Mini opservatorija

Započeo Ljubo, April 13, 2025, 06:48:41 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

CyberianIce

Rekao sam mu već da montaža nije čisti strain wave već ima i zupčasti (planetarni?) reduktor 4:1 ispred veoma jeftinig 100:1 strain wave reduktora koji ima veoma izražen PE. To na kraju daje dugački period PE od 14.4 minita sa međuoscilacijama od 3.6 minuta i nešto backlasha gratis. Dakle harmonic drive za marketinške svrhe.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Astro_fun_times

Da ali ako se zna na koliko vremena ide ta greska, i ako utice na subove, ako gajding to ne moze da isprati, onda se moze sekvencom namestiti da taj sub (ako se inace slika 5min i vise) bude kraci, tako da se tih 4min lepo izbaci i ne propada dodatni minut slikanja.

@Ljubo da li sa C9.25 koristis i OAG?
Ako sam vec pitao i vec si odgovorio, sorry, zaboravio sam.
Zanima me pegla li oag tu gresko koja se javlja ili je u pitanju guidescope.

Takodje, ova informacija da si ti profesor fizike? ako sam dobro razumeo onda jos vide daje smisla svojoj zelji da krenes u astrometriju, i kad ce to krenuti?
Da vidimo rezultate toga
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

CyberianIce

Može gajding to da koriguje bez problema, samo kažem da to nije čista harmonic drive montaža kao AM3 ili AM5 i da postoji razlog zašto je jeftinija - jeftin reduktor niže preciznosti. I da je trpanje običnih zupčanika on top of that efektivno obesmišljavanje strain wave sistema jer ono najbolje kod njega je što nema backkash a onda mu dodaju backlash.

Strain wave mehanizmi uvek imaju više izražen PE od pužnih kola. To se da korigovati sa PPEC i/ili gajdingom a to sve je jako lako kada nema backlasha. I ako se na prvi pogled čini da nema backlasha, ima ga ali je fabrički korigovan preko onstep firmware-a a ja sumnjam da su to uradili kako treba tj skeptičan sam. U sv sl to može dosta da se poboljša nekim modom.

Bili kako bilo, ZWO nema takvih boljki. Ima mnogo preciznije reduktore sa finijim stepenom prenosa, nema nikakve zupčanike, verovatno ima bolji QA itd
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

Astro_fun_times

Koliko para-toliko muzike. Dok gajding to sve pegla, samo cepaj😂
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Ljubo

Citat: CyberianIce poslato juče u 07:49:41 POSLE PODNEMože gajding to da koriguje bez problema, samo kažem da to nije čista harmonic drive montaža kao AM3 ili AM5 i da postoji razlog zašto je jeftinija - jeftin reduktor niže preciznosti. I da je trpanje običnih zupčanika on top of that efektivno obesmišljavanje strain wave sistema jer ono najbolje kod njega je što nema backkash a onda mu dodaju backlash.

Strain wave mehanizmi uvek imaju više izražen PE od pužnih kola. To se da korigovati sa PPEC i/ili gajdingom a to sve je jako lako kada nema backlasha. I ako se na prvi pogled čini da nema backlasha, ima ga ali je fabrički korigovan preko onstep firmware-a a ja sumnjam da su to uradili kako treba tj skeptičan sam. U sv sl to može dosta da se poboljša nekim modom.

Bili kako bilo, ZWO nema takvih boljki. Ima mnogo preciznije reduktore sa finijim stepenom prenosa, nema nikakve zupčanike, verovatno ima bolji QA itd

AM5, a pogotovu AM3 nisu ciste strain wave montaze jer imaju reduktore kao sto si sam evo na kraju svog sopstvenog posta i naveo. Jedina sustinska razlika je da reduktor kod AM5 ima 300:1 prenos, a Juwei-17 400:1.
Ako pazljivije procitate linkove koje sam stavio, moze se pronaci i zakljuciti da su im PE veoma slicni , kako oni glavni pikovi, tako i oni sekundarni. Mislim da ni Onstep kontroleri nisu tu oni koji prave razliku, jer WD je beltless a koristi Onstep i ima bolji PE od AM5. Jedino sto Juwei-17 koristi stariji tip kontrolera, ali oni koji su ih zamijenili novijim na pomenutom linku, kazu da to nije znacajno poboljsalo treking.
U svakom slucaju, niti prenos a niti kontroleri ne cine bitnu razliku izmedju ove 2 montaze. Sta onda cini tu razliku? Jednostavan odgovor: QC. Ima Juwei-17 montaza kod nekih astrofotografa koje imaji bolje pracenje od nekih koji imaju AM5 !
Eh da, prednost AM5 je da ima homing senzor, dok ga Juwei-17 nema.

Ljubo

Citat: Astro_fun_times poslato juče u 06:56:59 POSLE PODNE@Ljubo da li sa C9.25 koristis i OAG?
Ako sam vec pitao i vec si odgovorio, sorry, zaboravio sam.
Zanima me pegla li oag tu gresko koja se javlja ili je u pitanju guidescope.

Takodje, ova informacija da si ti profesor fizike? ako sam dobro
razumeo onda jos vide daje smisla svojoj zelji da krenes u astrometriju, i kad ce to krenuti?
Da vidimo rezultate toga

Da, koristim OAG sa C9.25. Ekspozicije sam isao do 4 minute kroz 3nm SHO filtere - nema na 85% snimljenih subova nikakvih ekskurzija u pracenju, jedino kada guiding dodje do ili prelazi 1", onda se moze uociti da su zvijezde blago zadebljane (sto je i ocekivano na ovim fokalnim daljinama), ali nista sto se ne
moze softverski ispeglati.

Ne, nije astrometrija u pitanju, vec spektroskopija - nisam jos odlucio koji spektrograf zelim, pa ce odluka pasti nakon turisticke sezone, jer se, jelte, treba prvo zaraditi za isti.