Mini oprema

Započeo Predrag, Decembar 17, 2024, 10:48:19 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

2 članova i 9 gostiju pregledaju ovu temu.

Predrag

Hvala na ovako detaljnim računima.
Mislio sam na kontrolu preko asiair-a.
Na nekim mestima kritikuju položaj kamere za praćenje jer je blizu ivica vidnog polja gde su zvezde cesto izdužene pa može uticati na praćenje. Rekoh možda neko ima iskustva ili zna nešto o tome? Kakva je wifi konekcija?
Takođe, ne znam koliko bi postavljanje nekog filtera uticalo na praćenje.

Iskreno, ne bih smeo da naručim preko zwo. Skupo za takav put osetljive narudžbine.

Cene u TC prate cene astroshop.eu ili su par hiljada dinara veće.
- Skywatcher 72ED + reducer corrector 0.85x
- Star adventurer GTI
- Samyang 135mm F2, Viltrox 85 mm F1.8, Sony 50 mm F1.8, Sony 28-70 F3.5-5.6
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Yagodinac

Ako baš hoćeš tu kameru sa gajding čipom onda OK, ali meni se nešto ne dopadaju performanse glavnog senzora: mala dijagonala, FWC tu_i_tamo dobro, ali 12bit konverter je po meni odavno prevaziđeno i kad zaista uđeš u neke duže ekspozicije i ozbiljnije obrade, sasvim sigurno će to biti prvo usko grlo. A dao si pare (ne male) za kameru, pa prodaješ je kao polovnu, pa sve to u Srbiji gde se proda jedna takva kamera godišnje. Gubitak novčani i živaca zagarantovan.
Da sam na tvom mestu uzeo bih sve posebno, imaging kamera recimo ova:
Kamera.
Ista cena, bolji FWC, mnogo bolji AD konverter: 12b spram 14b ti je 4x razlika u broju nijansi po kanalu. Neki će da kažu da to nije primetna razlika, ali ja kad sam prešao pre sto godina sa 20D na 40D, upravo na tim bezdušnim pritezanjima kontrasta sam video razliku.
Što se tiče FWC, sličan je to parametar za obe kamere, mada je naravno uvek bolje da bude veći FWC jer to garantuje čistiji signal. Npr 7D i 5D2 se razlikuju za skoro 4x u FWC, razlika u šumu i dinamici je tačno tolika: ISO100 je kao ISO320 na petardi. Ne znam koliko tvoj A7M2 ima FWC, ali ne bi trebalo da bude manji od petarde, možda eventualno toliko - sa ovom ASI kamericom imaćeš slične i malo lošije performanse, ali po cenu mnogo sitnijeg piksela na tom istom teleskopu, što će ti dati adekvatniji sempling i mnogo prostora za snimanje sitnijih objekata nego što bi ti fulfrejm omogućio.

Predrag

Ne radi ovaj sajt na kom si preporučio kameru (verovatno trenutno). Daj neki drugi link.
Nije ova kamera uzalud najjeftinija. Jasne su mi mane. Međutim, s obzirom koliko vremena imam ne isplati mi se skuplje. Ovo je sasvim dovoljno za povremeno uživanje pod nebom.
Mene brine samo kako radi konekcija, praćenje i slično. Nekako mi je previše nabudzeno u jednoj kameri.
Vidim da su air varijantu uradili i za asi2600mcm ali ona je daleko od mojih potreba.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Aha, asi533mc pro. Sad otvara link.
Vidim da se na forumu koristi ova kamera, a razlika u ceni nije velika. Jedino o
533 nema air verziju.
Razmisliću.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

kruska

Mali senzor i guiding kamera plus ,asiair ugradjen deluje savrseno, ali tu uvek imaju novi detalji.

Guiding jeste mnogo jednostavniji i "bolji" ali ne i ako koristis narrowband filtere, cesto tu bude problema sa gubitkom zvezde. Pogledati na youtube.
Dimenzije senzora 585 i guiding senzora su dovoljno male da ce se  585 senzor uklopiti na 1.25 incha a sa guiding senzorom bez problema u 2 incha ili m42. Samo treba voditi racuna o ovome i izracunati gde si sa,svojom opremom.

Zalili su se na domet wifi asiaira na par metara ali uzmes wifi extender i resio si 10-20m udaljenost pa i kroz zidove kuca.
Naravno ovo je ukratko da ne davim pa prouci jos.
A sto se tice cena i marze, ne zaboravi da ako narucis na aliekspress imas i carinu sem ako ne napisu cenu 20e za proizvod a ako posumnjaju ode jos 150e sigurno.

areudeadyet

StellaVita i ToupTek ATR585C bi te kostali 96142din :)

Samo sto ima jednu malu manu taj kontroler, malo je slabiji domet u odnosu na asiair.
I ja isto mislim da je bolje koristiti sve posebno nego all in one product.

areudeadyet

Citat: kruska poslato danas u 06:48:34 POSLE PODNEZalili su se na domet wifi asiaira na par metara ali uzmes wifi extender i resio si 10-20m udaljenost pa i kroz zidove kuca.

Ja priznajem da nemmam pojma oko WiFi i rutera i takvih cuda, kako radi i kako se povezuje takav wifi extender?

areudeadyet

Citat: areudeadyet poslato danas u 07:08:59 POSLE PODNEStellaVita i ToupTek ATR585C bi te kostali 96142din :)

Samo sto ima jednu malu manu taj kontroler, malo je slabiji domet u odnosu na asiair.
I ja isto mislim da je bolje koristiti sve posebno nego all in one product.
U stvari, za prvu kupovinu ti daju i 5% popusta tako da bi trebalo, ako me ne vara matematika, da izaadje 91334din :)

PS: good luck sa kupovinom od konkurencije za ovu sumu!

Predrag

Jeste li narucivali ovakvu opremu iz inostranstva poštom?
Meni deluje rizično da uplatim 1000e i cekam... ali mozda mi se samo čini.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Citat: areudeadyet poslato danas u 07:08:59 POSLE PODNEStellaVita i ToupTek ATR585C bi te kostali 96142din :)

Domet mi nije toliko bitan, jer se ne udaljavam od teleskopa.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Predrag

Citat: kruska poslato danas u 06:48:34 POSLE PODNEMali senzor i guiding kamera plus ,asiair ugradjen deluje savrseno, ali tu uvek imaju novi detalji.

Guiding jeste mnogo jednostavniji i "bolji" ali ne i ako koristis narrowband filtere, cesto tu bude problema sa gubitkom zvezde. Pogledati na youtube.

Jedan reče da nema problema sa praćenjem kroz filter, ali deluje malo verovatno.
- Star adventurer GTI
- Sony A7M2
- Baader solar filter,
- APO barlow 2.5x ^1.25"
- ZWO ASI120mm mini mono
- SVBONY SV165m, 30mm F4

Ljubo

CitatJedan reče da nema problema sa praćenjem kroz filter, ali deluje malo verovatno.

Kod mene na f/6 sa 7nm Zwo Duo filterom nema problema. Vjerovatno i do f/8 nećeš imati problema. Za više nisam testirao.

CitatDomet mi nije toliko bitan, jer se ne udaljavam od teleskopa.

Ma i da se udaljavaš, sjedneš u auto dok snimaš, sve i da se prekine Wi-Fi veza, on nastavi da radi, pa kad pridješ opet Wi-Fi upališ za konekciju sa ASIAir.

CitatMali senzor i guiding kamera plus ,asiair ugradjen deluje savrseno, ali tu uvek imaju novi detalji.

Zaista je praktična stvar. Ja bih na to gledao ovako: Ako nećeš skoro kupovati opremu za novi setup, onda je za postojeći koji koristiš to Ok. Ali ako bi za godinu ili dve prešao na nešto ozbiljnije ja bih odustao od verzije sa Air-om - em što si vezan za njihov brend i za ostalu opremu (liše DSLR-a i montaža), em što si ograničen u pogledu potpune kontrole praćenja tvoje montaže (pogotovu ako je opteretiš do krajnjih granica), em što dodatno moraš brinuti ako crkne Air u njemu. Ovo posljednje me je udaljilo od kupovine Aira u kameri, već sam uzeo običan 2600MC Duo (doduše, imam već nekoliko Aira+).

Trebaće ti i novi adapteri za Duo, jer čini mi se korisiti M54 navoj.

CitatJeste li narucivali ovakvu opremu iz inostranstva poštom?
Meni deluje rizično da uplatim 1000e i cekam... ali mozda mi se samo čini.

Nije rizično ako poručuješ preko poznatijih firmi, pa makar one bile i sa Alija (ja imam odlično iskustvo sa StarTrip i StarPal firmama, ali ima još sličnih - kod njih ti je 585 Air povoljan - 710 evra.
Imaće i Zwo u decembru akciju 10% popusta - kod njih direktno sam uzeo moju najskuplju kameru i nije bilo problema. Ono što je caka je da ako nešto rikne, moraš se njima obraćati (nije kao kod autorizovanih distributera - oni to rade umjesto tebe).