Upit za Dvogled

Započeo cosmic91, Avgust 17, 2025, 01:54:33 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

cosmic91

Postovanje svima :)

Zelim da kupim dvogled za gledanje planeta/zvezda, budzet za sam dvogled je cca nekih 250 eur...

Sta bi ste mogli da mi preporucite?

Vidim neke 20x80 Bresser ili Levenhuk sta mislite o tome? ili da idem nesto manje uvecanje...

Hvala vam unapred!

vlaiv

Slabo se razumem u dvoglede, tu će nadam se neko od drugih članova foruma možda da pomogne, ali bih hteo da napomenem da se planete baš i ne daju najbolje videti dvogledom.

Dvogledi uglavnom služe za posmatanje vrlo velikih objekata (par velikih galaksija i otvorenih jata i većih nebula) i za mlečni put.

Mesec isto može biti ok meta za dvogled - ali opet kažem mala uvećanja. Kod Jupitera se može videti samo tačkica planete i četiri Galileova meseca. I ostale planete su samo tačkice u dvogledu. Možda se može naslutiti da Saturn izgleda malo ovalno (zbog prstenova).

Dvogled je logičan izbor ako se želi koristiti i za dnevna posmatranja, ali ako je cilj primarno astronomija i želi se posmatrati baš planete, onda u okviru takvog budžeta, ovo ne bi bila loša opcija:

https://teleskop.rs/refraktori-sa-montazom/761-70700-skywatcher-mercury-707-refraktor-na-starquest-mehanici.html

sa druge strane, ako je fokus na objektima "dubokog neba" (galaksije, nebule, zvezdana jata), onda je ovo bolja opcija:

https://teleskop.rs/teleskopi-za-pocetnike/760-80400-skywatcher-startravel-80-refraktor-na-starquest-mehanici.html

Oba ova teleskopa se mogu koristiti i za dnevna posmatranja.

U taj budžet se uklapa i ovaj model:
https://teleskop.rs/teleskopi-za-pocetnike/71-130650-heritage-flex-dobson-skywatcher.html

koji po optičkim performansama dosta nadmašuje ova gore dva pomenuta, ali budući da je zapravo sav "budžet" otišao u optiku - mehanička strana nije baš najbolja. Fokuser je prilično rudimentaran i montaža nema fino praćenje i praćenje po jednoj osi (što mnogima uopšte ne smeta i čak preferiraju taj sistem montaže gde se ručno pomera teleskop).

Mislim da sva ova tri modela imaju po bar par review-ova na youtube-u koje vredi pogledati čisto da se stekne osećaj koliki je teleskop i kako se koristi.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Sve se slažem šta je napisano, još da dodam da bi taj dvogled (20x80) bilo logično koristiti na tripodu. Dakle planiraj i taj trošak, ne mora nešto nešto skupo, može za stotinak ojra da se nađe, plus adapter koji je jeftin. Glava za tripod bi najbolje bilo da je kugla, pošto trosmerne traže egzibicije za usmeravanje u zenit. Bez tripoda svi preporučuju dvoglede do 10x, što je po meni OK samo za neku kratkotrajnu i povremenu upotrebu (kao kod mene što je slučaj, ne znam da li sam u životu dvogled koristio duže od 5min).
Što se astronomskih objekata tiče, ne očekuj neka čuda u 80mm stakla, naročito ne u gradskim/prigradskim uslovima. Taj dvogled po meni briljira na Letenci i sličnim tamnim lokacijama i to na krupnim objektima u letnjem Mlečnom Putu, a ima ih sigurno nekoliko desetina koji su dovoljno krupni i fascinantni. Trebalo bi da se tim dvogledom sa tamne lokacije registruju svi M objekti i verovatno najmanje par stotina NGC, i tu je u suštini vidljiva ogromna prednost stabilisanog dvogleda nad dvogledom koji se koristi iz ruke. I još nešto, dvogled u odnosu na teleskop ima i prednost binokularnog vida, dakle nije to samo 80mm ahro refraktor već daje i trodimenzionalnost (koja je na noćnom nebu ipak iluzija). Čovek bolje u mozgu percipira detalje sa oba oka tako da je osećaj ipak malo bolji na dvogledu nego na teleskopu sa istim tim performansama. Zato mnogi i kupuju binoe i stavljaju ih na velike teleskope - ko ne veruje treba i to da proba, jeste psihološki trik ali meni se lično sviđa.
Koji brend, to je po meni skoro potpuno svejedno, sve se to pravi verovatno u istoj fabrici. Razlikuje se možda malo mehanika i naravno cena tj da li je ahromat ili apo, prvi je 200e a drugi 1000e ugrubo računato. Da moram da biram odnah bih uzeo ahromat, ne zbog velike razlike u ceni već zbog toga što je hromatska aberacija na manjim aperturama i manjim žižnim daljinama ipak manje izražena (izražena je isto ali je sitnija, teže se primećuje). Pretpostavljam (ali samo pretpostavljam) da je taj dvogled nativno f4, što bi po formuli za ahromate dalo CA indeks od 4/3.17=1.26. To je daleko od indeksa potrebnog da se hromatska u ahromatu slabo primećuje od minimuma, dakle, kad bismo taj dvogled nekako naterali na 200x uvećanja i slika bi se više raspadala, odnosno nije toliko loš taj ahromat. S druge strane neki 70-80mm shorty ahromat sa većim uvećanjima ume više da smeta, naročito na planetama i Mesecu.