Nešto od moje astro-opreme

Započeo Polare, Novembar 28, 2025, 12:00:54 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Polare

@ Astro_fun_times

..sve je krenulo ovako,počevši od najmanjeg pa na veče i bolje.
Bolje,zavisi šta se želi raditi Refraktor ili Reflektor o tome bi se dalo pričati.

-Meade Schmidt-Newton 200/800 f4
-TecnoSky APO triplet 130/900+F/R
-Vixen ED 102/660 SS+F/R
-Astro-Tech AT 80/480

]

Nakon APO 130 htio sam veči i tako je došao 152 APO !

Zatim sam krenuo u jednom smjeru gdje mi je bio potreban veči promjer optike i odluka je pala na Ritchey-Chrétien 10'' Carbon.

Ah,šta reči...nikad dosta  ;D
ajde da provamo nešto malo brže ali isti promjer i evo stigao  Newton 10'' Truss f/3.8
Ova optika je sad na prodaju!
]

Nikad zadovoljan pa stigla nova optika,ovaj put se vratio na Ritchey-Chrétien 12'' Carbon
Nemam novih slika jer gore je tubus za pračenje ED 100/900

Što se tiče kamera za astrofotografiju sve je počelo s Canon 500D (modificiran),kasnije su pristigle dvije prinove ATIK 414 Ex Mono i Moravian G2 4000 Color.
I za kraj PlayerOne Poseidon Mono s raznim interesantnim filterima  ;D

Sve je to ok,sve to treba na nešto posložiti neka montaža !
# SkyWatcher NEQ-6 Pro SynScan GoTo
# Gemini G53F (vidljiva na slici gore)!
# Trident GTR (vidljiva na slici gore)!

Sljedeče...tko zna !?

Yagodinac

Polare

Evo novog tubusa za navođenje-Sky-Watcher Evostar 100ED
[url="http://[url="https://postimg.cc/CdsT0BZj\""][/url]]

Astro_fun_times

Hahahaha dobar guider.

Jako lepa oprema.
Koji teleskop ti se najvise dopao, koji si najvise voleo da koristis, i koji je bio tezi za koriscenje nego sto si mislio i zadao ti malo muke?

Kako te je sluzio taj F3.8? Koliko tesko je bilo kolimirati ga? Čime si ga kolimirao?

Imam jos mora pitanja ali za sad toliko😂
SkyWatcher Quattro 150P ; SkyWatcher HEQ5 Pro; Touptek 2600M; Antlia LRGB V-Pro 36mm, Antlia 4.5nm EDGE 36mm
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Ljubo

Zlatko, lijepu opremu imaš, nema šta - da te dobro služi!!

Jedno pitanje: mora li se koristiti navođenje za Trident? Jer koliko sam čitao, ako se dobro usjeveri i odradi sky model, onda može i bez... Pretpostavljam da koristiš gajder  zbog navođenja na samom pokretnom objektu (kometi ili asteroidu), kao u tvom prethodnom postu?

Polare

@ Astro_fun_times

Najviše mi se sviđao APO 130 a pogotovo APO 152.Lijepe zvijezdice okrugle bez spajkova (netko ih voli netko ne)ALI jedina man kod Refraktora je ta da su osjetljivi na razliku temperature tokom noči jer ipak je optika s tri leče i njima treba više da se (nazovimo to ovako) klimatiziraju na vanjsku temperaturu što kod Reflektora treba puno manje pogotovo kod Truss modela jer je cijev više otvorena....desilo mi se u više navrata da nisam kontrolirao fokus tokom noči i zvijezde su bile malo defokusirane con APO-a.

Najteži za korištenje mi je bio Schmidt–Newtonian  >:(  Tip zatvorene cijevi gdje aklimatizacija optike traje puno više a i kolimacija je katastrofa jer ako korekcijska leča na kojoj je pričvrščeno sekundarno zrcalo nije u optičkoj osi možeš samo plakati za dovesti kolimaciju primarnog i sekundarnog zrcala,u pitanju su jako mali pomaci korekcijske leče da ti zadaje glavobolje. Sama leča je dosta debela i optika dosta teška .

Što se tiče  Newton 10''Truss f/3.8 jako zadovoljan iako sam išao osobno po njega u Italiju (napravio skoro 600 km) a na zadnjem sicu auta leži on,sav nestrpljiv da sjende na fiksnu poziciju na stup. Prva fotka  je bila malo zabrinjavajuča jer nisam dobro izračunao razmak između Koma/reducer i senzora pa su zvijezde u uglovima bile malo izdužene ali nakon par prova s raznim prstenovima od par milimetara sve se riješilo. Kolimacija je izdržala svo putovanje i svo vrijeme korištenja nikad ga nisam trebao kolimirati iako sam s vremonm na vrijeme kontrolirao s REEGO Pro2 Univerzalni kolimator.
Ista priča vrijedi i za RC 10'' i sadašnji RC 12'' koji su prešli sveukupno 1200 km puta i stigli sa stabilnom kolimacijom!!!
Prilikom kupnje uvijek kontroliraju optiku7kolimaciju na takozvanom ''Optičkom stolu'' Sječam se da mi je rekao da je APO 152 kolimiran na x1200 a RC 12'' došao na nekih x900.

@ Ljubo

Trident je jako solidna montaža u smislu čvrsta ALI i jako delikatna za sve dobro izbalansirat s utezima,optika,ccd, i ostale stvari.Običan kabel za napajanje kamere dovoljan je da ti naginje os u jednu stranu zato je potrebno balansirati sa svim kablovima koje koristimo od kamere,fokusera,filter kotača...itd.
Zato se radi ono balansiranje u 3D modelu.
Navođenje koristim iako preporučuju da u PHD2 expozicija bude 4-5 sekundi! Sky model možeš napraviti u njenoj postavci ili u programu N.I.N.A. poravnavanje na 9 zvijezda.To služi sa bolji GO-TO
Ja nisam nikad to radio jer sam usjeverio s ''QHY-PoleMaster'' a u N.I.N.A perfektno ti dovede montažu na ciljani objekt i napravi preko ASTAP-a  plate solving u dva poteza.
Gajder koristim ali nikad ne navodim na pokretne objekte kao Komete ili Asteroide uvijek sam na fiksnu zvijezdu,ostalo če program odraditi...to mu je i posao ;)

Slobodno pitajte šta god vas interesira ako znam rado ču pokazati,napisati ili nacrtati  ;D

...vedro nebo želim