Vaskršnji tranzit ISS-a preko Sunca

Započeo Astro_fun_times, April 09, 2025, 01:03:29 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Joza

Treba malo sačekati sa podacima za tranzit. Do ovog o kome govorite ima još desetak dana može se desiti da u međuvremenu izvrše neku korekciju orbite.
Najbolje je proveriti dan pre očekivanog tranzita na samom sajtu www.transit-finder.com

Danas je za isto posmatračko mesto nacrtana malo drugačija putanja nego juče. Pomerena je za par stotina metara zapadnije.

Pripremite se ali obavezno proverite da li ima promena.

Danijel

Citat: ε Aurigae poslato April 09, 2025, 01:11:03 POSLE PODNEfilter uvek, moje pitanje je bilo da li ima nekog slikanja kratkim ekspozicijama ili je cist video mod pa se posle iz frejmova izvlaci prelet

Isključivo video i zatim naknadna obrada. Evo, ja sam nasnimao nekoliko takvih tranzita. :)

Što se tiče obrade, Na Astroforumu Zvjezdarnice je bio tutorijal za te stvari, no na žalost, kako se prešlo na novi forum, stari je morao biti obrisan tako da ni ja danas više ne znam kako sam obrađivao video da dobijem sve te atraktivne slike i animacije. Vjerojatno ima na YouTubeu videa s uputama. I CalSky više ne postoji, dosta se toga promijenilo, no evo članak u kojemu sam opisao kako sam snimao pa možda nekome bude zanimljivo. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Astro_fun_times

@Joza dobar savet, proveriti ima li promena u Subotu 19tog.

@Danijel odlični uslovi.

Da li neko još planira da slika ovaj tranzit?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš