PixInsight - tutorijali, pluginovi, utisci, pomoć

Započeo Pirocanac, Mart 28, 2025, 12:57:39 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Pirocanac

IC434 ,samo 1h:20min podataka, cisto za komparaciju opet.

Stacking i kalibrisanje: Siril
Obrada: GraXpert>Siril>PS

https://drive.google.com/file/d/1vegz4axQ1QXXqQ7arvLAmIDN51yUAqOo/view?usp=drive_link

Stacking i kalibrisanje: PixInsight
Obrada: Pixinsight>PS

https://drive.google.com/file/d/1cBp7piBOu4vQ1Ab8NERvdVaIwglAuNmx/view?usp=drive_link
🔭SW 72ED+0.85x FF f/4.96; SW 130/900 EQ2 f/6,9; Svbony SV165 30mm f/4
📷Canon EOS 2000D no-mod, ZWO ASI120MM
🔋HEQ5Pro, StarAdventurer2iPro
🔧ASIAIR Plus 256gb, Camera rotator, 2x Dew Heater Strips, Bathinov mask
👀Wishlist: 533MC Pro, Quattro150p

Astro_fun_times

Citat: Pirocanac poslato Mart 29, 2025, 02:56:34 PRE PODNEEvo prvih komparacija. Znam da boje nisu iste, izvinjavam se zbog toga, ali ipak mi je prvi pokusaj u PixInsight-u.

Stacking i kalibrisanje: Siril
Obrada: GraXpert>Siril>PS

https://drive.google.com/file/d/1IIH8NC81S6CE7dM2YaC4DoKU6YuIUYKK/view?usp=drive_link

Stacking i kalibrisanje: PixInsight
Obrada: Pixinsight>PS

https://drive.google.com/file/d/1wM5lwTbaIGWJOqBGwOg7hqFr9I76L_6_/view?usp=drive_link

PC: Nemam pojma kako da ubacim slike da se vide ovde. Kad pokusam link od Google Drive-a, ne vide se pa zato postavljam kao linkove. I ne, ne zelim da koristim Flickr...
Ako neces flickr da koristis (ne znam sto ne bi), nadji neki nacin jer nece svako zeleti da skida slilu sa linka da je pogleda.

Dobar tutorijal i objasnjenje za sve pocetnike.

Mislim da sam negde video da je internet konekcija potrebna samo prvi put da bi se validiralo sve. Mnogi su komentarisali da im PI stoji instaliran u nekim observatorijama koje nemaju internet pristup tako da mislim da nakon prvog logovanja nije neophodna internet konekcija.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Pirocanac

Vezba se...
Levo PixInsight, desno Siril/PS

Astro_fun_times

Kako ti se za sada čini PI? Snalazis li se?

Za sad i dalje bolje deluju slike obradjene sa free softwarom ali sa njim imas iskustva vise.

Da li si zatrazio i trial period za RC pluginove?
Miloš

Pirocanac

Kratko uputstvo kako kreirati ikonice na WorkSpace i sacuvati ih za kasnije

Ako se pitate zasto bi to radili, pa dosta olaksa i ubrza rad jer su alati koje najvise koristite tu na dohvat ruke, bez da gubite vremena trazeci ih. Zamislite to kao ikonice od raznih programa/igara koje kreirate na vasem desktop-u kako bi ih lakse pokrenuli kasnije.
U sustini je veoma lako.

1. Otvorite proces ili plugin koji zelite, levim klikom misa zadrzite trouglic u donjem levom uglu prozora i prenesete ga na Workspace (radnu povrsinu).

2. Kad pustite misa, na povrsini dobijete novu ikonicu.

3. Ikonicu mozete pokrenuti duplim klikom po sredini. Inace, da bi ste je preimenovali, kliknite na "N" dugme u gornjem desnom uglu. "D" dugme dole desno je za opis u koliko zelite da upisete.

4. Promenite naziv kako vam odgovara. Vodite racuna da ne stavljate razmake ako koristite vise reci jer ne dozvoljava da se sacuva. Idite na OK.

5. Na ovaj nacin ste kreirali ikonicu, isto tako mozete da kreirate koliko hocete ikonica sa raznim procesima. Poredjajte ih na vasu radnu povrsinu po vasem izboru ili kako vam se svidja. Iskreno, ja sam ih oredjao po redosledu kako bi ih koristio.

6. Kada ste zavrsili sa postavljanjem ikonica, selektujte ih sve tako sto ih uokvirite misem, idite na desni klik pa izaberite "Save Selected Icons...". Izaberite mesto na vasem skladisnom prostoru gde zelite da sacuvate.

7. Da bi ste pokrenuli set ikonica naredni put, desnim klikom misa kliknite na radnu povrsinu, izaberite "Process Icons">"Load Process Icons...". Nadjite gde ste sacuvali predhodno napravljen set i otvorite ih.

Pirocanac

Citat: Astro_fun_times poslato Mart 30, 2025, 05:05:51 POSLE PODNEKako ti se za sada čini PI? Snalazis li se?

Za sad i dalje bolje deluju slike obradjene sa free softwarom ali sa njim imas iskustva vise.

Da li si zatrazio i trial period za RC pluginove?
Imam sve RC pluginove osim BlurXTerminator koji mi je na trial za sada, inace svi osim njega mogu i u PS zato ih i imam :)
Pixinsight na "prvu" mi delovao konfuzno, i dalje jeste, ali polako ulazim u osnove i snalazim se. Mislim da uopste nije toliko tezak, mada tek sam zagrebao po povrsini tako da, sta ja znam ...

Sto se tice obrada, i ja sam primetio da ih bolje obradjujem sa kombinacijom GraXpert/Siril/PS , ali to je zato sto vec duze vremena radim sa njima, dok u Pi radim tek drugi dan.

Astro_fun_times

Da, bas tako, dok se jos malo uvezbas sa PI pa ce tek onda biti fer poredjenje.

Na pocetku je PI UI dosta konfuzan i "težak" za privici se ali posle nekog vremena se navikne covek tako da to nije problem
Miloš

Astro_fun_times

Evo da pokazem sliku koju sam danas obradjivao, Abell 33, koja nije bila kalibrisana dobro. Doduse kropovao sam malo vise ali i dalje je ostalo jako puno vinjetiranja.
Graxpert nije mogao da se izbori sa ovim ali je zato Dynamic Background Extraction (DBE) kojeg inace ne koristim često odradio posao odlicno.
Pre DBE

Posle DBE
Miloš

Pirocanac

@Astro_fun_times Definitivno DBE bolje radi, ali moras sam da podesis. Jesi probao standalone GraXpert sa istom slikom?

Evo jos jedne komparacije, pokusavam malo da vezbam masking. Danas provezbao dosta stvari, dosta je :)

PixInsight

Siril/GraXpert/PS

mitja

Huh izgleda da siril ipak bolje radi posao. Cini mi se da je graxpert siril i ps mogu jako dobro da odrade posao.
Skywatcher 150/750 P
Celestron astromaster 130 EQ
EQ2 celestron montaza.
Skywatcher EQ5 GoTo Pro
Canon 2000D
Svbony 305 pro ar coating
Svbony UHC, Svbony IR cut, Svbony IR pass, Moon and skyglove filter, Solar filter.

Yagodinac

Citat: Pirocanac poslato Mart 30, 2025, 10:06:25 POSLE PODNEEvo jos jedne komparacije, pokusavam malo da vezbam masking. Danas provezbao dosta stvari, dosta je :)

Mislim da iz Pixinsight fotke može dosta više da se izvuče iz tamnih tonova. Nagazite to slobodno u PS-u, neće da boli  ;D
Primera radi, ovo je iz JPG-a izvučeno, ne smem da zamislim šta se sve krije u 16b ili 32b:

E sad, moglo bi da se poradi na selektivnijem maskiranju pa da i prašina dobije lepu žućkasatu boju, može da se na prašini radi oštrenje, može svašta.

Pirocanac

Hvala, naravno da može još da se poradi na doterivanju, još tu ima mesta, vidi se iz starije slike. E sad, treba mi vremena savladati masking, najjace orudje u obradi. U PS mogu dosta toga, daleko da sam ekspert, a u PI jos pokusavam pronaci pravi nacin kako raditi sa maskama.

Astro_fun_times

Citat: Pirocanac poslato Mart 30, 2025, 10:06:25 POSLE PODNE@Astro_fun_times Definitivno DBE bolje radi, ali moras sam da podesis. Jesi probao standalone GraXpert sa istom slikom?
Nisam probao standalone, samo integrisani koristim.

Citat: mitja poslato Mart 31, 2025, 12:02:45 PRE PODNEHuh izgleda da siril ipak bolje radi posao. Cini mi se da je graxpert siril i ps mogu jako dobro da odrade posao.
Bolje radi onaj software koji ti znas da koristis. To nije merilo sta koji software moze.
Miroslav ima puno vise iskustva sa Siril-PS nego sa PI.
Takodje, ja cesto obradim vise puta isti materijal pa vidim koja obrada je bolje ispala.
To sto se koristi jedan alat ili drugi ne znaci da ces po defaultu bolje obraditi, ako nisi odradio stvari kako treba sam, program ih nece odraditi za tebe.
Ja mogu isti materijal da obradim 10x i svaki ce drugacije ispasti (a mozda ni jedan nece valjati jer sam neki korak lose odradio i posle se to pokaze).

Citat: Pirocanac poslato Mart 31, 2025, 11:34:19 PRE PODNEHvala, naravno da može još da se poradi na doterivanju, još tu ima mesta, vidi se iz starije slike. E sad, treba mi vremena savladati masking, najjace orudje u obradi. U PS mogu dosta toga, daleko da sam ekspert, a u PI jos pokusavam pronaci pravi nacin kako raditi sa maskama.
Nadji u procesima "Range selection" time pravis maske. Imas i "Game" i "Fame" skripte za maskiranje.
Imas i "Colormask_mod" da specificnu boje samo maskiras.

Ima tu dosta stvari samo sto je potrebno vreme da se nauci
Miloš