UHC ili OIII kao prvi vizualni filter

Započeo polumasni_kreker, Jul 17, 2025, 08:21:02 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

polumasni_kreker

Ne mogu da se odlučim... Par puta sam došao do toga da zamalo poručim jedan, pa odustanem, pa zamalo poručim drugi, pa odustanem, i tako u krug. Opcije su razne i za jedan i za drugi. Ima i na teleskop.rs, i na AliExpress-u, i na FLO-u...

Prvenstveno bih filter koristio za neke nebule koje do sad nisam uspeo da vidim iz bortl četvorke sa 8" dobsonom (Veil, North America, Rosette...)

Uzeo bih 2" filter do nekih max 120€ (ne računajući uvozne dažbine).

E sad, trebaju mi predlozi za brend, voleo bih da čujem iskustva, i sve korisne informacije koje možete da mi pružite.

(Opcije koje sam razmatrao: Castell OIII i UHC teleskop.rs, Optolong OIII i UHC AliExpress, ExploreScientific OII i UHC FLO)

(Svbony, angeleyes i ostale jeftine opcije sa aliexpress-a nisam razmatrao)

Hvala unapred!!
Teleskop: Levenhuk Ra 200N Dobson f/6
Okulari: 9mm Plossl, 30mm SuperView (2"), Celestron 8-24mm Zoom, 12mm BST StarGuider, 30mm SkyRover UFF (2")
Ostalo: 2.5x APO Barlow

Astro_fun_times

Ja ću samo da dodam da sam ja kupio davno taj Angeleyes UHC filter.
Kada se koristi, pokavljuju se duple boje, ako se dobro secam, zelena i crvena su razdvojene i ne poklapaju se, vidi se bas dupla granica boja.

E sad, sa njim sam video celu Orion maglinu i bio sam oduševljen tada. Jedna od najboljih sesija koju sam imao.

Drugi ljudi koji imaju vise iskustva su rekli da je taj filter dosta loš, u šta ne sumnjam. Koliko para toliko muzike i uvek kazem, treba kupiti sto bolje i kvalitetnije odmah.
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro; ZWO ASI533MC Pro; Optolong L-eXtreme; L-Quad; Svbony UV/IR; Askar D2
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

PavleR

Pozdrav kolega.

Necu ovde ulaziti u to kako funkcionisu OIII u UHC filter i sta ''rade'', ali ne bi bilo lose da se pre kupovine malo i o tome poprica. Drzacu se cisto prakticno osmatracke stane posto posedujem oba filtera.

Svaka maglna je razlicita i najbolje bi bilo ako budes u mogucnosti da imas oba filtera. Medjutim, ako vec mora da bude jedan, a bazirano na objektima koje si naveo da zelis da vidis (North America, Veil, Rosette), onda je OIII filter bolji izbor. Cinjenica je da sve objekte koje mozes da vidis sa UHC mozes da vidis i sa OIII, razlika ce biti u sjaju, kontrastu i velicini. Medjutim, sve sto vidis sa OIII ne mozes bas da vidis i sa UHC, recimo Veil. Ima OIII svoje probleme, recimo kod malih planetarki ume da ubije detalje, gusi centralnu zvezdu itd., ali za tipove objekata koje si ti naveo bolje radi nego UHC. U principu, svaka maglina emituje drugaciju svetlost, i neke vise vole jedan a neke drugi filter.

Sto se tice marke tu ne mogu mnogo da ti pomognem jer se ja vodim krilaticom da se odmah kupi kvalitetno, pa makar se sacekalo malo. Ja koristim Astronomik OIII i TeleVue UHC, sto su premium proizvodjaci, nabavio sam ih iz SAD, gde je oprema podosta jeftinija nego u Evropi (bila). Oni su malo izvan budzeta koji si izdvojio. Za te Castell sam cuo da posmatraci nisu zadovoljni. Kolega Vedran Vrhovac je recimo uporedjivao Astronomik i Baader i dosao do zakljucka da Astronomik pokazuje svetliju sliku a Baader pravi bolji kontrast. Opet malo dobijas malo gubis, kao i uvek.
305/1500 Flex-Dobson SkyWatcher
Explore Scientific, serija 68º - 24mm
Explore Scientific 82º - 14mm, 11mm, 8.5mm
Tele Vue Ethos 4.7mm
Tele Vue Type2 UHC filter
Astronomik OIII filter

polumasni_kreker

Hvala na odgovorima!

https://imgur.com/a/1KrNqqq ako je ovaj chart tačan, Optolong OIII filter mi deluje kao sasvim dobar buy.

Sad se samo lomim između ExploreScientific ili Optolong OIII filtera, ali me malo buni jer za ES filter nema preciznih detalja o transmisiji, a znam da je ES jako dobar brend generalno.

Našao sam ovaj info:
"Explore Scientific Nebula Filter 1.25" O-III Range from 483nm to 511nm with peak at 496nm. Transmission 96.7%"

Da li bi to značilo da hvata i h-beta ili ne?
Okulari: 9mm Plossl, 30mm SuperView (2"), Celestron 8-24mm Zoom, 12mm BST StarGuider, 30mm SkyRover UFF (2")

kruska

Malo koji filter se koristi za gledanje narocito narrowband, a svakako ce dobro doci i posluziti.  H beta je obicno slab signal inace, a dominiraju Ha i OIII.
Zasad gledaj sta ima na netu i ne zuri sa kupovinom, iako te mozda svrbe pare ;D ..

vlaiv

Citat: polumasni_kreker poslato Jul 19, 2025, 02:26:28 POSLE PODNEHvala na odgovorima!

https://imgur.com/a/1KrNqqq ako je ovaj chart tačan, Optolong OIII filter mi deluje kao sasvim dobar buy.

Sad se samo lomim između ExploreScientific ili Optolong OIII filtera, ali me malo buni jer za ES filter nema preciznih detalja o transmisiji, a znam da je ES jako dobar brend generalno.

Našao sam ovaj info:
"Explore Scientific Nebula Filter 1.25" O-III Range from 483nm to 511nm with peak at 496nm. Transmission 96.7%"

Da li bi to značilo da hvata i h-beta ili ne?

Ne znam za taj, ali pogledaj ovaj ako te interesuje OIII + Hb:

https://www.firstlightoptics.com/antlia-filters/antlia-125-h-beta-and-oiii-visual-and-photography-filter.html
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

polumasni_kreker

Video sam i taj, i zvuči mi jako dobro ali bih definitivno išao na 2" verziju, a taj je samo 1.25".

Svakako nemam trenutno para za filter ali sam "na vreme" krenuo da planiram. Ako kad za kupovinu dođe vreme budem mogao da priušim Astronomik filter, onda ću definitivno njega. Ako budžet ne bude bio toliko jak onda ću vrv Optolong

kruska

U perspektivi ce ti vise trebati 2" za astrofoto (za vece astrofoto senzore)
 a ako samo hoces da navrnes filter na okular onda je 1.25" ok (moze za i male astrofoto senzore, cuveni 533)

Optolong je sasvim ok i dobro ce posluziti, iako je kako kaze legenda Astronomik bolji(nemam nijedan)

U modi su naravno, dual band, tri band ili quad band filteri.

polumasni_kreker

Ne bavim se astrofotografijom ali svakako mislim da će me 2" bolje služiti, jer 2" mogu da koristim i sa 2" i sa 1.25" okularima, a 1.25" mogu samo sa 1.25" okularima.

Maki

Citat: polumasni_kreker poslato Jul 20, 2025, 01:09:11 PRE PODNEVideo sam i taj, i zvuči mi jako dobro ali bih definitivno išao na 2" verziju, a taj je samo 1.25".

Svakako nemam trenutno para za filter ali sam "na vreme" krenuo da planiram. Ako kad za kupovinu dođe vreme budem mogao da priušim Astronomik filter, onda ću definitivno njega. Ako budžet ne bude bio toliko jak onda ću vrv Optolong

Preporuka za prvi filter je uvek UHC, raznovrsniji je i korisniji na većem broju objekata. Izguglaj Kniselyjevu listu, veoma korisno (mada su mi preference pomalo drugačije ponekad).
OIII je generalno drugi filter, ali sa LP lokacije često i bolji (više reže) naročito ako gledaš niske objekte u LP supi, na primer tokom leta. OIII samo za Veil da uzmeš, pa je dobra kupovina...

Moja bi preporuka bila da sačekaš i kupiš Astronomik filter, po mogućstvu iz druge ruke sa oglasa na Astrosell ili Astromarkt, ili čak SGL. Filter se lako šalje i nema problema sa carinom. Razlika u kvalitetu između kineskog štanca i Astronomik/novih Televue/vecine Lumicona je drastična. Lumicon/Farpoint je imao jedan loš period, kao i Televue (od skora TeleVue zapravo rebrandira Astronomik filtere i ja bih se njih držao).
DGM NPB je takođe dobar filter, nešto uži UHC sa dužim crvenim. Moj primerak je sada kod drugog člana foruma, i pruža drugu sliku nekih nebula. Relativno je egzotičan, dakle samo iz US direktno ili second hand.

Filter je veoma korisna stvar u LP, ali još jači efekat ima na tamnijem nebu.
Taurus 350, Alkaid 12, C8, Takahashi FC 100 DF, Borg 71FL, Lunt 80 DS

Flickr  https://www.flickr.com/photos/158467440@N03/

https://www.astrobin.com/users/BGazing/