Opservatorije

Započeo bratislav, April 01, 2025, 03:27:14 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

spadej

Sad ne znam da li da išta pišem...moja opsa je obična kućica u odnosu na tvoju. A od hi-end tehnologije imam samo letvu kojom guram krov kad ga otvaram  ;D
Mnogo toga mi je u planovima ali realizacija jako sporo ide.

Pomenuo sam neke moje greške. Fatalna je napravljena u samom startu. Moja Opsa je 2,5x2,5 metara. Po planu je trebalo da bude 2x2, ali kad sam ošalovao temelj video sam da je mala. Produžio sam obe ose za pola metra i dobio mnogo više mesta, ali dalje ne dovoljno. Za udoban rad, i mogućnost kasnije nadogradnje, optimalno je 3x3 metra.

Sledeće što sam uradio kako nisam hteo je visina krova. Po planu (radjenom 3 godine) trebalo je da nagib krova bude 25 stepeni. Kao kod tebe. Ispalo je mnogo više, jer majstor koji je radio krov (moj tast) nije uopšte slušao šta mu govorim. Nagib krova je preko 35 stepeni. To je dobro kad padne veliki sneg, pokazalo se tokom zime, ali krov mi zaklanja jedan mali deo zapadnog neba. Nije strašno ali nije ni moralo.
SW200/1000, SW150/750
I "Zvezdana kapija" u avliji.

spadej

Evo par slika, da se prisetim kako se kače  ;)
Danima sam istraživao gde u dvorištu da postavim buduću opsu. Moralo je da se nadje mesto gde neće da smeta, ali i gde će okolno drveće, kuće itd da mi zaklone što više LP-a, koji je inače ogroman

IMG_20230402_123721 by Dejan Spasojevic, on Flickr

Na kraju je ispalo da je najbolje mesto gde se nalazi drvo kajsije, staro preko 30 godina, koje je bilo gotovo suvo. Godinama sam pokušavao da ga spasim ali nije imalo šanse.

IMG_20230820_142153 by Dejan Spasojevic, on Flickr

I tako je počelo...
IMG_20231013_173748 by Dejan Spasojevic, on Flickr

A evo ga i glavni majstor, koji je posle dobio otkaz  ;D

IMG_20231013_173734 by Dejan Spasojevic, on Flickr
SW200/1000, SW150/750

spadej

Radovi su počeli sredinom leta 2023-će, ali je betonaža bila završena tek krajem jeseni. Više se i ne sećam šta je sve kočilo i smetalo. Verovatno sve što je moglo. Kao da je sam Marfi radio na toj maleckoj i toliko dugo željenoj gradjevini

Temelji su duboki pola metra, a zbog velikog nagiba terena ispalo je da su sa jedne strane ceo metar. Cela ploča je iz jednog komada, postolje za stub nije odvojeno ali je rupa gde će kasnije biti stub duboka 1m i pola metra široka.
U toku tih betonskih radova postavio sam bužire za sve kablove koje sam zamislio. I tu napravio još jednu grešku. Uvek treba broj bužira koje isplanirate duplirati. I čak dodati još po neki. Ne smetaju, a mogu mnogo da budu korisni kasnije.

U beton sam ubacio, i sa armaturom povezao, 4 brezona od 10mm, po 80cm dužine, koji će držati stub teleskopa
Pokušao sam da postolje useverim što približnije.
Evo kako je ispalo:
IMG_20231013_202017 by Dejan Spasojevic, on Flickr

nastavak u sledećem broju...
SW200/1000, SW150/750

kruska

Lepo je imati opservatoriju, i svaka cast na trudu i detaljima
Meni je jedino pitanje zasto praviti opservatoriju tu gde sam kad je oblacno najmanje 6-8 meseci godisnje ;D  ;D  ;D

Danijel

Heh, gledajući to sve, podsjetilo me na gradnju moje zvjezdarnice Apollo, stavio sam gomilu slika po kategorijama izgradnje, možete ih vidjeti ovdje, na dnu stranice se nalazi izbornik slika po etapama gradnje. Vrlo smo sličnog razmišljanja kako graditi opservatoriju. :)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

bratislav

@spadej
Ne brini za greske prilikom gradnje - sve je to deo procesa. Meni je ovo treca opservatorija koju gradim, i tek sada sam uspeo da barem delimicno ucim na tudjim greskama  :)

@Danijel
jako lepa gradjevina i jos lepsa okolina! Ja u principu na beton gledam kao nuzno zlo i sa astronomskog stanovista (jer skladisti toplotu koja onda afektira seeing kasnije) a prvenstveno sa ekoloskog, ali moram da priznam da je nekad zaista neizbezan kao konstrukcijski materijal.
Mozda nekad prodiskutujes taj suncani sat, znam da ima slika na tvom sajtu ali detalja nikad dovoljno!

bratislav

Kad smo kod gresaka, moji planovi su bili da krivi stub bude sto jaci , tako da je projektovan da zavrsna sekcija bude 25x25cm. Simulacije u CAD programu i testiranje su ukazivale da ce to da radi OK. Ali realnost je uvek drugacija ...

Sta sam prevideo je da moj tubus nije "ravan" vec ima prstenove koji su dosta veci od precnika samog tubusa. Take da i pored toga sto je tokom testiranja letva glatko prolazila oko stuba u svim polozajima, teleskop nije  >:(

Barem sam potvrdio da je beton stuba zaista "ljut" (ima malo vise cementa u sebi), hilti je morao da se pomuci  ;)

Greske by bratislav3162, on Flickr

spadej

Citat: Danijel poslato juče u 11:36:25 POSLE PODNEHeh, gledajući to sve, podsjetilo me na gradnju moje zvjezdarnice Apollo, stavio sam gomilu slika po kategorijama izgradnje, možete ih vidjeti ovdje, na dnu stranice se nalazi izbornik slika po etapama gradnje. Vrlo smo sličnog razmišljanja kako graditi opservatoriju. :)
Danijele, ja znam napamet sve o tvojoj opsi. Toliko puta sam gledao fotke i čitao priloge na forumu da sam vrv mogao da je napravim. Ali, budžet i mnogo toga drugog je presudilo da moja opsa ipak bude manja, i drugačija. Imao sam proračune i za metalnu konstrukciju, ali ipak sam izabrao drvo. O tome u  onom "sledećem broju" ... 

SW200/1000, SW150/750