Kupujem dobson 130-200mm

Započeo Nikola, Februar 01, 2026, 01:42:58 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Nikola

Zainteresovan sam da kupim teleskop na dobson montaži, kao prvi teleskop. Može i tabletop.

Pozdrav.

Obican87

I ja sam zainteresovan i nema . Uglavnom samo veliki jer naravno ne koriste se .
Medjutim ja cu raditi kako je Dobson radio, John dobson Sidewalk Astronomy , progledaj preporucujem ja sam gledao 10x, sve je ostavio snimke i ostalo kako se radi.
Fokuser cak nije koristio nego cisto frikcija i malo lepljive trake kad nadje fokus da ga fiksira .Mozes to za pocetak , pa vidi ako radi radi , ako ne ima i fokuser da se uzme .

Na aliexpressu imaju razni dobijes primar i sekundar , ostalo sve mozes napraviti sam sa vrlo malo alata a i bice ti gust veci , sam si napravio .
Treba ti malo drveta , kartonska cev , par sarafa .

Ono sto Dobson nije radio i ne radi se , a po meni trebalo bi je otici kod staklara , ako je Cev Fi 150mm, uzeti kod stakloresca Fi 150 staklo i iseci 4 rupe na njemu da nosi sekundar i da se moze kolimacija odraditi .
Time se izbegnu difrakcione linije u foto modu a pojaca kontrast o vizuelnom modu .  To ne mora , al ja cu uraditi .

Vec bi ga uradio nego ,radim observatoriju , kad radis Astrofotografiju toliko ti opreme treba i to vezano na kompjuter da sastavljanje i rastavljanje ne dolazi u obzir . A sam teleskop je jedan od jeftinijih delova .

Eto moj savet , a takodje sam za ako neko ima 150mm ili manji dob na prodaju .