Skyoptics EQ montaza

Započeo nemars, Decembar 07, 2025, 08:12:23 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

1 Član i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

nemars

Pomagao sam nekim ljudima malo da nauce oko teleskopa koji su kupili. Nismo mogli lepo da ga izbalansiramo jer deklinacijska osa koci dosta cak i kad se otkljuca locking screw. Ne znam da li nesto treba da se podmaze ili neko ima neku drugu ideju. Teleskop deluje pristojno, ni montaza nije losa, samo je tronozac bezveze (isto kao skywatcher onaj aluminijumski za jeftinije montaze EQ2/3, AZ). Jel ima neko ideju u cemu je problem i zasto nece da "klizi" bolje po deklinacijskoj osi?

https://www.skyoptics.rs/cena/teleskopi/skyoptics-teleskop-bmp800203-eq-iv-a/
Sky-Watcher Newton 130/900 EQ2
Sky Rover 2x54 Constellation Binoculars
Celestron 10x42 EclipSmart Solar Binoculars

kruska

Podmazi, cenim da sigurno znas balansirati teleskop

nemars

Znam naravno :) Samo kazem da je toliko zapinjalo da nije moglo da se balansira. Stoji u mestu kako god da ga podesimo. Neka ideja cime da podmazem i gde da kupim to?

kruska

Moguce i da nesto zapinje. Imas tovatnu mast, masinska mast, maslo, i slicni nazivi bilo je toga i na benzinskim pumpama,  ili radnje zA auto delove, npr lukoil ili uradi sam a ima i ulje za podmazivanje sa ili bez grafita, moze i ulje za bicikl.
Ako ih ne mrzi neka sve to dobro pogledaju, svi smo to morali jednom nauciti

vlaiv

Te montaže na DEC osi nemaju ležajeve. Imaju neke bezveze platne koje bi kao trebalo da rade posao ležaja, tako da DEC osa nikada nije nešto preterano glatka.

Ako baš zapinje, onda je verovatno nešto iskrivljeno. Treba rastaviti i pogledati. Ne znam da li će podmazivanje pomoći ili je možda bolje naći teflonske platne koje su iste veličine kao original i onda zameniti. Naravno, ako nešto mehanički zapinje jer je iskrivljeno - probati ispraviti.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

nemars

Hvala svima na odgovorima (setih se na kampu da se nisam zahvalio), kao i na pomoci na kampu oko resavanja problema sa ovim teleskopom (pogotovo vlaivu).

Kao sto mozda znate, teleskop vise nije u vlasnistvu pomenutih ljudi, ali cu probati da sredim nekoliko problema koje ima kad stignem, pa da vidim sta mozemo da uradimo sa njime. Ipak, oni su zainteresovani za nesto sto bi ispunilo njihove potrebe pa trazim savet oko toga:

Oni su u centru BG, i zele da posmatraju odatle, imaju 2 klinca (6 i 8 god) i niko od njih nema iskustva. Nisu zagrizeni za astronomiju i ne deluje kao da imaju volje da se upustaju u cackanje oko opreme i ucenje neba i sl. Mozda bi ga nekad poneli u manji grad ili na selo ako je iole kompaktan i lako se rastavlja/sastavlja sto ovde nije bio slucaj. Moje misljenje je da je za njihove potrebe skroz ok skymax 102 na az pronto montazi.

Nisam koristio tu kombinaciju ali mi se cini da zadovoljava njihove potrebe. Montaza je jednostavna, lako se sklopi/rasklopi. Alt-az je beginner-friendly, za veca uvecanja ima slow motion kontrole. Bez pier-extensiona je relativno niska da dete od 6 godina moze da dodje do okulara a da se ne pentra po stolicama, pogotovo jer je okular na "donjoj strani" i nema rotiranja tubusa svako malo. Deca mogu lako da je koriste jer je intuitivna. Locking screws i slow motions su uvek na istom mestu u odnosu na tubus, lako se nadju u mraku i nema drugih stvari u blizini koje bi slucajno mogli da cackaju. Dolazi sa amici prizmom za dnevna posmatranja iz grada sto ce im mozda biti interesantnije za upoznavanje s opremom. Teleskop je mali i lako prenosiv. Nema kolimacije, a sto se podesavanja tice, mislim da imaju jedino da grubo poravnaju trazilac i da su spremni da gledaju. Ima ok optiku i dobru fokalnu za objekte koje ce verovatno jedine gledati iz grada (Mesec, Jupiter, Saturn). Ima vixen sinu i moze da se prebaci na neku drugu montazu relativno lako.

Brige koje imam su tronozac i koliko je stabilan, koliko je lako pratiti rucno sa slow motion na alt-az montazi na velikom uvecanju, cooldown time (pretpostavljam da je 30ak min?), amici prizma, i eventualno cinjenica da ako nekad odluce da posmatraju i deep sky, ovo bas nece biti prikladan instrument. Ja bih predlozio da uzmu ovaj teleskop i zamene trazilac za neki pristojan red dot (svetlosno zagadjenje, mali broj meta lako uocljivih). Ako planiraju da ga nose negde, predlozio bih oklop torbu u koju mi deluje da moze da stane i sve osim tronosca i montaze (okulari, slow motion controls, trazilac, posuda za okulare na tronoscu, itd.) Predlozio bih da ako planiraju da ga koriste, iznesu torbu pola sata ranije na terasu. Tu bih se zaustavio za pocetak, a ako bude potrebe nekad u buducnosti, sledece sto bih savetovao je bolja dijagonala i mozda neki pristojan (parfokalni) zoom okular. Alternativno bih mozda predlozio az gti montazu, ali mi se cini da donosi vise problema nego koristi (cena, baterije, alignment, mali broj meta koje se svakako lako nadju i nadam se lako prate slow motionom na az na velikom uvecanju). Razmisljao sam i o skymax 127 ali mi i to deluje kao vise problema nego koristi (tezina, kompaktnost, veci cooldown, naspram malo veceg uvecanja koje opet treba rucno pratiti na alt-az i malo bolje rezolucije po gradskom seeingu koji je verovatno ponisti).

Zanimaju me vasa misljenja o ovoj ideji. Koliko je ok za navedene potrebe i koje su prednosti i mane? Da li imate iskustva sa ovim teleskopom i/ili ovom montazom i kako vam deluju kao kombinacija?

vlaiv

Pa vidi - taj komplet sa az-prontom je za oko 10000 din skuplji nego sam OTA teleskop. Znači za te pare dobiješ dva okulara, prizmu, tražilac i az montažu.

Drugim rečima - za te pare, ne može biti loša. Da, limit upotrebe je mali teleskop od 2-3Kg, po mogućnosti kratak - što Mak102 jeste - da li će biti vrlo udobno za koršćejne? Sumnjam. Da li će biti sasvim ok za korišćenje? Sigurno.

Ako pogledaš cene bilo kog ozbiljnijeg foto tripoda - videćeš da je sam tripod bar toliko ako ne i više.

Što se tiče praćenja slow motion kontrolama - do x130 povećanja, koliko taj teleskop pruža sa 10mm okularom, neće biti nikakvih problema.

Cooldown zavisi od temperaturne razlike. Ako je letnje doba, izneseš ga uveče da gledaš mesec, u stanu 25 stepeni, napolju 25 stepeni - može odmah. Ako je zima, u stanu 22 stepena, napolju udario minus, da trebaće bar pola sata i jače da se slika stablizuje. Krene se sa malim povećanjima a onda ide dalje.

Taj teleskop uopšte nije loš za deep sky. Kad se pomene osećaj skučenosti zbog "dugačke" fokalne dužine, ja uvek kažem - 8" dob ima gotovo istu fokalnu dužinu (1200 naspram 1300mm) pa nikom ni na kraj pameti ne pada da viče da se oseća skučeno gledajući kroz njega. Obično ga preporučuju kao "Teleskop za sva vremena". Uvećanje između ova dva teleksopa je praktično isto - jedino je slika tamnija u 102mm - zbog veličine aperture, što je normalno.

Meni je jedina "zamerka" na taj teleskop bila to što eye relief nije na istom mestu "kao inače". To je super za kraće fokalne dužine - pa se recimo Plossl od 8-10mm bez problema koristi na njemu, ali je meni bio problem sa 32mm plossl-om. Suviše odalji eye relief, a ja navikao da približim oko i onda blackout-uje. Mora da se oko prilično odalji kod takvih okulara koji i inače imaju velik eye relief.

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

nemars

Citat: vlaiv poslato danas u 02:34:04 POSLE PODNEda li će biti vrlo udobno za koršćejne? Sumnjam.
Hvala za komentar. Jel moze pojasnjenje na sta si ovde mislio?

Ja ocekujem do 200x na ovome sa nekim boljim okularom kasnije. Nadam se da montaza i pracenje taj deo mogu da izguraju. Na dobu koji glatko ide sam to pratio lagano. Kod mene na grubo useverenoj eq2 takodje. Jedino ne znam na slow motion az za klince na 200x kako bi islo.

Jel mislis da je amici prizma ok za nocno nebo za pocetak?