Osnove astrofotografije

Započeo Skywatcherica, Mart 06, 2025, 09:21:14 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Skywatcherica

Pozdrav,
Nova sam na forumu i generalno u ovom hobiju, juce sam saznala za astrofotografiju od vas na forumu 😂. Pregledala sam skoro sve na ovu temu i ono sto nigde nisam videla jesu neke osnove. Neki uvod u samu astrofotografiju. Neka mozda vasa pocetna iskustva, kako ste krenuli, sa kojom opremom, koje programe ste koristili i sl.
Bilo bi super da neko ako ima vremena pa i u kratkim crtama napise nesto o osnovama nekim. Tipa : oprema za pocetak, ocekivanja, programi i sl.
Mozda cak i neku prvu fotografiju svoju da okacite kao prilog. 😊

Ako sam prosla pored nekog posta molim da mi samo okacite link teme da predjem tamo. Hvala.

p.s. znam da je jako siroko polje pa sam unapred zahvalna na znanju koje dajete.
🔭 Nepoznati kinez, refraktor, 60/800 🔭
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

ε Aurigae

ja sam pokusavao u vise navrata da organizujem neki vebinar upravo sa tom tematikom, iako se ne smatram kao neko ko je iskusan i profi astrofotograf.

Mislim da sam dovoljno iskusan da prenesem svoj put u poslednjih par godina, muke kroz koje sam prolazio i prolazim...i da mogu dosta saveta da dam oko odabira opreme i kako ne placati duplo neke stvari. Tj sve greske koje sam ja prolazio i prolazim.

Bilo bi super ako bi se javili dobrovoljci za ovakav webinar, kako auditorijum tako i predavaci.

Mimo ovog foruma postoji i diskord chat server koji nikako da zazivi gde je bila ideja da se adhoc prave pozivi i sharescreen.
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

vlaiv

Ja sam počeo tako što sam imao 130mm Newton teleskop i kupio sam Logitech c270 web kameru kojoj sam skinuo sočivo i uzeo sam, čini mi se 42mm PVC cev koju sam morao da šmirglam da bi stala u fokuser, odsekao parče i zalepio na web kameru.

Ovo je jedna od prvih slika koje sam napravio:

Vrlo brzo sam potom kupio planetarnu kameru sa kojom sam napravio ovu sliku:

i ovu

A nedugo zatim (posle par meseci) i ovu sliku:

Ako se dobro sećam, ta slika M57 je nastala sa drugom opremom, mislim da sam tad već nabavio ozbiljnu montažu (heq5)

Sve u svemu, astrofotografija ume biti jako zarazna ali je dosta skupa u odnosu na vizuelnu astronomiju.

Ja bih svakom preporučio da prvo krene sa običnim foto aparatom i bilo kakvim star trackerom, može i neki iz kućne radinosti tipa barn door tracker (pravi se od drveta/šperploče, jedne šarke, šrafa/navojne šipke i elektromotora i malo elektronike).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Skywatcherica

Citat: ε Aurigae poslato Mart 06, 2025, 10:41:56 PRE PODNEja sam pokusavao u vise navrata da organizujem neki vebinar upravo sa tom tematikom, iako se ne smatram kao neko ko je iskusan i profi astrofotograf.

Mislim da sam dovoljno iskusan da prenesem svoj put u poslednjih par godina, muke kroz koje sam prolazio i prolazim...i da mogu dosta saveta da dam oko odabira opreme i kako ne placati duplo neke stvari. Tj sve greske koje sam ja prolazio i prolazim.

Bilo bi super ako bi se javili dobrovoljci za ovakav webinar, kako auditorijum tako i predavaci.

Mimo ovog foruma postoji i diskord chat server koji nikako da zazivi gde je bila ideja da se adhoc prave pozivi i sharescreen.

Da ovo bi bilo sjajno da se organizuje. Ali verujem da ljudi i nemaju bas vremena, ali bi bilo super za nas pocetnike posebno.
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

Skywatcherica

Citat: vlaiv poslato Mart 06, 2025, 11:24:24 PRE PODNEJa sam počeo tako što sam imao 130mm Newton teleskop i kupio sam Logitech c270 web kameru kojoj sam skinuo sočivo i uzeo sam, čini mi se 42mm PVC cev koju sam morao da šmirglam da bi stala u fokuser, odsekao parče i zalepio na web kameru.

Ovo je jedna od prvih slika koje sam napravio:

Vrlo brzo sam potom kupio planetarnu kameru sa kojom sam napravio ovu sliku:

i ovu

A nedugo zatim (posle par meseci) i ovu sliku:

Ako se dobro sećam, ta slika M57 je nastala sa drugom opremom, mislim da sam tad već nabavio ozbiljnu montažu (heq5)

Sve u svemu, astrofotografija ume biti jako zarazna ali je dosta skupa u odnosu na vizuelnu astronomiju.

Ja bih svakom preporučio da prvo krene sa običnim foto aparatom i bilo kakvim star trackerom, može i neki iz kućne radinosti tipa barn door tracker (pravi se od drveta/šperploče, jedne šarke, šrafa/navojne šipke i elektromotora i malo elektronike).

Ovo je bas super iskustvo. 😊 hvala puno. Ja sam cak razmisljala da krenem sa telefonom, s obzirom da mogu da radim raw fotografije sa njim jer nije los. Pa da vidim da li me sve to bas bas zanima 😅. Sto neko rece skup hobi 😅 svakako hvala za ovo iskustvo bas znaci.
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

Ljubo

To make the long story short, astrofotografija sa Novog Beograda se svodi na planetarnu fotografiju, osim ako nisi spremna da uložiš novaca... i to cca. 4-digit evro novčanica.

E sad, ako imaš priliku otići negdje na selo (van svjetlosnog zagađenja), onda se odlično pokazao Seestar -
uređaj uz koji čak i uživo dobiješ rezultate koji će oduševiti tvoje ukućane i prijatelje, a ne traži ogromne novce.
Ima on svoja ograničenja (kao i mnogi na forumu i ja bih mu našao dosta zamjerki), ali za početnika nema bolje (u pogledu uloženo/dobijeno), ako želi malko dublje zagaziti u ove vode.

Za nešto preko desetak najsjajnijih netačkastih objekata na nebu može se vjerovatno nešto postići ovim uređajem i sa tog sedmog sprata, ali pravi rezultati su tamo gdje nema jakih svjetala (u prvom redu to su predgrađa i dalje) - što važi ako hoćeš i bilo kakvu drugu astrofotografku opremu da koristiš za manje sjajne objekte.

Mjesec ti je odlično ispao za prvu priliku, a uz sljedeću mjeru opreza ne treba da se plašiš Sunca - ukucaj na Aliexpres Baader folija - nađi neku otvora oko 12 cm, koja se kači sa prednje strane tvog teleskopa pomoću tri šrafčića i... pucaj kao i Mjesec što si :)

Skywatcherica

Citat: Ljubo poslato Mart 06, 2025, 09:31:06 POSLE PODNETo make the long story short, astrofotografija sa Novog Beograda se svodi na planetarnu fotografiju, osim ako nisi spremna da uložiš novaca... i to cca. 4-digit evro novčanica.

E sad, ako imaš priliku otići negdje na selo (van svjetlosnog zagađenja), onda se odlično pokazao Seestar -
uređaj uz koji čak i uživo dobiješ rezultate koji će oduševiti tvoje ukućane i prijatelje, a ne traži ogromne novce.
Ima on svoja ograničenja (kao i mnogi na forumu i ja bih mu našao dosta zamjerki), ali za početnika nema bolje (u pogledu uloženo/dobijeno), ako želi malko dublje zagaziti u ove vode.

Za nešto preko desetak najsjajnijih netačkastih objekata na nebu može se vjerovatno nešto postići ovim uređajem i sa tog sedmog sprata, ali pravi rezultati su tamo gdje nema jakih svjetala (u prvom redu to su predgrađa i dalje) - što važi ako hoćeš i bilo kakvu drugu astrofotografku opremu da koristiš za manje sjajne objekte.

Mjesec ti je odlično ispao za prvu priliku, a uz sljedeću mjeru opreza ne treba da se plašiš Sunca - ukucaj na Aliexpres Baader folija - nađi neku otvora oko 12 cm, koja se kači sa prednje strane tvog teleskopa pomoću tri šrafčića i... pucaj kao i Mjesec što si :)

Trenutno dajem 4 digit evra na pelene 😂 šalu na stranu, najpre bih se oprobala amaterski pa ako to dobije svoj neki lep tok nisam protivnik ni velikih cifara. 😊

Trenutno mi je vazno da naucim. Definitivno cu istraziti predloge 😊 posto imam opciju da posmatram i na selu.
Hvala puno.
Ucenje u toku 👩🏻‍🚀🌌🚀🛸🪐☄️
Graficki dizajner 👩‍💻🎨

Astro_fun_times

Pozdrav, kao sto je vec receno, astrofotografija je dosta skup hobi, a opet sa druge strane, ne mora da bude.

Ovo sto je Ljubo predlozio ja nisam ni razmisljao ali odlican predlog.
Seestar je smart teleskop koji moze da radi live stacking ( slika pojedinacne slike od 10tak sekundi i u samom teleskopu softwer ih stackira (slaze i kombinuje) i time se pojavljuje sve jasnija i jasnija slika mete koja se slika.

Takodje, on se lepo pokazao sa slikanje meseca i Sunca uz odgovarajuci filter.

Astrofotografija, ja bih rekao se moze podeliti u 2 grupe.
Planetarna (u koju bih ubrojao i mesec) i slikanje objekata dubokog neba (DSO)

Planetarna se radi uglavnom pomocu metode "lucky imaging" gde se koristi video. Planeta ili mesec se snimaju sa video koji koristi visoki framerate, 30fps ili 60fps.
Ova metoda moze da se koristi sa montazom koja  ima pracenje pa je objekat uvek u centru, a moze i da se koristi "drift metoda".
Kod nje se objekat stavi u jednu stranu vidnog polja, stisne se snimanje i pusti se da objekat prolazi kroz kadar.
Kada dodje do ivice, pauzira se video pa se teleskop pomeri tako da je objekat opet na ivici vidnog polja. Opet se pritisne snimanje i tako sve u krug dok se ne dobije nekih 2 minuta snimka.

Takav video od par minuta pa i krace se ubacuje u program za centriranje "PIPP".

Njegova svrha je da iz svakog subframe-a (pojedinacne slike) izvuce objekat i centira ga. Isto tako mogu da se odbace losi subovi.

Nakon toga se koristi AutoStakkert.
On se koristi za "stackiranje" ili spajanje tih pojedinacnih slika u jednu.
Stackiranje se radi kako bi se izvuklo vise detalja dodavanjem signala ali i izjednacavanjem istog.

Nakon toga se dobija stackirana slika.

Ona se dalje obradjuje ili u Registax-u ili u Photoshop-u ili u nekom drugom software-u.

To je ukratko kako se radi akvizicija (slikanje materijala) i obrada planetarnih slika.

Vrlo prosto i jednistavno, a moze se raditi i sa drzacem za telefon na okularu.
Znaci sve sto je potrebno vec imate.
Ovi programi su besplatni (osim Photoshop-a, mada se on i ne koristi cesto, bar ja ga nisam koristio).

Ja sam tako sa telefonom slikao Jupiter,  Saturn, Veneru i Uran.

DSO astrofotografija je druga tema. Ne znam da li da uopste pocnem da o njoj pisem...🤣

Sve u svemu, sto rece Ljubo, vama sa vase lokacije bi za sada ova metoda bila  najbolje, najlaksa i dala bi najvise uzivanja uz minimalno ulaganje.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš