Skywatcher 200/1000 montaža

Započeo IvanIvanovic, Jun 26, 2025, 01:01:29 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

IvanIvanovic

Zdravo svima. :)

Nov sam u ovome, devojku zanima astronomija, uskoro će joj rođendan, pa sam kupio teleskop. Trenutno nisam imao neki veliki budžet, ali opet mislim se, bolje da kupim samo bolji teleskop umesto celog kompleta u kojem će teleskop biti jeftiniji deo seta.

Da li imate neke savete za montažu, koju je najoptimalnije kupiti, da se kasnije može nadograđivati sa setom za praćenje.

Takođe, trenutno mi je potrebna bilo kakva montaža koja odgovara na skywatcher 200/1000.

ε Aurigae

🔭: SW 130mm f/5 Newt | Meade Adventure Scope 80mm f/5 | SVBony SV503ED 80mm f/7 Refractor | MTO 100mm f/10 Mak | GSO 114mm f/12 Classical Cass | Vixen VC200L 200mm f/9 Corrected Cass | Askar FMA180 PRO

⚙️⚙️: SkyWatcher EQ5 Belt mod OnStep | EQ6 Belt mod OnStep | AZ5 | AZ GTI

📷: ASI071MC Pro | ASI533MM | SV705C | Canon 550d mod

kruska

Idealno ako i ti stvarno volis astronomiju  8)

Kad dodje vreme kupicete raznih teleskopa

Astro_fun_times

Nazalost, dobijali smo kritike da stalno ljudima predlažemo skupa rešenja ali, najskuplje je dva puta kupovati neku komponentu, prvi put jer je jeftinije a drugi put kad se vidi da jeftinije nije bila dobra opcija.

Da, EQ5 ce nositi taj teleskop, ali...
Težina tog teleskopa je 9.2kg. Dodaj na to jos trazilac i okular.

Nosivost EQ5 montaze je 10kg.

Kao sto je Uros rekao, radice za vizuelu.
Ali to je vec na granici nosivosti.

Ukoliko poželite da stavite kameru u fokuser i da nesto i slikate, možda ce raditi malo ali dobro, ne bas.
Za astrofoto mora stabilnija montaza od te.

Na vama je da se odlučite naravno. Montaza je jedna od najvaznijih stavki jer kao i sto su temelji kuce jako bitni da kuca ne napukne i ne potone, tako i sve sto se nalazi na montazi zavisi od montaze da li ce se drmusati, tresti, da li ce biti vise koristi ili stete.

Kupovina skuplje montaze koja moze da nosi više je velika stavka, ali svakako se isplati ako se odmah kupi, nego da se kupi (recimo EQ5) pa da se onda uvidi da nije dovoljno stabilna, pa hajde onda da se kupi jos jedna sa vecom nosivosti i onda su se dva puta pare dale tako da je taj pristup ispao skuplji.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro
ZWO ASI533MC Pro; Canon 600D (astromod);
Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Yagodinac

Premda ima ljudi koji su koristili tu kombinaciju, i ja mislim da je to apsolutno na granici nosivosti. Zapravo to radi ali nema fotografisanja. Ima razlike između EQ5 i HEQ5 u nosivosti (10:15kg) i svemu ostalom, tako da i tu treba razmisliti. A mogu da potvrdim da manji teleskop (150/750) na većoj montaži (EQ6) kad duva južni vetar tamo negde oko 10m/sec postaje neupotrebljiva kombinacija. Jednom prilikom pre desetak godina na Letenci sam pokušavao da snimam, i ništa - snimao je te noći samo Ljubinko sa nekim Antihristom od montaže nosivosti tipa 50kg, i na njoj malim nekim apohromatom. Dobsoni su se okretali u pravcu vetra a kako su šatori ostali do ujutru to je trebalo samo Koči zahvaliti.

CyberianIce

Ja imam 200P i modifikovanu montažu EQ5 (stavljen onstep, veći motori i precizniji prenos). Takođe kačim na to još i guider od dodatnih 1.7kg. Meni to radi ok ali ne preporučujem ostalima. Treba baš imati živaca i dosta iskustva jer to je čak malo ispod granice upotrebljivosti za astrofoto, može da radi ok ali sve mora biti besprekorno izbalansirano i dovoljan jedan mali dašak vetra odma moraš odbaciti sub. Nikakve vibracije ne trpi, i montaža čak fleksuje pod tolikom težinom. Gajding se dosta muči da bude ispod 1" RMS greške. Znači mora biti baš baš sve tip top perfektno usevereno, kalibrisano, balansirano, poravnato, podešeno sve do naksitnijeg detalja a ima ih zilion.

Što se tiče vizuelnog, njutn teleskop i ekvatorijalna montaža nikad nisu bili dobra kombinacija, zbog položaja okulara gotovo je nemoguće koristiti bez limbo densa oko teleskopa, merdevina ili da non stop okrećeš teleskop u prstenovima kako bi mogao prići okularu. Ili klečiš ili stojiš na prstima kako bi mogao dohvati okular.

HEQ5 je minimum za 200P u fabričkoj izvedbi.
Telescopius
AstroBin
Sky-Watcher 200P | Meade Instruments DS2090 | Tair-3-Phs | Celestron CG-5 | OnStepX | Canon EOS 600D AstroMod | ZWO ASI120MM-S

goran.nikacevic

Nekako meni ovde fali malo informacija od momka koji je pokrenuo temu 🙂 Mozda da za pocetak kazes sta bi hteo sa teleskopom? Astrofoto ili vizuelno? To su dva veoma razlicita sveta 🙂

Covek samo rece da devojku interesuje astronomija, i kupio je solidno veliku cev. Tema je previse siroka za neki konkretan savet, jel moze jos koja informacija u vezi toga za sta bi se teleskop koristio?
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

Astro_fun_times

U svakom slucaju, ako devojku interesuje astronomija, savetujem da dodjete oboje na Astronomski kamp "Pod Zvezdama" gde ćete imati prilike da vidite sta je sve neophodno, da naučite neke stvari, da čujete neke savete, popričate sa ljudima, pogledate kroz druge teleskope...
Miloš

Maki

Citat: IvanIvanovic poslato Jun 26, 2025, 01:01:29 POSLE PODNEZdravo svima. :)

Nov sam u ovome, devojku zanima astronomija, uskoro će joj rođendan, pa sam kupio teleskop. Trenutno nisam imao neki veliki budžet, ali opet mislim se, bolje da kupim samo bolji teleskop umesto celog kompleta u kojem će teleskop biti jeftiniji deo seta.

Da li imate neke savete za montažu, koju je najoptimalnije kupiti, da se kasnije može nadograđivati sa setom za praćenje.

Takođe, trenutno mi je potrebna bilo kakva montaža koja odgovara na skywatcher 200/1000.

Ekvatorijalna montaža i taj teleskop nisu baš najsrećnija varijanta za vizualu. Dugačak je, a fokuser je na nezgodnom mestu, moraće se svako malo rotirati tubus i tu je pitanje koliko će praćenje raditi posao. Možete probati, ali je kombinacija ergonomski ne baš slavna.
Optimalna varijanta je tu neka altaz montaža, tj stavljanje tubusa u neku već postojeću za push-to, moguće je da je neko već i radio mod ovde. Odgovarajućih altaz montaža koje imaju praćenje i mogu da nose taj teleskop baš i nema, a ako ih i ima...koštaju dobrano.
Na marginalnoj ekvatorijalnoj montaži (srećom) ne možete da radite DSO fotografiju, već samo da kasnije snimate planete ako poželite. Ali vam je moja preporuka da ne čačkate astrofoto barem neko vreme (ako i ikada). Deep sky astrofotografi su uglavnom veoma nesrećni ljudi, stalno u borbi sa svojom opremom i softverom. :)
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/

vlaiv

Šta ja znam, možda za ovaj rođendan da padne dobson montaža, a za neki sledeći, nešto ozbiljnije?

Evo kako napraviti dob montažu kod kuće za 2 minuta

https://www.youtube.com/watch?v=cjoAltjgbRk

(video je 2 minuta, pravljenje ipak traje malo duže :D ).

Uz malo truda, ručno pravljena montaža za rođendan baš može biti pun pogodak (trud i sve to što ide).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Astro_fun_times

Da da, reflektor(teleskop koji koristi ogledala a ne sociva) i koji ima fokuser sa strane je najpozeljniji na dobson montazi zbog pozicije okulara. Na EQ montazi to je gimnastika :)
Miloš