Vaskršnji tranzit ISS-a preko Sunca

Započeo Astro_fun_times, April 09, 2025, 01:03:29 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Joza

Treba malo sačekati sa podacima za tranzit. Do ovog o kome govorite ima još desetak dana može se desiti da u međuvremenu izvrše neku korekciju orbite.
Najbolje je proveriti dan pre očekivanog tranzita na samom sajtu www.transit-finder.com

Danas je za isto posmatračko mesto nacrtana malo drugačija putanja nego juče. Pomerena je za par stotina metara zapadnije.

Pripremite se ali obavezno proverite da li ima promena.

Danijel

Citat: ε Aurigae poslato April 09, 2025, 01:11:03 POSLE PODNEfilter uvek, moje pitanje je bilo da li ima nekog slikanja kratkim ekspozicijama ili je cist video mod pa se posle iz frejmova izvlaci prelet

Isključivo video i zatim naknadna obrada. Evo, ja sam nasnimao nekoliko takvih tranzita. :)

Što se tiče obrade, Na Astroforumu Zvjezdarnice je bio tutorijal za te stvari, no na žalost, kako se prešlo na novi forum, stari je morao biti obrisan tako da ni ja danas više ne znam kako sam obrađivao video da dobijem sve te atraktivne slike i animacije. Vjerojatno ima na YouTubeu videa s uputama. I CalSky više ne postoji, dosta se toga promijenilo, no evo članak u kojemu sam opisao kako sam snimao pa možda nekome bude zanimljivo. ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Astro_fun_times

@Joza dobar savet, proveriti ima li promena u Subotu 19tog.

@Danijel odlični uslovi.

Da li neko još planira da slika ovaj tranzit?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Astro_fun_times

Citat: Joza poslato April 10, 2025, 07:41:56 POSLE PODNETreba malo sačekati sa podacima za tranzit. Do ovog o kome govorite ima još desetak dana može se desiti da u međuvremenu izvrše neku korekciju orbite.
Najbolje je proveriti dan pre očekivanog tranzita na samom sajtu www.transit-finder.com

Danas je za isto posmatračko mesto nacrtana malo drugačija putanja nego juče. Pomerena je za par stotina metara zapadnije.

Pripremite se ali obavezno proverite da li ima promena.
U radu si bio, došlo je do male korekcije putanje.
Pitanje je da li će uopšte biti vedro u Nedelju ali ako ništa, bar sam naučio da proveravaju malo češće kako BiH utvrdio pravu putanju na dan tranzita
Miloš

Joza

Da pomereno je malo istočnije.
Biće to vrlo zanimljiv prolaz jer će ISS biti blizu i vrlo veliki skoro 1'.
Meni https://clearoutside.com kaže da će biti oko 50% visokih oblaka i to baš u vreme tranzita. To i nije tako strašno, a nadam se da će se i to promeniti.

Astro_fun_times

Videcemo kako ce biti ali svakako treba konsultovati jos jednom sajt da se potvrdi putanja pre odlaska.
Miloš

Joza

Ja sam uspeo da snimim ovaj prolaz. Bilo je vedro ali je slika bila vrlo nestabilna.
Fokus je loš ali ipak evo slike, tek toliko da se zabeleži.

Astro_fun_times

Svaka ti čast Jozo. Baš si je dobro uhvatio.
Napiši kojim opremom si slikao ovo. Dosta frejmova si pokupio
Pitam se mogu li se izvući ovi srejmovi preko PIPP-a pa da stackiras  samo ISS?

Kod mene je oko pola 10 seeing bio iznenađujuće "ok" ali su se navikli tepih tanki oblaci
Miloš

Joza

Slikano je sa Canon Power Shot SX60 HS.
On ima super zoom objektiv odnosno 65x zum.
Naravno foto stativ i baader folija.

Postavljen je u mod za snimanje videa i to u neku varijantu gde mogu manuelmo da postavim vreme ekspozicije i blendu. Snimano je u Full HD rezoluciji sa 60 frejma u sekundi. Otuda i toliko uhvaćenih položaja.

Iz videa koji je traje negde oko 1 min. isečen je deo sa ISS-om. Nakon toga je išao PIPP za krop, centriranje na Sunce i odvajanje na pojedinačne snimke. Nakon toga spajanje putanje u StarStax.
Interesantno je i da sam imao puno lažnih preleta. Bilo je puno insekata i bubuica koje su uhvaćene u preletu.
U onoj prvoj najavi moje dvorište je bilo na ivici tranzita ali sam na kraju išao oko tri kilometra dalje da bih bio u centru.

Aparat ponekad ume da malo promaši fokus, kao što se sada desilo, pogotovo kada treba da fokusira na deo koji ima mali kontrast. Morao sam ovog puta da fokusiram na centralni deo Sunca.

Manuelni fokus oko beskonačnog ne radi baš najbolje.

Koristim ga za snimanje Sunca i pega s tim što snimam pojedinačne snimke u punoj rezoluciji senzora. Obično snimim dvadesetak fotografija koje propustim kroz PIPP tako da kropujem i da budu centrirane na Sunce. Pošto snimam sa običnog stativa tokom snimanja Sunce se pomera u okviru vidnog polja. Nakon toga ide stekiranje u AsroSurface.
On mi je jednostavan i sa nekoliko klika završim posao, i dostupne su mi sve opcije oko levelsa, rotacije, velvet... Takođe i odabir fotografija za stekiranje mi je jednostavan.

Kod snimanja između prve i druge slike pravim pauzu od 20 sek. Na osnovu pomeraja Sunca na te dve fotografije određujem koliko treba da rotiram konačnu sliku da bi mi sve slike bile ispravni i isto orjentisane.
S obzirom na mali prečnik objektiva, što utiče na rezoluciju, i složenosti objektiva koji ima veliki broj elemenata i treba da radi dobro i kao širokougaoni i kao teleobjektiv iznenađen sa količinom detalja koji mogu da se dobiju. Evo primera:

00_IMG_0153_quality_100%_list_____100r_48T_4reg by jozas, on Flickr

Klikom na sliku možeš da je vidiš u punoj rezoluciji.

I još jedan detalj vezan za aparat. Moguće je na kartici instalirati CHDK tj. softver koji omogućava dodatna podešavanja na aparatu kao i njegovo programiranje. Za ovo 'redovno' snimanje Sunca sa dvadesetak snimaka napravljen je program tako da se snimanje svodi na jedan pritisak dugmeta.

Danijel

Citat: Joza poslato juče u 10:49:30 PRE PODNEJa sam uspeo da snimim ovaj prolaz. Bilo je vedro ali je slika bila vrlo nestabilna.
Fokus je loš ali ipak evo slike, tek toliko da se zabeleži.

Ako si imao uključen stabilizator slike (IS) onda je najvjerojatnije to uzrok mutnjikave slike. Naime, kada snimaš fotoaparatom smještenim na stativ, uvijek obavezno isključi IS jer elektronika pokušava kompenzirati klimanje fotoaparata kada snimaš iz ruke, a koje ne postoji jer je fotić na stativu, i zato slika bude mutnjikava. To je zlatno pravilo. Ja obično isključim i autofokus pa ručno podesim oštrinu slike, tako nema neželjenih iznenađenja.  ;)
ZVJEZDARNICA APOLLO
SW MAK 127/1500 | NEQ6 Pro GoTo | Celestron 11" SCT

Yagodinac

Tako je; IS uvek off jer i kad nema pokreta on krene da koriguje i onda sam povećava svoju amplitudu (pozitivna sprega). Neki noviji/skuplji objektivi imaju opciju da detektuju da su na tripodu i onda se IS sam isključuje, ali dovoljan je vetar ili dodir pa da se opet aktivira, tako da ja to uvek isključujem na tripodu.
Čestitke Jozo za fenomenalan rezultat. Generalno nije mi palo na pamet da se ovo može snimiti superzumom, ali eto, čovek svakog dana nešto novo nauči.

Joza

Znam da treba isključiti stabilizaciju slike. Bila je isključena. Tako slikam i one 'redovne' slike.
Mislim da je ipak prolem bio u jako teškim uslovima tj nestabilnoj atmosferi.
Ako pogledamo detalj iz niza i označene položaje vidimo da postoji drastična razlika u okviru samo tri frejma.

Ne možete da vidite ovaj prilog.