Kako napraviti tabletop dobson montazu , ili nabaviti

Započeo dedskin, Maj 12, 2025, 06:52:13 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

dedskin

Prijatelji .
Posle nekog vremena otskustva ,hteo bih se vratiti po malo u Astro.
Nemam mnogo vremena pa mi teleskop mora biti spreman u torbi i postavljen za 5min.
Rich Field , samo jedan okular 30mm, na 120mm ili 102 achromatu , short tube .

Njih svi prodaju ili kao OTA , ili na EQ montazi ili AZ , a sta ce mi , necu .
Za RFT dovoljno je Dobson , samo izvadim montazu zakacim teleskop , gotovo.
Medjutim ,  ta kategorija ne postoji . Zasto ne znam , mada video sam ima ljudi koji koriste to .

Ako neko ima rashodovanu Tabletop Dobson montazu , ili plan da se napravi .
Neki savet . Slusam.
Da ne moram kupiti 2 teleskopa da napravim sta mi odgovara .
Hvala
Pavle

goran.nikacevic

Cao,

Na astroshopu ima neka mala montaza od Omegona za 60e:

https://www.astroshop.eu/alt-azimuth-without-goto/omegon-mini-ii-dobsonian-mount/p,53648

Ovi iz teleskop.rs radnje bi trebalo da mogu nabaviti od astroshopa bilo sta sto ima na sajtu, tako da mozda vredi pitati. Cena obicno bude slicna tome sto pise na astrshop-u.

Ti na drugom postu rece da si tu blizu Novog Sada. Ja imam tabletop dobsona od 130mm flex. Ako ti pomaze, mogu ti ga pozajmiti da uzmes mere i malo cackas. Ako si vest sa stolarijom, mozda mozes sam da napravis. Al mislim da se tesko isplati, treba ti taj gornji deo da mozes uhvatiti Vixen sinu, ne znam gde bi to nabavio. I dok sve iseces, nece biti puno manje od 60e.

SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

ε Aurigae

Drugari, ja sam koristio od Gorana duze vreme tu montazu. Odlicna je i sam sam nasao ovo sa linka, ali je to ispalo jako jako jako maleno u odnosu na goranovu.

Tako sam nasao ovu: https://www.astroshop.eu/alt-azimuth-without-goto/omegon-mount-push-go/p,48277

Ali cenovno ona je mnogo jaka. Mislim da se isplati praviti, samo treba naci teflonske podloske
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass | Askar FMA180 PRO

⚙️⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ5 | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

ε Aurigae

oovaj diy projekat sam razmatrao.
Ideja mi je bila da odem kod nekog stolara i da mu dam 100e i to je to

https://www.instructables.com/Upgrade-Your-Small-TelescopeSpotter-to-a-Tabletop-/
🔭: SW 130mm f/5 Newt | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass | Askar FMA180 PRO

goran.nikacevic

Nesto sam uzeo da budzim altitude nosac na mom 10" dobsonu. Ovaj fabricki je malog precnika, hteo sam da napravim veci (da ne ulazim u detalje sto, to cu nekom drugom prilikom). Uglavnom, da bih isekao sta mi treba, nasao sam momka koji na CNC masini sece sta hoces od sperploce ili drveta. Skroz je ok momak, mozes se dogovoriti, tu je u Petrovaradinu. Ako bude trebao kontakt, cujemo se.

A za teflon, ja sam ranije nesto drugo budzio (naravno  ;D ), pa sam kupovao od neke firme teflon plocu. Al je tanka, 2mm, tako da cu videti da ih opet iskopam pa da narucim malo deblju, tipa 5mm, treba mi za taj veci altitude bearing. Uglavnom, ako budu hteli da prodaju tako manju kolicinu, tipa 20x20cm (njima je tabla od 1m2 mala 🙂), imace dosta za nekoliko dobsona 🙂

Kad sam vec ovde i pricamo o gradnji, kakvu traku nalepiti na taj altitude prasten, taj sto klizi po teflonu? Zna li neko? Na stranim sajtovima preporucuju "Ebony star laminate" i neke Formica trake? To kod nas naravno nema. Ja sam mislio obicnu kant traku. Hoce li ti biti ok? Ima li ko iskustva?

ε Aurigae

ja imam negde teflon traku (ne onu na koju svi mislite), bas pravi teflon materijal samolepljiv, motan kao traka. moram da iskopam gde je imam za pozajmiti.
Koristio sam je da sa tri strane, unutrasnje, fokusera napravim taj mini zazor po kome klizi onaj deo sto ide ka unutra i spolja

vlaiv

Citat: goran.nikacevic poslato juče u 10:34:40 POSLE PODNEKad sam vec ovde i pricamo o gradnji, kakvu traku nalepiti na taj altitude prasten, taj sto klizi po teflonu?

Fazon sa teflonom je to što teflon na teflon ima (skoro) isti statički i dinamički koeficijent trenja. Znači da nema onaj momenat da se mora jače gurnuti da bi krenuo pa onda ide lako - nego ide lako od samog starta.

Da bi se postigao taj efekat - mislim da mora teflon na teflon. Drugi materijali nemaju to svojstvo čak ni kad su u kombinaciji sa teflonom.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

ε Aurigae

goran.nikacevic

Poruceno, kod druge firme, "Termoplast" 🙂 Ova Izoplastika je veleprodaja, rade na duzni metar, pa je preskupo. Aj kad stigne, pa cemo videti jel radi posao. Uzeo sam i teflon traku i teflon plocu, imali su od 4mm. Hteo sam 5mm, al to nisu imali u manjoj kolicini.

Malo je to nezgodno, oni su svi veleprodaja. No, gospodja koja radi je bila bas ljubazna i potrudila se da mi nadje neki manji deo teflon ploce, da ne moram uzimati previse. Uglavnom, ako valja, bice za nekoliko dobsona, resili smo bar taj deo.

To je azimut lezaj. A sta cete za altitude, ne znam.