Mini oprema

Započeo Predrag, Decembar 17, 2024, 10:48:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Predrag

Hvala na ovako detaljnim računima.
Mislio sam na kontrolu preko asiair-a.
Na nekim mestima kritikuju položaj kamere za praćenje jer je blizu ivica vidnog polja gde su zvezde cesto izdužene pa može uticati na praćenje. Rekoh možda neko ima iskustva ili zna nešto o tome? Kakva je wifi konekcija?
Takođe, ne znam koliko bi postavljanje nekog filtera uticalo na praćenje.

Iskreno, ne bih smeo da naručim preko zwo. Skupo za takav put osetljive narudžbine.

Cene u TC prate cene astroshop.eu ili su par hiljada dinara veće.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Yagodinac

Ako baš hoćeš tu kameru sa gajding čipom onda OK, ali meni se nešto ne dopadaju performanse glavnog senzora: mala dijagonala, FWC tu_i_tamo dobro, ali 12bit konverter je po meni odavno prevaziđeno i kad zaista uđeš u neke duže ekspozicije i ozbiljnije obrade, sasvim sigurno će to biti prvo usko grlo. A dao si pare (ne male) za kameru, pa prodaješ je kao polovnu, pa sve to u Srbiji gde se proda jedna takva kamera godišnje. Gubitak novčani i živaca zagarantovan.
Da sam na tvom mestu uzeo bih sve posebno, imaging kamera recimo ova:
Kamera.
Ista cena, bolji FWC, mnogo bolji AD konverter: 12b spram 14b ti je 4x razlika u broju nijansi po kanalu. Neki će da kažu da to nije primetna razlika, ali ja kad sam prešao pre sto godina sa 20D na 40D, upravo na tim bezdušnim pritezanjima kontrasta sam video razliku.
Što se tiče FWC, sličan je to parametar za obe kamere, mada je naravno uvek bolje da bude veći FWC jer to garantuje čistiji signal. Npr 7D i 5D2 se razlikuju za skoro 4x u FWC, razlika u šumu i dinamici je tačno tolika: ISO100 je kao ISO320 na petardi. Ne znam koliko tvoj A7M2 ima FWC, ali ne bi trebalo da bude manji od petarde, možda eventualno toliko - sa ovom ASI kamericom imaćeš slične i malo lošije performanse, ali po cenu mnogo sitnijeg piksela na tom istom teleskopu, što će ti dati adekvatniji sempling i mnogo prostora za snimanje sitnijih objekata nego što bi ti fulfrejm omogućio.

Predrag

Ne radi ovaj sajt na kom si preporučio kameru (verovatno trenutno). Daj neki drugi link.
Nije ova kamera uzalud najjeftinija. Jasne su mi mane. Međutim, s obzirom koliko vremena imam ne isplati mi se skuplje. Ovo je sasvim dovoljno za povremeno uživanje pod nebom.
Mene brine samo kako radi konekcija, praćenje i slično. Nekako mi je previše nabudzeno u jednoj kameri.
Vidim da su air varijantu uradili i za asi2600mcm ali ona je daleko od mojih potreba.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4