Teleskop za pretežno zemaljska posmatranja

Započeo radisasvr, danas u 02:51:53 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

radisasvr

Poštovanje za sve na forumu.
Nadam se da sam pogodio mesto za moje pitanje, potreban mi je u stvari savet:
šta iskusne kolege preporučuju za pretežno zemaljska posmatranja a da se može povremeno koristiti i za astronomiju?
Da li neki refraktor ili katadiopter. Delimično sam se teoretski upoznao sa jednima i drugima ali nemam nikakvo praktično iskustvo o razlici u oštrini, hromatskim aberacijama, širini vidnog polja ....
Želim nešto sa velikim povećanjem a da ima dobar kvalitet slike.
Gledao sam i spektive ali nisu baš ono što hoću.
Rang cene bi bio do maks. 40000 din za komplet sa montažom i tronošcem. Možda sasvim malo više ako je razlika u kvalitetu značajna.

kruska

Katadiopter, newton ili refraktor pitanje je sad... ???  ???  ???

Samo je pitanje koji ti je omiljen tip teleskopa, voleces ga svakako.

vlaiv

Ovo:

https://teleskop.rs/katadiopteri-sa-montazom/1129-1021300-skywatcher-mc-na-starquest-2-mehanici.html

ili ovo

https://teleskop.rs/refraktori-sa-montazom/761-70700-skywatcher-mercury-707-refraktor-na-starquest-mehanici.html

Jedino sto ni jedan nije zgodan za terestrijalno zbog dijagonale. Obe su astronomske dijagonale odnosno ogledala koja obrcu sliku levo/desno.

Uz oba modela bi trebalo uzeti i 45 stepeni dijagonalu (amici prizmu) za terestrijalno.

https://teleskop.rs/dijagonale-i-prizme/420-amici-prizma-125-45.html

ili

https://teleskop.rs/dijagonale-i-prizme/422-lacerta-amici-prizma-125-45.html

Prvi teleskop je kompaktniji i veće aperture pa će dati i malo oštriju sliku i ima bolju montažu.

Druga amiči prizma je bolja (ali naravno i skuplja).

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

nemars

Svakako nisam iskusniji kolega, ali mislim da katadiopter ima vise smisla. Manji su, dodju cesto na alt-az sto je smislenije za posmatranja blizu horizonta. Ne treba im veliko ogledalo/rezolucija jer su mete svetle i seeing je losiji. Imaju dijagonalu i lako se okrenu ka posmatracu. Lako se moze staviti i okular/dijagonala koji ispravlja sliku sto je na nocnom nebu nebitno a danju za zemaljska posmatranja ima smisla ako vam znaci da je slika ispravno okrenuta. Naravno, treba sacekati ipak misljenje nekog iskusnijeg. Ja sam o ovome samo razmisljao iz moje perspektive, jer sam hteo nesto slicno, tj. kombinaciju dnevnih posmatranja i planetarnog nocu. Sto se cene tice, svakako nije idealan budzet, i mozda bi bilo pametnije ako ne zurite, da sacekate nesto polovno ovde na sajtu.

EDIT: Stajao mi je otkucan odgovor posto sam vec neko duze vreme u telefonskom razgovoru. Sad vidim da je vlaiv pisao u medjuvremenu. Svakako je znacajno iskusniji od mene.
SW Newton 130/900 EQ2

vlaiv

Ja bih bio 100% za 102 Maksutov, ali sam imao jednu zamerku na njega dok sam ga imao.

Jako je teško dobiti manja povećanja sa njim i 32mm Plossl - koji je odličan okular u svakom teleskopu se u ovom teleskopu ponašao jako čudno.

Izlazna pupila je bila jednostavno suviše visoko i to je prvi put da sam imao problem sa senkama na 32mm Plossl okularu jer mi je bilo jako teško da gledam sa tolike distance.

Zbog te osobine je ovaj model teleskopa inače i odličan za visoka povećanja. Okulari koji inače imaju jako kratak eye-relief dobro rade u njemu - znači plossl i ortho oko 10tak mm neće biti nikakav problem za posmatranje.

Inače, za sve ostalo što se zahteva je super. Kompaktan je i lako se usmerava za terestrijalno. Nije suviše velik da ga treba posebno hladiti, čak i zimi. Nema hromatske aberacije, i lako daje velika uvećanja (do recimo x100-150, posle nije više toliko oštar, 100mm refraktor, čak i ahromat ako je F/10 ili sporiji, je bolji). Lako se fokusira, ima odličan opseg fokusa, dobro radi čak i sa lošijim/jeftinijim okularima.

Jedino što malo izlazi van budžeta. Ima verzija od 40000 - ali to je na EQ1 montaži koja jednostavno nije dobra. Tih dodatnih 7000-8000 ide na StarQuest2 montažu koja može i kao alt-az i kao eq montaža i delu je mi mnogo stabilnije od eq1.

Ako hromatska aberacija nije veliki prolem, onda ima i ovaj model:

https://teleskop.rs/teleskopi-refraktori/762-90660-skywatcher-evostar-refraktor-az-pronto-az3-r.html

On je najbolji od ovih što sam ja preporučio za astronomiju kao instrument, ali je montaža najmanje pogodna za astronomiju. Az3 (čak i ovaj novi model čini mi se) - ima problem sa posmatranjem visoko prema zenitu gde je najbolje. Za dnevna posmatranja je sasvim dobra montaža.

Jedino što je taj teleskop malo brži - odnosno daće duplo manja uvećanja sa istim okularima u odnosu na Maksutov (660mm naspram 1300mm fokalne dužine).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC