Constellation Bino 3x50

Započeo Drazen, Septembar 04, 2025, 10:21:10 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Drazen

Zna li neko u čemu je razlika između ovih binokulara koji se prodaju preko AliExpressa i koštaju između 50 i 60 evra i onih koji su trostruko skuplji u našim prodavnicama astro opreme?

kruska

Morali bi pogledati kroz njih da bi znali razliku.

Drugo su marže trgovaca.

Poenta je u naporu u ocima tokom gledanja, kvalitetu optike, hromatska aberacija, mutna slika.

vlaiv

Da sam zainteresovan za tako nešto, ja bih razmišljao o ovim:

https://www.aliexpress.com/item/1005001594395115.html

Nije baš 50/60 eura ali je očigledno namenjen za astronomsku upotrebu jer ima 2" filter navoj na oba objektiva - za upotrebu sa UHC/OIII/Hb filterima.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

Yagodinac

Vrlo je moguće da to radi ista fabrika u skladu sa tamošnjim širokim shvatanjem autorskih prava, pre podne za Kasai i sa njihovim inženjerima koji rade kontrolu kvaliteta, a uveče sve to isto na istim mašinama za svoju dušu i za 4x manje pare. Jedino da neko uzme oba u ruke i proba, takođe ne bih mnogo verovao onome što pišu o vidnom uglu dok lično ne isprobam. Možda jeste 17 stepeni dijagonalno, a možda je i koji stepen manje... Ako nosiš naočare onda je to još jedna dilema više, 10x50 nije neki problem mada ja i tu skidam naočare, nervira me  ;D
Ali pretpostavljam da razlika u kvalitetu nije ni slučajno velika kao razlika u ceni (go_for_it).

nemars

Citat: vlaiv poslato juče u 11:57:01 PRE PODNEDa sam zainteresovan za tako nešto, ja bih razmišljao o ovim:

https://www.aliexpress.com/item/1005001594395115.html

Nije baš 50/60 eura ali je očigledno namenjen za astronomsku upotrebu jer ima 2" filter navoj na oba objektiva - za upotrebu sa UHC/OIII/Hb filterima.

Žalili su se ljudi koji su probali i 2.1x42 i 2x54 da 2.1x42 ima dosta manji FOV i da nije tako oštar van centra vidnog polja. Nisam previše poredio, ali znam da mi je drago što sam uzeo 2x54 jer nisam do sad našao nijedno sazvežđe koje nije celo stalo u vidno polje.
SW Newton 130/900 EQ2