PixInsight - tutorijali, pluginovi, utisci, pomoć

Započeo Pirocanac, Mart 28, 2025, 12:57:39 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Pirocanac

Pozdrav svima,

Unapred se izvinjavam u koliko je tema već otvorena negde, nisam uspeo da nadjem. Naime, otvorio bih diskusiju o ovom plaćenom programu da čitamo mišljenja onih koji ga koriste.

* Kakav je program u odnosu na besplatne softvere ili možda neke druge plaćene, da li je težak ili lak za korišćenje?

* Da li stvarno vredi uložiti pozamašnu sumu novca kako za sam program, tako i za pluginove?

* Da li biste preporučili program i kome?

* Priložite uputstva, tutorijale, iskustva, sve šta vam padne napamet.

Ja nakon nekoliko godina korišćenja besplatnih softwera , i to više njih, osećam potrebu za promenu, PixInsight obrade slika koje se mogu naći na internetu baš demonstriraju "silu" u odnosu na neke druge programe, pa me počinje interesovati sve više. Evo dva dana prodje kako sam poručio trial verziju ali mi još ne daju link, pa čekam. Htedoh prvo da isprobam kako radi pre nego razmislim o kupovini. Koliko sam pročitao, trial period je 45dana i nema nikakvih ograničenja ili watermarka , što je dobro.
🔭SW 72ED+0.85x FF f/4.96; SW 130/900 EQ2 f/6,9; Svbony SV165 30mm f/4
📷Canon EOS 2000D no-mod, ZWO ASI120MM
🔋HEQ5Pro, StarAdventurer2iPro
🔧ASIAIR Plus 256gb, Camera rotator, 2x Dew Heater Strips, Bathinov mask
👀Wishlist: 533MC Pro, Quattro150p

ε Aurigae

🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Pirocanac

ε Aurigae

hm, mozda da probas opet ili da im pises.

ja cu ovde podeliti u narednom periodu tutorijale koji su mi pomogli.
da napomenem, proces koji se nekada koristio vise ne vazi...ili bolje da kazem, ne daje najbolje rezultate jer su se neke stvari unapredile.

razmislite o tome i da kupite blurxterminator, noisexterminator i starxterminator. Nisu obavezni ali su najbolji.

takodje od Seti Astro paket dodajte.

Ono sto je dzepni prirucnik za pixinsight je ovaj link:

https://astro-photographie.fr/traitement_pixinsight.html

I samo sa strpljenjem !
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass

Pirocanac

Slažem se da ima dosta tutorijala online i da se stalno stvari unapredjuju. Mada bih voleo videti iskustva ljudi sa naših prostora i to kako se snalaze. Taman da obogatimo forum korisnim temama.

Pirocanac

Citat: ε Aurigae poslato Mart 28, 2025, 01:27:03 POSLE PODNENesto nisi dobro odradio.
Da li si proverio spam?
Samo da dodam, odradjeno je sve ok jer sam dobio konfirmacioni mail. Samo sto rade neku rucnu proveru a ne automatsku, verujem da je to razlog cekanja.

Astro_fun_times

Tema je zanimljiva a evo ja cu izneti svoje misljenje i vidjenje kao nekog ko koristi program.

Prvo da, svakom preporucujem da uzme i iskoristi taj trial period od 45 dana, uzgred, moze se uzeti i trial svih RC pluginova (blurx i ostali) ali on traje 30 dana.

Kada se proba i vidi sta program radi onda covek moze sam da donese zakljucak da li je to za njega, da li mu se svidja, da li ispunjava neke kriterijume i naravno, da li je vredan 300e (mislim da je i dalje toliko, nisam proveravao. RC pluginovi ako se uzmu blurx, noisex i starx su jos 200e).
Cifra deluje pozamasno medjutim, to je cena jednog solidnog teleskopa a realno, bez obrade slike dzaba se slikalo, obrada je pola posla. Naravno, obrada se moze odraditi i u free softwarima.

Pixinsight je program koji je razvijen sa astrofotografijom u prvom planu za razliku od Photoshop-a. Kada sam kretao sa astrofotografijom i ja sam koristio PS i Siril jer naravno, dzabe su.
E sad, ja nisam imao apsolutno nikakvo iskustvo niti znanje sa PS a naravno ni sa Siril-om. To znaci da za koji god program da se odlucim, moracu da ga ucim od nule. Iz tog razloga sam se nakon nekog vremena odlucio da odmah krenem sa Pixinsightom jer planiram da se bavim ovim hobijem koliko god budem mogao.

E sad, i Siril je pravljen sa astrofotografijom u prvom planu za razliku od Photoshopa.
Ne kazem, ima ljudi koji znaju dosta dobro da obrade slike sa PS ali to su ljudi koji znaju da koriste taj program i znaju sta koje funkcije rade.

Pre godinu-dve, Pixinsight je bio puno mocniji od svega ostalog, i sada je ali sada se moze naci dosta software-a koji mogu da rade dosta stvari priblizno dobro kao sto radi PI.

Recimo ja u PI za uklanjanje gradienta koristim Graxpert koji mi je integrisan u PI, znaci to moze da se koristi kao standalone program za dzabe.
I Siril je kada sam ga koristio imao dobar sistem za uklanjanje gradienta.
Siril takodje ima Photometric calibration tako da za sad je 1-1 da kazemo.
Seti Astro youtuber je napravio dosta skripti (u PI se koriste procesi i skripte kao alati za obradu) koje su jako dobre a skoro je objavio i svoj standalone program koji sadrzi sve te njegove skripte, takodje za dzabe.
Jedna od njih je Cosmic Clarity. Mislim da je ona pandan za BlurX. Nisam je probao ali ima i ta opcija.
Graxpert ima svoj novi Denoise algoritam koji je skoro pa jednako dobar kao i NoiseX a postoji i AstroSharp standalone program za dekonvoluciju, mozda ima i denoising takodje, zaboravio sam.

To su sve procesi koji se koriste u linearnoj fazi obrade (pre stertchovanja).

Znaci u danasnje vreme, sa malo vise cimanja i koriscenjem vise programa moze da se postigne dosta slican rezultat kao sto se postize i sa PI ali za dzabe.

Dolazimo do stretchovanja.
Siril ima GHS u sebi. To je rekao bih najbolji nacin da se ciljano razvuce slika i izvuce maksimum iz materijala (ako se nauci kako se to koristi pravilno).
Opet, dzabe smo slikali 10 noci ako ne znamo da obradimo i rastegnemo sliku kako treba.
Isti stack moze da obradi 10 razlicitih osoba i nece se dobitu dve iste slike.

Takodje u Seti Astro Suite-u ima "Statistical Stretch". Njega sam dosta koristio u zadnje vreme jer je jako jednostavan, imas preview, slajder koliko hoces da agresivno rastegnes i klik i gotovo 🤣

Mozda ne izvuce maksimum iz materijala ali je prosto ko pasulj i radi posao.

E sad dolazimo do rastegnute slike. Ovde se mogu zvezde odvojiti pa posebno doraditi saturacija i uklanjanje zelene boje.
Ja koristim starx a free verzija je starnet++ koji takodje moze da bude integrisan u Siril-u.

Ne znam koliko se Siril razvio od kad sam ga zadnji put koristio a davno to bese i ne znam da li se dobio maske.
Maskiranje je jedna od jako bitnih stvari. Tu PI ima dosta opcija.

Malo se odredjene regije pojacaju, saturiraju, pozadina desaturira, igras se malo. Ako je narrowband materijal, selektujes one ruzne boje koje dodju u SHO verziji pa ih malo popravis. Jako bitan korak.

Kada si zadovoljan tim podesavanjima spajas starless i stars i opalis jos malo noisex da uklonis šum i gotova slika.

Nakon toga moze da se ubaci malo u PS da se dotera a mnogi koriste Lightroom, ja ga nemam.
Malo je steta sto sam PI nema nesto slicno kao sto je Camera Raw filter u PS za fino doterivanje.

Sve u svemu, PI je jako mocan "ALL in One" program koji ima toliko funkcija da mnogi nemaju pojma ni sta koja radi 🤣
Pa ni ja.
Mozda koristim 1/4 funkcija ako ne i puno manje.

Na prvu loptu, PI je jako ruzan i odbojan, UI deluje kao da je neko retardiran pravio ali kada se covek malo privikne, skroz je ok, predje i naviku  i nemam zamerku sad iz ove perspektive.

Znaci, ko hoce da se cima sa vise software-a za dzabe, moze da postigne dobar rezultat i sa free programima.
Ko hoce lakocu all in one... PI nema konkurenta.

Da li vredi, to je stvar licnog izbora. Za mene vredi, navikao sam se, ima stvarno dosta fukcija, stalno se upgraduje, ima jako puno skripti koje ljudi sami prave koje mozes da dodas koje olaksavaju posao.
Mislim da ce svako (a ko nije majstor u PS) ko zeli da se ozbiljnije bavi astrofotografijom pre ili kasnije zavrsiti na PI, pa ako je tako, onda bolje pre nego kasnije, poskupece vremenom a i sa svakim novim programom postoji "learning curve".

Za ovaj post toliko, bice jos u sledecem.
Ako ima nekih pitanja vezano za program slobodno pitajte.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Pirocanac

Bravo, ovo sam zeleo da citam. Siril i GraXpert rade mnogo  dobrih stvari za dz, ali vidim iz objasnjenog da PixInsight ima mnogo bolja resenja. Starnet jeste integrisan u Siril-u i radi odlican posao, samo je bitno lepo odraditi Deconvolation tj. da nije pre agresivan da ne ostanu rupe od zvezda, mada se i to moze ispeglati kasnijom obradom u PS.
Vidim da sada postoji i Deconolation u GraXpert-u, mada je preview verzija i ne mogu da je nadjem i testiram. Sve u svemu, da bi dobili kvalitetnu sliku sa free programima, potrebno je mnogo cimanja i po mom misljenju, skakanja povremeno izmedju programa radi doterivanja. Evo ja sam od skora poceo da koristim Graxpert, Siril poceo od skora da strecujem posebno kanale sto itekako poveca nivo detalja bez da unisti sliku ili razvuce sve kompletno. Pa skok u GraXpert, pa skok u PS, pa vrati se u Siril itd... Moze se napraviti dobar rezultat ali sa dosta cimanja, evo sinoc sto sam obradio Orion i Running Man, radio nekoliko sati :)
Zato mi zanimljiv PixInsight, deluje da se sve moze zavrsiti na jednom mestu i samo doterati final touch u PS po potrebi. E sad, da kosta kosta, poenta je da li je isplatljivije free i cimati se vise sati, ili paid verzija i raditi brze uz vec pomenute skripte itd...

Ono sto bi mozda bilo zanimljivo svima nama, mozda probati jedan cist stack, bez ikakvih stetchovanja, postaviti ovde pa brobati da odradimop ko u Pixinsight, ko u Siril-u, APP pa da uporedimo rezultate...

ε Aurigae

Evo da pomenem opet stoti put...mislim meni bi znacilo....da se okupimo na nekom webinaru, krenemo od raw slika i to je to idemo korak po korak.

Ja imam gomilu neobradjenih slika, i pokusavam da nateram sebe da postanem drug sa PI. Da se razumemo, nemam odbojnost ka PI, tako mi je bilo i sa Sirilom, jednostavno, odbojno mi je i ne da mi se obradjivati. Vise uzivam u akviziciji. Ali malo po malo nailazim na metode koje meni odgovaraju.

Poslednje dve slike sam za 20ak min obradio uz ovaj tutorijal:

Astro_fun_times

Ja recimo koristim PI i za stackiranje. Na krqju dobijes platesolvovanu kropovanu sliku.
E sad, nemoj da mislis da je PI bas brz. Zavisi od procesa koji koristis, potraju oni po minut dva ( ne svi ali neki), od brzine tvog kompa (za mnoge procese bitnija je graficka nego broj procesora), od velicine slike koja se obradjuje...
Znaci nije PI bas brz. Zato treba da se proba trial verzija koja je kao full, nema nikakvih igranicenja oa da znas sta da ocekujes.
Moje slike su 3008x3008 i puno brze ce se neki procesi odraditi nego na slici koja je slikana sa APS-C senzorom.

Citat: Pirocanac poslato Mart 28, 2025, 03:21:18 POSLE PODNEOno sto bi mozda bilo zanimljivo svima nama, mozda probati jedan cist stack, bez ikakvih stetchovanja, postaviti ovde pa brobati da odradimop ko u Pixinsight, ko u Siril-u, APP pa da uporedimo rezultate...

Ne, bolje bi bilo da to radi ista osoba ali sa dva razlicita pristupa obrade, free i PI.
To ces moci da odradis kad dobijes tu trial licencu pa onda uzmi neki materijal i obradi ga kako do sad znas sa free programima a onda probaj u PI.
E sad, neces ti znati bas odmah sve u PI kako bi izvukao maks, zato pogledaj tutorijale kako to drugi rade, da se upoznas sa time gde se sta nalazi, kako radi i generalno kako funkcionise PI i taj njegov UI. Puno je lakse sa nekim predznanjem koristiti PI po prvi put nego s neba pa u rebra jer kome nije UI bar malo poznat, obrisace ga za 15 minuta i reci ovaj program je sranje 🤣
Miloš

Pirocanac

Citat: Pirocanac poslato Mart 28, 2025, 02:32:03 POSLE PODNE
Citat: ε Aurigae poslato Mart 28, 2025, 01:27:03 POSLE PODNENesto nisi dobro odradio.
Da li si proverio spam?
Samo da dodam, odradjeno je sve ok jer sam dobio konfirmacioni mail. Samo sto rade neku rucnu proveru a ne automatsku, verujem da je to razlog cekanja.
Posle drugog pokusaja mi poslali pristup trial licenci :)
E sad da vidimo sta je sve potrebno instalirati i podesiti za rad u ovom programu prilikom prvog pokretanja, bice duga noc xixi.

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 28, 2025, 03:43:33 POSLE PODNENe, bolje bi bilo da to radi ista osoba ali sa dva razlicita pristupa obrade, free i PI.
To ces moci da odradis kad dobijes tu trial licencu pa onda uzmi neki materijal i obradi ga kako do sad znas sa free programima a onda probaj u PI.
E sad, neces ti znati bas odmah sve u PI kako bi izvukao maks, zato pogledaj tutorijale kako to drugi rade, da se upoznas sa time gde se sta nalazi, kako radi i generalno kako funkcionise PI i taj njegov UI. Puno je lakse sa nekim predznanjem koristiti PI po prvi put nego s neba pa u rebra jer kome nije UI bar malo poznat, obrisace ga za 15 minuta i reci ovaj program je sranje 🤣
To mi i jeste cilj, imam nekoliko sacuvanih projekata, nisu nesta ali znacice mi u poredjenju. Probacu da se malo zezam pa ako nesta uspem, izbacicu ovde da uporedimo. Ne ocekujem odmah neki rezultat bog zna kakav, ali, volim ja ove stvari da cackam, naucicu valjda brzo :)

Astro_fun_times

Moraces skinuti nesto od ovoga

Gaia DR3 i mislim Gaia DR3/SP
Jedno se koristi za platesolving a drugo za SpectrometricColorCalibration (SPCC)

Ili tako nesto 🤣
Davno bese kad sam to radio.
Ovo prvo se ne secam za sta sluzi ali guglaj te nazive pa saznaj za sta je sta.
Svakako ces shvatiti kad pokrenes neki proces da dobijes da je failovao, znaci da fali neka datoteka.

MARS projekat nije kompletan i mali deo neba je pokriven. Vise ne radi nego sto radi tako da za sad Graxpert radi posao.
Miloš

Pirocanac

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 28, 2025, 07:25:42 POSLE PODNEMoraces skinuti nesto od ovoga

Gaia DR3 i mislim Gaia DR3/SP
Jedno se koristi za platesolving a drugo za SpectrometricColorCalibration (SPCC)

Ili tako nesto 🤣
Davno bese kad sam to radio.
Ovo prvo se ne secam za sta sluzi ali guglaj te nazive pa saznaj za sta je sta.
Svakako ces shvatiti kad pokrenes neki proces da dobijes da je failovao, znaci da fali neka datoteka.

MARS projekat nije kompletan i mali deo neba je pokriven. Vise ne radi nego sto radi tako da za sad Graxpert radi posao.
Upravo radnim na kratkom uputstvu, belezim sve sta mi trazi prilikom prvog pokretanja programa i kako sve podesiti. Postavicu ovde jer mislim da bi mozda bilo interesantno buducim korisnicima programa kao sto sam i ja sam. U koliko bude zanimljivo i smatrate potrebnim, mogu nastaviti kasnije dodavanje nekih tutorijala ono, kako se i ja ucim ...

PS: pitanje za @vlaiv , dali je moguce naknadno dopuniti originalni post? Mi kao obicni korisnici nemamo prava nakon nekog vremena vise da menjamo nista, mozda moderatori mogu? Ako budu interesantna uputstva i ljudi smatraju da su ok, mozemo ih postaviti u originalnom thread-u za lakse citanje. Jes da ovo prvi put radim, sigurno ce biti gresaka a i ne planiram nista mnogo opsirno objasnjavati, samo konkretno da je lakse svima :)

Pirocanac

PRVO POKRETANJE i podesavanje kako sam ja radio kao kompletan laik prateci razna uputstva sa interneta:

Koliko sam skontao, potrebna vam je internet konekcija svaki put pri pokretanju ovog programa radi validacije licence, cisto da napomenem. Kada dobijete mail, potrebno je kreirati sifru na sajtu, tako sto otvrodite link iz mail-a I nakon toga mozete da se ulogujete. Pri dnu strane nadjite stavku "PixInsight Installation Files" I izaberete verziju koja je na vrhu liste jer je ujedno to i poslednja verzija. Trenutna verzija koju sam skinuo za Windows je 1.9.3 Lockhart (x64). Naravno, voditi racuna da skinete verziju za vas operativni sistem, podrzani su Windows, MacOS i Linux.

• Prvo pokretanje programa, nakon sto ubacimo podatke koje ste dobili u mail-u, izbacuje Vam obavestenje "A system temporary folder is being used to store image swap files" i da je potrebno definisati foldere jer ce ovi privremeni folderi biti obrisani nakon upotrebe. Tako da: Edit>Global Preferences, na levoj strani izabrati "Directories and Network". Desno u prozoru imate opciju Add i tu podesite folder u koji zelite da cuva program podatke. Kada ga podesite, obrisite Temporary direktorijum koji je po default-u postavljen kako ne bi imali problema ponovo. Najbolje postaviti  na sto brzem uredjaju, ja sam u mom slucaju postavio direktorijum na Nvme M2 skladistu. Potrebno je onda to potvrditi klikom na kruzic u donjem levom cozku prozora ili skracenicom na taastaturi (F6).
  • Naredno obavestenje: Potrebno je odraditi "Thread Performance Analisys". To uradite tako sto odete na tab "Process" i izaberete opciju "Thread Performance Analisys" i izaberete "Yes". U zavisnosti od jacine racunara, moze potrajati do nekoliko minuta.
  • Sledeca star je proveriti da li postoji neki dodatni update: To proverite tako sto od na tab Resources>Updates>Check for updates. Meni je ponudilo dva updejta koja su bila nesto malo vise od 200mb. Da bi instalirali update, morate da ponovo pokrenete Pixinsight i on ce zavrsiti ostalo. Time smo zavrsili naj osnovnije podesavanje programa.
  • Sledeca stvar koju trebate uraditi, je da odete na zvanican sajt, ulogujete se, i skinete zvezdane kataloge. Pronadjete deo gde pise "XPSD Database Files". Ovde jos nisam siguran sta je sve potrebno skinuti, verujem u koliko u kasnijoj obradi zafali nesta, sam program ce zatraziti sta da se skine. U glavnom, pronasao sam da je za pocetak potrebno otvriti stavku "Gaia DR3" i skinuti makar prvi fajl (na spisku drugi) "gdr3-1.0.0-01.xpsd" koji je tezak 2.80GB. Mozete ali i ne morate za sada, da skinete ostale faljove , ukupno su 16 ali su skoro svi preko 2GB tako da odlucite sami da li zelite to da radite. Ovaj fajl koji sam naveo sadrzi podatke o zvezdama magnitude do <=16.59. Ostali fajlovi su za tamnije zvezde, pa zavisi sta slikate. Nasao sam podatak da su prva 2-3 fajla za "Wide field images" dovoljni za uglavnom dosta toga. Nije lose skinuti prvih nekoliko fajlova.
  • Sledeci  fajl koji je potrebno skinuti se nalazi u podmeniju "Gaia DR3/SP", imate ih dva, Complete set (ima dvadeset fajlova i svi preko 3GB)  i small set (ima 4 fajla takodje preko 3GB, zadnji je malo manji). Ja sam skinuo iz (small set) prvi fajl "gdr3sp-1.0.0-s-01xpsd" koji je do magnitude <=13.50. Opet, u koliko hocete, mozete skinuti sve ali bice vam potrebno mnogo prostora na skladisnom disku.
  • Instalacija kataloga koje ste skinuli se vrsi tako sto naapravite folder na vasem drajvu gde zelite daa skladistite skinute datoteke, nikako u samom direktorijumu gde je instaliran PixInsight, vec negde izvan kako nebi bio obrisan prilikom udejta ili sta znam. Nazovite ga recimo "Zvezdani Katalog PixInsight". Sve fajlove koje ste predhodno skinuli je potrebno prebaciti u taj folder. Naakon toga u saamom programu idite na Process>All Processes i kliknite na proces Gaia nakon cega ce vam se otvoriti novi prozor. kliknite na ikonicu u obliku kljuca u donjem desnom uglu (Preferences). Izaberite Gaia DR3, pa idete na dugmeSelect i pronadjete "gdr3"fajl (ne gdr3sp) ili vise njih koje ste skinuli, izaberite ih i kliknite na Open. Onda promenite pri vrhu opciju Data Release i izaberite Gaia DR3/SP idite na Select u donjem levom uglu i izaberite sve "gdr3sp" fajlove. Nakon sto ste dodali fajlove, mozete ici na OK i zatvoriti naredni prozor. Time smo zavrsili dodavanje kataloga.
  • Dodavanje opcionih pluginova. Idete na tab Resources>Updates>Manage Repositories. Posto sam i sam pratio uputstvo Petera Zelinke sa Youtubea, ovde navodim linkove nekih od pluginova koje je on nabrojao u videu. Verujem da ih ima jos tona online, ovde ima jos korisnih pluginova tako , kao i ovde, ako ko ima korisne pluginove da dopunimo listu, komentarisite da dodamo, ja za sada ubacujem ove:
    https://www.cosmicphotons.com/pi-scripts/bfke/
    https://www.cosmicphotons.com/pi-scripts/nbcolourmapper/
    https://www.cosmicphotons.com/pi-scripts/colormask/
    https://www.ideviceapps.de/PixInsight/Utilities/
    https://www.cosmicphotons.com/pi-scripts/screenstars/
    https://www.cosmicphotons.com/pi-scripts/starreduction/
    https://www.cosmicphotons.com/pi-modules/narrowbandnormalization/
    https://www.rc-astro.com/BlurXTerminator/PixInsight
    https://www.rc-astro.com/NoiseXTerminator/PixInsight
    https://www.rc-astro.com/StarXTerminator/PixInsight

Ubacuju se na sledeci nacin,idete na Add, nalepite jedan od linkova iz liste i idete na ok, i tako za svaki plugin posebno. U koliko koristite NVidia graficku karticu na svom racunaru, potrebno je takodje dodati i ispod navedeni repository a koji sluzi da ubrza BlurXterminator, NoiseXTerminator i StarXTerminator (u koliko ih posedujete). U koliko se ne doda, obrada sa navedenim pluginovima ce biti znatno duza. Meni nikako nije htelo da instaliraa ovaaj plugin jer download pukne u odredjenom momentu, tako da sam nakon nekoliko pokusaja odustao od instalacije.

https://www.rc-astro.com/TensorFlow/PixInsight/GPU

Nakon ubacivanja svih linkova, idete na OK. Da bi instaliraali pluginove, sada je potrebno ici na tab Resources>Updates>Check for Updates. Dobicete podugaacku listu poluginova koji ce automatski vec izabrani, samo idite na dugme Apply i program ce sve pluginove skinuti i instalirati na vas racunar. Ovo ce malo potrajati, tako da strpite se. Nakon sto se sve zavrsi, potrebno je ugasiti PixInsight i time pokrecete proceduru instaliranja pluginova.

Pirocanac

Evo prvih komparacija. Znam da boje nisu iste, izvinjavam se zbog toga, ali ipak mi je prvi pokusaj u PixInsight-u.

Stacking i kalibrisanje: Siril
Obrada: GraXpert>Siril>PS

https://drive.google.com/file/d/1IIH8NC81S6CE7dM2YaC4DoKU6YuIUYKK/view?usp=drive_link

Stacking i kalibrisanje: PixInsight
Obrada: Pixinsight>PS

https://drive.google.com/file/d/1wM5lwTbaIGWJOqBGwOg7hqFr9I76L_6_/view?usp=drive_link

PC: Nemam pojma kako da ubacim slike da se vide ovde. Kad pokusam link od Google Drive-a, ne vide se pa zato postavljam kao linkove. I ne, ne zelim da koristim Flickr...