master flat nece biti ispravni i pokazati vinjetiranje ali to nisam testirao.

Otisao sam predaleko u nekom mom mozda i unutrasnjem monologu koji sam ovde ispisao ali ako ti tablet pokriva ceo otvor teleskopa, ja bih se drzao njega s tim da bih uvek imao jednu belu majicu u kutiji sa opremom kako bi mogao da potamnis svetlo ako zatreba prevlačenjem majice preko tableta jednom ili vise puta.
Tablet ti je uvek tu, napunjen, radi tako da zasto dodatno komplikovati stvari.

Bar ja tako mislim

Sto se tice slikanja flatova sa DSLR to je bilo najlakse. Stavis na AV mod (ne znam kako Sony radi ali ovo pricam za Canon) i on ce sam da nadje optimalnu duzinu ekspozicije za dati izvor svetla. Na taj nacin sam najlakse flatove pravio.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

kruska

Lepo moji ukucani kazu, zasto ne napravis satelit kao Hubble pa neces vise nista nositi a i mocices snimati 24h...
P.S. Kako Hubble pravi flatove ? ::)

Astro_fun_times

Citat: kruska poslato Mart 30, 2025, 03:02:35 POSLE PODNELepo moji ukucani kazu, zasto ne napravis satelit kao Hubble pa neces vise nista nositi a i mocices snimati 24h...

I Hubble mora da pravi flatove 🤣
CitatHablov svemirski teleskop (HST) uzima flat kalibracione snimke, poznate kao flats, kako bi korigovao varijacije u osetljivosti piksela i artefakte od prašine na svojim detektorima. Međutim, pošto HST radi u svemiru, ne može uzimati klasične flat snimke pomoću ravnomerno osvetljenog ekrana ili sumračnog neba, kao što to rade teleskopi na Zemlji. Umesto toga, HST koristi različite metode u zavisnosti od instrumenta:

Interni flats: Neki instrumenti, poput Wide Field Camera 3 (WFC3) i Advanced Camera for Surveys (ACS), imaju ugrađene lampe koje pružaju ravnomerno osvetljenje za flat kalibraciju.

Zemaljski flats: HST ponekad snima svetli rub Zemlje, koji služi kao difuzan i relativno ujednačen izvor za flat kalibraciju.

Nebeški flats: Kombinovanjem više naučnih snimaka snimljenih pri različitim orijentacijama, HST može konstruisati ,,superflats" kako bi modelovao varijacije u osetljivosti detektora na velikim skalama.

Svaka od ovih metoda pomaže u korekciji nedostataka detektora i obezbeđuje visok kvalitet naučnih podataka.
Miloš

Predrag

Citat: Pirocanac poslato Mart 30, 2025, 12:35:35 POSLE PODNEJa koristim klasičnu belu majicu koju otegnem lepo da nema bora i stavim tablet preko. Naj bitnije je da cela povrsina bude osvetljena. Posto koristim ASIAIR, on sam okine nekoliko slika i podesi ekspoziciju i posle slike uvek isto. Al to otom potom. Imas intervalometar? :)

Imam. Stigao preko alija za 2000 din. Odlično radi.

@Astro_fun_times

Imam tablet, nego ne bih i njega da nosim, posebno zimi...mada ako mora...  :D

Gledao sam neka rešenja na YT sa led svetlima. Jedan takav predlog ima i Mravic na svom kanalu.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Citat: kruska poslato Mart 30, 2025, 03:02:35 POSLE PODNELepo moji ukucani kazu, zasto ne napravis satelit kao Hubble pa neces vise nista nositi a i mocices snimati 24h...

Moji ukućani, a posebno supruga, nemaju ama baš nikakvog respekta prema ovom hobiju što naravno dodatno otežava izvlačenje para iz budžeta. 😀

Skoro sam hteo kao deci da kupim sw 102/500 za vizuelno igranje i kad ih pred ženom pitah jel hoćete tata da vam kupi fenomenalan teleskop usledio je odgovor, citiram:
"Pa ne baš".
Au, šok.
I tako sad nemam za teleskop za vizuelno igranje. 🤣

- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

Ja se obično dobro pripremim kada idem reći supruzi da bih da naručim novi teleskop:

Astro_fun_times

Citat: Predrag poslato Mart 30, 2025, 06:18:47 POSLE PODNE
Citat: Pirocanac poslato Mart 30, 2025, 12:35:35 POSLE PODNEJa koristim klasičnu belu majicu koju otegnem lepo da nema bora i stavim tablet preko. Naj bitnije je da cela povrsina bude osvetljena. Posto koristim ASIAIR, on sam okine nekoliko slika i podesi ekspoziciju i posle slike uvek isto. Al to otom potom. Imas intervalometar? :)

Imam. Stigao preko alija za 2000 din. Odlično radi.

@Astro_fun_times

Imam tablet, nego ne bih i njega da nosim, posebno zimi...mada ako mora...  :D

Gledao sam neka rešenja na YT sa led svetlima. Jedan takav predlog ima i Mravic na svom kanalu.
Postavi link ka tom flat panelu o kojem pricas da vidimo.

Zeznula te deca, nisu bila za saradnju🤣

@Ljubo ja mislim da se tvoja zena do sad privikla na teleksope i da kada ne bi kupovao jos, ona bi se zapitala jel sve ok 🤣
Miloš

ε Aurigae

Kad smo kod mini opreme, da li neko ima iskustva sa dole navedenim modelom, i kakva su mišljenja generalno, bez obzira da li ste koristili

https://www.teleskop-express.de/en/ts-teleskope-143/all-apos-and-eds-from-all-manufacturers-large-overview-223/ts-optics-photoline-60-mm-f-6-fpl53-apo-2-r-p-focuser-red-line-10095

Pitanje je u smeru...portabilne mini opreme
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Predrag

- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Jaro

Ja za flat koristim USB led tablu za preslikavanje. Uzeo na Aliju nekoliko.
Teleskopi: N 200/1200, SW E150/750
Montaže: HEQ5, SW AzGTI
Kamere: ASI120 MC-S, SV750C, Sbig ST7e, Astropox 1.4

Astro_fun_times

Citat: Predrag poslato Mart 30, 2025, 08:43:03 POSLE PODNEMeni se recimo dopada ovakvo rešenje:

https://youtu.be/Dc3iDKA8xCg?si=3YKkp3ZN_fS9xcVv

https://youtu.be/GgrxBWbDJmI?si=nQxwLd4bMm6cR7fe

Ja sam slicno nesto pravio tj zapoceo. Koristi se EL panel. Meni je ideja bila da se ukombinuje sa elektronskim poklopcem pa da se sve kontrolise preko NINA.
Medjutim trebalo je 3d odstampati nosac svega toga i tu sam stao🤣

Ok je to resenje i radi na 12v

Citat: ε Aurigae poslato Mart 30, 2025, 08:12:37 POSLE PODNEKad smo kod mini opreme, da li neko ima iskustva sa dole navedenim modelom, i kakva su mišljenja generalno, bez obzira da li ste koristili

https://www.teleskop-express.de/en/ts-teleskope-143/all-apos-and-eds-from-all-manufacturers-large-overview-223/ts-optics-photoline-60-mm-f-6-fpl53-apo-2-r-p-focuser-red-line-10095

Pitanje je u smeru...portabilne mini opreme
Za grab and go je top. Kolega Sloba ima teleskop iz ove linije samo veci.
Kod ovog teleskopa je fokalna manja tako da je vise za neke bas velike magline. Mozda nesto kao Redcat.

Citat: Jaro poslato Mart 30, 2025, 08:55:29 POSLE PODNEJa za flat koristim USB led tablu za preslikavanje. Uzeo na Aliju nekoliko.
I ja sam je kupio ali je nisam koristio do pre neki dan da testiram.
Za kontrolu jacine (i da se izbegne taj neki pattern) koristim A4 beli papir. Sa UV/IR filterom mi treba 4-5 listova papira na najmanjem osvetljenju a sa Lextreme 2 na najjacem.
Miloš

Jaro

[/quote]

Za kontrolu jacine (i da se izbegne taj neki pattern) koristim A4 beli papir.
[/quote]

Stavim i ja nekoliko paus papira da se izjednači osvetljenje.
Teleskopi: N 200/1200, SW E150/750
Montaže: HEQ5, SW AzGTI
Kamere: ASI120 MC-S, SV750C, Sbig ST7e, Astropox 1.4