Odakle ljudi sa ovih prostora (Srbije) zapravo nabavljaju teleskope i opremu?

Započeo samoposluga, danas u 04:44:07 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

samoposluga

Zdravo svima, ja sam novi član foruma a bavim se astronomijom od 2021,
Prvi teleskop mi je bio SW 70/500 refraktor, sa Teleskop Centra, iste godine sam uradio prvi upgrade i, isto sa TC, nabavio SW 150P na EQ3-2 i RA motor, a ubrzo i polovni Canon DSLR koji sam astromodificirao sa filterom nabavljenim sa TC.
2024/5 se nisam pogotovo bavio astronomijom ali sam se sad vratio i odlučio da je vreme za novi upgrade, a neki ideal bi mi bio Celestron Edge HD 8 na HEQ5 ili sličnoj montaži (prihvatam kritike na odabir opreme :)).
Poenta prethodno napisanog popisa sopstvene opreme je da bih istakao da je sve kupljeno novo sa TC, i da se tu suočavam sa problemom, pošto, naime, TC nema Celestron proizvode, a i da ih ima mislim da bih ipak radije kupio polovan C8.
Da li postoji neko drugo mesto gde se može naći polovna oprema u Srbiji osim ovde na AstroBerzi? Da li ste kupovali od ljudi ili radnji iz inostranstva (naime Nemačke pošto mi se čini da je tamo scena najaktivnija i relativno nedaleka) i kakva su vaša iskustva?

goran.nikacevic

Cao,

Ja sam nabavljao ponesto iz inostranstva, pa ti mogu opisati kako je to izgledalo. Uzimam i iz Teleskop centra, sve naravno zavisi sta, da li se isplati nabavljati polovno, ima li polovno i slicno.

Uglavnom, sto se tice stranih oglasnika, uglavnom koristim ove:
1. Nemacki forum, tu svasta ima: https://forum.astronomie.de/forums/biete.96/
2. Nemacki oglasnik: https://www.kleinanzeigen.de/
3. Austrijski oglasnik: https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen
4. Holanski oglasnik za astro: https://www.te-les-koop.nl/

Prodavcu obicno placam ili Paypal ili Bank transfer.

Sad, kad nadjes sta ti treba, naravno pitanje je kako ga doneti u Srbiju ako nemas nekoga da ti donese. Ja tu koristim https://deprevoz.com . Nadam se da ovo smem ovako javno da kazem :D Ako ne smem, Admine, brisi ovaj post :D 

Ne znam tacno kako oni to sve rade, i necu ni da pitam previse, ali sistem je ovako: oni u Nemackoj imaju skladiste. Ti narucis i platis robu koju zelis, i das prodavcu njihovu adresu u Ludwigsburgu. Prodavac posalje njima i oni to prime u svoje skladiste. Onda jednom/dvaput nedeljno imaju prevoz sve skupljene robe za Srbiju. Njima placas po kilogramu, 5e je 1kg, min placanje je 20e. Koliko vidim, Edge HD je oko 7kg, sa kutijom do 10kg verovatno, tako da ce te prevoz iz Nemacke izaci do 50e. Kad roba stigne u Srbiju, oni ti posalju SMS i onda odes da je pokupis, magain im je u Veterniku. Znaci, nema carine, nema PDVa, kosta te: cena koju si platio prodavcu + postarina unutar Nemacke (do Ludwigsburga) + 5e po kg (min 20e).

Ne znam odakle si, ja sam iz Novog Sada, tako da meni nije problem da odem do Veternika kad mi oni kazu. Ne znam kako rade dalje, u smislu da li salju dalje za gradove po Srbiji, to najbolje proveri sa njima. Dosta su ok, imaju Viber i odgovaraju na njega, tako da vidi sa njima.

Obicno ljudi imaju pitanje oko toga da li su pouzdani, sme li se slati i skuplja roba. Ja bih rekao da jesu. Rade to poporilicno uigrano, ja sam narucaivao i ne-astro stvari, i skuplje stvari (tipa ~1000e), i sve je bilo ok. Koristio sam ih bar 10 puta, a sigurno i vise, i vidim da ljudi tamo uzimaju sve i svast :) Tipa, ljudi kupuju sa Amazona, kupuju televizore na akciji, moj drug je kupio bicikl :D Kutija je bila ogromna :D Najvece sto sam ja uzeo je polovna EQ platforma, ali nije bila previse teska. Od tezih stvari, uzimao sam monitor, bio je 12kg. 

Nisu bas najbolji sa tracking-om robe, po meni je to mala mana. Kad ti prodavac posalje robu, ti ces imati tracking do njihovog skladista u Nemackoj. I ti ces videti da su oni primili robu, ali od njih ne dobijes nikakvu potvrdu. Na njihovom sajtu imas kad su datumi polaska, i to redovno odrzavaju. Obicno je preuzimanje robe 2-3 dana posle datuma polaska. Tada dobijes SMS da sutra dodjes po robu, i to je to. Sad, kad narucis nesto sto kosta 1000e+, pa ono, malo grickas nokte tih dana i iscekujes robu :D Ali uvek je sve bilo u redu, momci su bas profi to organizovali.

Uglavnom, to je to, pitaj sta te zanima.
SkyWatcher Draco 10, 250/1200 dobson Flex
SkyWatcher Heritage 130/650 dobson Flex

Yagodinac

Sve se do zadnje reči slažem sa Goranom, s tim da valja pratiti i ovaj njihov astro forum. Za fotoopremu imate i ovaj, neke stvari umeju da budu, čak i ako su praktično nove, 60% od cene nove, starije stvari su vrlo često praktično džabalesku i niže nego u Srbiji. Ali glavna prednost je veliki izbor polovne opreme koji naša mala balkanska tržišta nikad neće imati. I još nešto: prodavnica Telescope Service u selu pored Minhena (Parsdorf) ima R'n'R radno vreme tj radi dvaput nedeljno, nemoj da se neko bude prešao i zapucao tamo samo da bi poljubio vrata.
Inače vredi otići tamo i padati malo u ne(o)svest, osećaj je isti kao kad si malo dete a odveli te u prodavnicu igračaka.