Skywatcher 102 u odnosu na 150

Započeo Marcony, Maj 04, 2025, 08:25:00 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Marcony

Zdravo svima,

Već duže vreme koristim Skywatcher 102/1300, ali bih rado prešao na veći prečnik, 150mm.

102 mi se dopada jer je mali, lagan i lako prenosan.
Ali, došlo je vreme za blagi upgrade.

Čitao sam po Internetu, ali me zanimaju i vaši saveti, tj. iz prve ruke.

Astro_fun_times

Savet: kupuj i ne razmisljaj.
Sta dalje da se kaze😂

Koju montazu si koristio za taj manji os 102mm?
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Marcony

vlaiv

A možda ovo?

https://www.firstlightoptics.com/stellalyra-telescopes/stellalyra-6-f12-m-crf-classical-cassegrain-telescope-ota.html

Vrlo sličnih, ako ne i istih performansi ali ima prednost što se tiče hlađenja jer je tubus otvoren. Još jedna prednost mu je to što ima šire osvetljeno polje pa se mogu koristiti okulari sa većim field stop-om da se dobije šire pravo vidno polje.

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ε Aurigae

@Marcony, prvo razmisli o kupovini nove montaze vece nosivosti, pa tek onda o tubusu.
Ne znam da li ti treba EQ ili AZ montaza, ali ovo sto imas je na limitu i za taj 102 sto koristis.

Ovaj vladin cass sa linka je svakako laksi od Maka
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass | Askar FMA180 PRO

⚙️⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ5 | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

Marcony

Citat: ε Aurigae poslato juče u 01:15:05 POSLE PODNE@Marcony, prvo razmisli o kupovini nove montaze vece nosivosti, pa tek onda o tubusu.
Ne znam da li ti treba EQ ili AZ montaza, ali ovo sto imas je na limitu i za taj 102 sto koristis.

Ovaj vladin cass sa linka je svakako laksi od Maka

Ovo sam baš danas gledao...

https://teleskop.rs/mehanika-i-dodaci/461-eq-5-mehanika-na-celicnom-stalku.html

vlaiv

Citat: Marcony poslato juče u 01:36:02 POSLE PODNEKako ovo može stići u Srbiju?

Naručiš kod FLO-a, oni ti skinu njihov PDV i pošalju DHL-om (nažalost).

Kad stigne kod nas, DHL ti traži neke saglasnosti i neka čuda i naplati ti carinjenje tipa 5000din (iako bi trebalo da je besplatno, oni te oderu, zato ono nažalost gore). Pored toga ti naplate carinu i PDV (što se uvek naplati, to država dere).

Ako se ne varam, preko FLO-a bi te sve izašlo oko 85000 din (znači teleskop i slanje 420 funti i onda sve ostale dadžbine - DHL dranje + carina 10% + PDV 20%).

Citat: Marcony poslato juče u 01:37:06 POSLE PODNEOvo sam baš danas gledao...

https://teleskop.rs/mehanika-i-dodaci/461-eq-5-mehanika-na-celicnom-stalku.html

Da, mislim da bi EQ5 bio neki minimum za 6" teleskop (iako su kompaktni, oba imaju oko 6Kg i malo preko sa dijagonalom, tražiocem i okularom).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Zato sam i pitao koja montaza se koristila do sada.
E sad, treba razmišljati i u budućnost...
Da da, kao sto ameri uvek preporučuju da prvi teleskop bude 200P Dobson, tako i mi preporučujemo da se uvek kupi sto jaca montaza sa većom nosivošću.

Danas-sutra kad staviš dodatke na teleskop i krenes da slikas, možda ti nece biti dovoljna ta montaza, ili kupiš neku veću cevku.
Glupo je sa svakim novim teleskopom kupovati montazu, bolje odmah kupiti malo jaču, to nikada ne škodi, sem kucnom budzetu😂
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Marcony

Da napomenem da se astrofotografijom neću baviti, ne zanima me toliko.

Volim gledati svemir malo bliže, to je sve :)

Dobro, onda prvo montaža, pa cevka.

Ako neko prodaje EQ5 ili sličnu, neka mi se javi.

ε Aurigae

A šta tačno želiš da gledaš, ako nisu samo planete u pitanju možda je bolje neki Dobson/njutn
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass | Askar FMA180 PRO

Marcony

Dobsona sam davno imao (pre oko 15g), 180mm, ali mi se nikako nije dopao. Ogroman, sa ogromnom vrteškom od postolja :)

Mak mi se dopada jer je manji, lako prenosiv, montaža se sklapa i lako prenosi. Bez kolimacije. Poneo bih ga i na more.

Nemam određeno šta bih gledao. Nemam ni preferencije. Važno mi je da je teleskop manji, a da može solidno da pokaže. Zato i Mac, do nekih 150mm. Preko toga (za sada :) ) ne bih išao.

goran.nikacevic

Cini se da volis mak-ove, to je svakako licni izbor, al cisto zarad kompletnosti rasprave, da pomenemo da dobsoni imaju i u flex varijanti. Ovaj mali flex od 150mm je dosta kompaktan:

https://teleskop.rs/teleskopi-reflektori/795-150750-heritage-flex-dobson-skywatcher.html

On je 6kg zajedno sa postoljem, toliko ti je samo 150mm mak tubus. I meni se cini da je bolji za vizelno, ako vec ne planiras da slikas. Mak od 150mm je 1800mm duzine, mislim da tu neces bas uhvatiti neki veci deo neba, uglavnom je vise za planete i male mete.

Ja imam flex od 130mm, i drzi on kolimaciju sasvim fino. Doduse, kolimacija je opet subjektivna, sta je dovoljno dobro, to je na svakom da odluci, ali ne vidim ja neki preveliki problem u kolimaciji.

U svakom slucaju, hteo sam da pomenem da ima i ta opcija, i zbog drugih koji ovo citaju. Taj mali flex je po meni dosta dobra opcija za jedan svestrani teleskop, ako je cilj da bude lagan i prenosan,i da sluzi za opusteno povremeno posmatranje.
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

ε Aurigae

Gorane...jel ostao kolimiran?

Kolega Goran mi je pozajmio ovaj mali 150 flex na neko duže neodređeno vreme. Koristio sam ga za sve pare sa klincima. I preziveo je put ns Bgd ns.

Zanima me da li je i dalje u kolimaciji?