Kupujem - laserski kolimator za njutn

Započeo Aleksej, Februar 28, 2025, 10:53:41 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Aleksej

kruska

naruci na aliexpress stize za 10 dana, kosta 2000 din, hangari su im izgleda u madjarskoj ili poljskoj

Aleksej

hvala, narucicu ako niko ne ponudi za par dana

dragan1956

Samo se ne uzdaj u kolimaciju sekundara, to sa njim nije moguće (i kada dovedeš zrak u centar primara to ne znači da je tačan, sekundar moraš kolimirati klasično, a za primar je odličan (pod uslovom da je on dobro kolimiran - vrti ga u ležištu okulara i vidi da li gađa istu tačku na primaru, ili pravi krug...). Nije neko čudesno rešenje, ali ako je dobar bitno olakšava (češće potrebnu) kolimaciju primara jer ne moraš da šetaš napred - nazad puno puta.

Aleksej

Imam veliki dobson koji moram da kolimiram svaki put kad sklopim. Zelio bih da probam za kolimaciju primara, nadam se da zaista bice lakse.

Narucio sam na aliekspresu, moze lock

ε Aurigae

🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Aleksej

Ja sam u Novom Sadu i ponekad idem na Frusku. Ali nisam jos probao ovaj teleskop ovde jer sam ga samo doneo iz Rusije.

Astro_fun_times

Urose, ako se secas, Aleksej je bio sa sinom kada smo imali star party u Avgustu 2023ce za kisu meteora.
Tad je rekao da ima teleskop ali da mu je ostao u Rusiji ili da ga je doneo iz Rusije.
Pozdrav za tebe Aleksej i za tvoga sina.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

ε Aurigae

O da, sad sam se setio, jos vidim da mi je ime poznato.

Veliki pozdrav!
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Aleksej

Da, to smo bili mi :)
Lep pozdrav, vidimo se na Letenci!