Adapter za mobilni telefon na aparatu

Započeo Joza, Novembar 02, 2025, 09:13:35 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Joza

Kada aparatom slikamo noćno nebo vrlo teško je odrediti gde je tačno uperen foto aparat.
Ideja je napraviti mali adapter kojim ćemo mobilni telefon pričvrstiti na aparat. Za to koristimo šinu za postavljanje blica. Na telefonu aktiviramo neki od mnogih astronomskih programa koji pokazuju deo neba u koji je uperen telefon. Telefon nam sada služi kao neka vrsta tražioca.
Dimenzije i detalje priligadodite vašoj opremi i mogućnostima za izradu.

Joza

Obican87

Postovanje
Ja svakako slikam aparatom , astromodifikovanim , imam i malu oko 8mm diagonala  kameru , prakticno WEB kamera glorifikovana , ali radi kao 6mm EP , tako da lepo se poklapa sa 6mm EP , mozes da pogledas , a onda i da snimis isto to  .
Tako da imam najveci senzor APSC , imam i Full Frame ali ne astromodifikovan ,  treba mi jos senzora , micro 4/3 i 1 inch , da pokrijem razna vidna polja . Za Foto , za Vizuelno imam od 50mm do 6mm okulare  pokriveno.

Ovo za montazu Stelarijuma na fonu na fotoaparat tj objektiv , siguran sam da pomaze , al koliko pomaze toliko i odmaze  ako se poseduje EQ montaza sa pracenjem jer na tom mestu moze da se postavi Guider tj  Vodic .

Zavisi ko je i koliko u Astrofotografiji , i Astronomiji ..

Tako da koristim i ja tu aplikaciju , za planiranje , simulaciju vidnog polja , trazenje ... vrlo korisno .

Ali kupite neku tamnu foliju , svi Ekrani pa i OLED koji mogu da se smanje dosta , su presvetli , cak i sa Crvenim modom . nije ako se radi Astrofotografija , ali , imao sam jednu noc , imao sam uz sebe  samo dvogled , a i njega sam slabo koristio zaboleo me vrat . Nisam bio pripremljen . Pocetnik.
Oko 2 sata iza ponoci  toliko mi se pojacao vid ,da sam video Crno belo, nema svetla ja u sumi vidim travu 15m od mene vidim sve samo crno belo  .

E tu je magija , onda kad pogledas nebo , ma neverica milioni zvezda , toliko da ti zvezde naruse vid . Tad nisam znao nisam bio iskusan Astronom . Sad znam
Ne gledas stalno  , uzmes crnu traku ili par grana , napravis X , gledas dole dok jasno ne vidis taj X, to je minimum , i kad vidis X onda pogledas na Dvogled ,teleskop ili sta vec . Govorim za vizuelno , al isto vredi i za Astrofotografiju ako si vec na tamnom mestu , montaza slika ti mozes da uzivas  .
Jer sta ces da radis dok slikas .
Ja znam sta radim ,cuvam decu , Teleskop i montaza su potpuno automatizovani i ja cuvam decu i spavam , sutra me cekaju slike .

Al to je sa permanetne montaze u dvoristu gde se ne moze postici ni 1/10 ma rekao bih ni 1/100 onoga sto se postize u sumi negde gde nema svetla u potpunoj tami , budu i slike bolje , ali ne mogu , nemam vremana da svaki put sve rastavljam i  sastavljam useveravam , fokusiram , njakam .... ne pije vodu , nemam vreme.

Tako da kod mene postoje 2 odvojene vrste Astrofotografije  i Vizuelne Astronomije , ona kuci i ona na tamnom mestu .

Na tamno mesto ne mogu poneti EQ Montazu , mogu Dvogled ili Dobsona . Ako nemate Dobson Reflektor , preporucujem da uzmete samo ogledala , mozete za 3000din napraviti 114mm/900mm , ogledala imaju na aliexpresu , treba kartonska cev , nosac za ogledalo , cev za fokuser , samo cev malo manja od 1/25 incha i tu frikcija drzi okular , uz malo lepljive trake da se osigura , kao John Dobson sto je radio , nista vise ne treba covek je usavrsio tehniku .Te ne izmisljam toplu vodu samo preskacem pravljenje ogledala , jer nemam staklo a i da imam nemam gde da aluminijum nanesem.

To ili dvogled uz lezaljku . sad zavisi od budzeta i zelje , nebitno velicina , al dvogled po meni najbolje je montirati  na sipku , uzeti lezaljku legnes u mrak  i naslonis dvogled na sebe  i uzivas .

Al te noci su retke , bar za mene nemam vremena do par puta godisnje , moze i bez icega .
Pomeriti se na brdo , u sumu , preko dana nositi suncane naocale stalno , nikakav izvor svetlosti ne koristiti jer ako se sve dobro uradi nema potrebe , ja vidim crno belo celu sumu , vidim travu na 15m.
Do te mere da kad pogledam zvezde pokvari mi se vid pa gledam dole dok opet ne vidim travu i sumu i tako u krug ako bas hocu apsolutni maksimum.
Ili dvogled , lezaljka , pa po potrebi.  Kako kome odgovara .
Ovakve noci su rekte , a treba da se poklopi da imas slobodan dan . Tako da sve u svemu par puta godisnje .

Najlakse opisati da u toj situaciji vidis polaris 3-4x jace nego sto vidis normalno nocu Sazvezdje Velika Kola , Big Dipper , Veliki Medved .
To tako sija da je neverica , znaci kad te ocara pogled golog oka , tu i obican dvogled radi posao . 4 incha Reflektor to bljesti , lagano vidis Sky Glow , cak i Auroru zavisno od aktivnosti na Suncu tj jacine iste .

Ne znam kako vi radite Astrofotografiju , sta su vase zelje i mogucnosti , al 3000din imate da napravite svoj teleskop , sto se tice okulara poceti od najveceg , ja sam kupio ma za nesto sitno 10$ 40mm , 1.25inca okular , malo je preteran ako se pogleda ukoso vidi se cev jer za 40mm to je vec teritorija 2 Incha okulra al korisno polje je blizu 37mm tako  . To bi sa 114mm/900mm bilo oko 20x Dosta . 7X50 dvogled  i Lezaljka .
Sve to zajedno moze u 100e da stane . To je za te specijalne noci , par puta godisnje .

A pored , kakvu god montazu da koristite bitno je da dobro zatamnite ekran i fotoaparata i  telefona inace nista od fantasticne noci . Ako uopste zelite to .
Svako je drugaciji , al ja sam ih imao nekoliko svake se secam kao juce da je bila . Nema te slike koja moze da se takmici sa tim .

Moja preporuka svima   steceno licnim iskustvom ...Sto sebi zelim zelim i vama . A sebi zelim da vidim senku mlecnog puta , takvo nebo. Pa sta god imao uz sebe , al stvarno u tim trenutcima GREH je pogledati u bilo koji izvor svetlosti i pokvariti vid . Stvarno bi to opisao kao Greh.

A sad ako vamo odgovara da Telefon stoji tu gde stoji na fotoaparatu i Stelarijum il sta vec, onda odgovara . Ako ostanete u hobiju kao i svima potrebe zelje i mogucnosti ce se menjati .

jos da kazem nemojte napraviti gresku kao ja , ne znam koliko ste iskusni , ja sam prodao 114mm/500mm Reflektor , bio sam pocetnik nisam znao nista , nisam video nista mislio sam da je do teleskopa nije , do mene je bilo , neiskusan . I sad kad znam za sta je taj teleskop dobar , moram da ga kupim opet. Nikad ne prodaji teleskop ako mislis ostati u astronomiji sem ako imas slican nema potrebe imati 2.
Voleo bih videti neke slike , kad ste vec podelili modifikaciju , moze biti ima neka slika .