NIR astrofotografija

Započeo ε Aurigae, April 08, 2025, 10:01:36 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

kruska

Ja sam guglao po svakom objektu da vidim sta je slikano IR.
Kad krene vedro i toplo slikacu sve u IR685nm reda radi bar sat vremena - 60x60sec
Legenda kaze da i tamne magline(LDN) svetle na IR  ;D

Za Herbig Haaro objekte nisam nista nasao  8)  ;)

vlaiv

Citat: mitja poslato April 09, 2025, 03:36:56 POSLE PODNEZanimljiv clanak. Vidim da dodaje halo efekat oko zvezda. Jel imas jos neki clanak na tu temu?

Halo efekat verovatno ide samo kod refraktora i zavisi od oblika ove krive:

Refraktori su obično korigovani u 400-700nm rasponu (ahromati nisu ni tu skroz dobro korigovani), a nagib te krive govori koliko će biti defokusa na određenoj talasnoj dužini.

Što je kriva uspravnija u nekom segementu - to manje haloa i defokusa. Na slici se lepo vidi da za ahromat ispod oko 500nm kriva kreće da više odstupa od vertikale i zato imamo onu ljubičanstvenu svetlost oko zvezda (nefokusirana svetlost na oko 400-450nm).

Slično može da se desi i iznad 700nm, ako kamera hvata sve do nekih 900+ nm, vrlo lako može biti da kriva i u tom delu počinje da beži od vertikale i onda imamo nefokusirano svetlo koje pravi "krofnu" oko zvezde (zapravo niz koncentričnih krofni defokusa koje se sjedine u jedan halo).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Citat: kruska poslato April 09, 2025, 04:05:00 POSLE PODNELegenda kaze da i tamne magline(LDN) svetle na IR  ;D

Vrlo moguće, samo je pitanje u kom delu IR spektra. Ovo što mi možemo da snimimo je samo početak, jedno ćoše da tako kažem. NIR deo spektra (a ima i i MIR i FIR :D ) je mislim do 2um talasne dužine. Komplet IR ide do 1mm (to je drugi kraj FIR-a).

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Citat: Astro_fun_times poslato April 09, 2025, 01:06:48 POSLE PODNEJa mislim da je i nehladjena kamera daleko bolja nego DSLR starije proizvodnje. I ja sam video da ljudi imaju odlične rezultate sa nevladinim kamerama

Naravno, svi nemodifikovani aparati (MILC, DSLR) nebitno od godišta proizvodnje ne vide bliski IR spektar. Meni npr na 830nm (dakle nijedan vidljivi foton ne prolazi, samo IR) u podne letnjeg dana treba 30sec ekspozicije na f5.5 i ISO800 i to ako Sunce ne zađe u oblak; u hladovini se to produžava na više minuta. Tu su astrokamere zbog svoje koncepcije u dalekoj prednosti.
Ako neko nađe npr 720nm IR pass filter onda treba biti svestan činjenice da on hoće malo da propusti i vidljive svetlosti tako da sa refraktorima treba biti oprezan zbog defokusa.

Astro_fun_times

@Yagodinac nisam ja mislio vezano za ovu temu nego generalno. Te planetarne novije kamere imaju odlične čipove samo što nisu hladjenje. 585 čip u kameri koju Uroš spominje je isti kao i u bilo kojoj hladjenoj kameri.
Na to sam samo mislio, u poređenju sa DSLR, pošto je Uroš rekao

Citat: ε Aurigae poslato April 09, 2025, 12:38:02 POSLE PODNEja cu pokusati da dokazem da za ovu upotrebu nehladjena moze da radi vrhunski posao.
Ljudi rade i po 2min ekspozicije sa nehladjenim 585, videcemo, bice zanimljiv eksperiment samo da se oblaci razidju

A ja sam se fokusirao samo na drugi deo kako ljudi radi i po 2min ekspozicije.

Malo mi nije jasno šta si rekao u svom postu za Sunce i 830nm. Ti koristiš taj IR pass filter of 830nm da sa njime slikama Sunce?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Yagodinac

Pa jednom sam koristio iz čistog besa, ali iako može - nije preporučljivo. Sunce je tamnocrveno, veoma slično pogledu kroz Baader foliju, samo je u foliji plavičasto.
Ja to koristim za pejzaže jer daje baš neki neverovatni look.

Astro_fun_times

Ako slikas sa IR 830nm filterom neki pejzaž, a kamera ti nije modifikovana šta onda zapravo možeš da uhvatiš njime?
Jer ako imaš filter od 830nm a LPF2 filter ispred samog senzora odseca spektar od 550nm ka 700nm u naglom padu, tako da sve posle 700nm a može se reći i posle 650nm ne prolazi do senzora.
Džabe IR pass filter ako izmedju njega i senzora postoji još jedan koji ne dozvoljava da taj spektar dopre do senzora.

Miloš

Yagodinac

Pa... Prolazi vrrrlo malo svetlosti a to je dovoljno, znači taj filter ne odseca 100% već, lupam 99.4%. Zato i 30sec ekspozicije na ISO800. Kad bih skinuo fabrički filter sa senzora (IR modifikacija, malo drugačija od astromodifikacije) onda bih skratio te ekspozicije na neke normalne, fotografisao bih iz ruke i autofokus bi radio. Ali IR modifikacija ima i neke čudne nuspojave: takav aparat više nije za normalnu upotrebu, plus stalno traži IR filter koji odbacuje vidljivi spektar. U suprotnom dobićeš razmrljane slike pošto fokus u vidljivom i IR delu spektra nije na istom mestu na nijednom refraktorskom objektivu.

S druge strane u bliskom infracrvenom vegetacija naprosto blešti, pošto hlorofil apsorbuje vidljivu i ispušta IR frekvenciju. Efekti koje tu dobiješ su nemogući za reprodukciju u normalnoj fotografiji, bez obzira na napredak u tehnologiji senzora ili softveru, naprosto crveni kanal i IR iako liče na prvi pogled, na drugi nemaju ništa zajedničko sem da se IR beleži u tom kanalu.

The Zen Bench by Millan Milloradovic, on Flickr

Astro_fun_times

Da, bilo koja modifikacija pravi problem za dnevnu upotrebu.
Mada je moguća.
Ja sam sam astromodifikovao moj 600D. Zamenio sam mu njegov LPF2 filter koji je odsecao deo crvenog spektra gde se nalazi Ha i zamenio sam ga sa UV/IR cuz filterom istih dimenzija koji propušta od 400-700nm.
To je napravilo problem jer su sve slike crvene sad i nije upotrebljiv za dnevnu fotografiju, osim ako se ne koristi custom White Balance.
Malo je to cimanje ali radi posao.
Miloš