Teleskop za pretežno zemaljska posmatranja

Započeo radisasvr, Februar 24, 2026, 02:51:53 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

kruska

;D  ;D  ;D

moj sct je narandzast i to mi se dopalo  8)

vlaiv

Atmosferski uslovi su uvek prisutni, ali nisu uvek jednako snažni.

Nekada je atmosfera mirnija a nekada turbulentnija - i pri horizontu.

Vrlo je lako izračunati koja su uvećanja potrebna i spram toga odabrati optiku. Jupiter je otprilike velik kao saobraćajni znak (recimo ograničenje brzine ako je on pola metra u prečniku) na oko 2.3 kilometra udaljensti.

Sa ovim aperturama on se najbolje posmatra na recimo x100-x200.

Nisam neki dnevni posmatrač, ali čisto poređenja radi - vršio sam takvo posmatranje. Sa moje terase se lepo vidi saobraćajni znak ogranjičenje 30 na udaljenosti od oko 3.85 kilometara.

Takođe, kada sam testirao 3, 4 i 5mm okulare u 110mm refraktoru, gledao sam ekser zabijen u dasci na udaljenosti od oko 200 metara.

Sad sam se setio. Kad sam testirao Maksutov 102mm, napravio sam neke dnevne snimke sa njim.

Evo jednog primera (raw slika nije ni debayerovana jer je astronomska kamera u pitanju):

U pitanju je TV toranj na fruškoj gori / na vencu - vrh gde su antene sa udaljenosti od 10.44km

Evo ovaj deo je u pitanju:

Toliko o tome da li može dnevna slika na 10 kilometara, može naravno.

Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

vlaiv

Citat: nemars poslato juče u 10:37:07 PRE PODNE
Citat: vlaiv poslato juče u 09:44:05 PRE PODNE"Svetlina" - zavisi od dve stvari. Prva je prečnik objektiva a druga je uvećanje koje se koristi. Što je veće uvećanje - slika je tamnija (svetlo se širi po većoj površini pa je količina svetla po jedinici površine manja). Prečnik objektiva jednostavno sakuplja manje ili više svetla - zavisi da li je manji ili veći.

Koliko je ovo uopste bitno za posmatranje danju? (bar ja tako tumačim "zemaljska posmatranja")

Ne mnogo, ali se primeti - pogotovu kod spore optike i zum okulara. Dok se zumira, lepo se vidi razlika. Oko se prilično lako adaptira danju tako da može da se posmatra i ako je slika tamnija. Ne smeta mnogo.
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

nemars

Citat: radisasvr poslato juče u 02:28:34 POSLE PODNE
Citat: Yagodinac poslato juče u 12:31:16 POSLE PODNEObavezno beli tubus, nikako crni.

Zašto je ovo važno?

Generalno je za optiku bitno da je sto bliza ambijentalnoj temperaturi. Kad nije, dolazi do razmene toplote izmedju teleskopa i sredine i to stvara mini turbulenciju jer se taj vazduh mesa kako bi se temperatura izjednacila. Verovatno ste to primetili nekad kao treperenje slike, kao recimo iznad vruceg asfalta. Na velikim uvecanjima, to se desva u celoj atmosferi, ali cak i u samom teleskopu/oko njega. Npr. ako gledate nisko ka horizontu, tu ima dosta turbulencija u vazduhu jer dolazi do razmene toplote izmedju vazduha i tla, i onda se taj vazduh mesa da bi se temperatura izjednacila. Slicno se desava cak i kada gledate dalje iznad horizonta, a preko recimo betona/kamena/vode, koji se preko dana ugreju, a onda sporo hlade celu noc. Znamo da se crni/tamniji objekti vise zagrevaju na suncu, pa pretpostavljam da Jagodinac iz iskustva zna da je ta razlika dovoljna da znacajno utice na kvalitet slike.
SW Newton 130/900 EQ2

vlaiv

Citat: nemars poslato juče u 06:28:55 POSLE PODNEZnamo da se crni/tamniji objekti vise zagrevaju na suncu, pa pretpostavljam da Jagodinac iz iskustva zna da je ta razlika dovoljna da znacajno utice na kvalitet slike.

Da, ali niko neće ostaviti teleskop satima da se ugljeniše na +30C. U normalnim uslovima, pri normalnim temperaturama, pogotovu ako postoji iole malo strujanje vazduha, tubus se neće zagrejati mnogo više od ambijentalne temperature pa to nije bitno.

Mislim, ni sve solarne teleskope na boje u belo, a oni su baš namenjeni za posmatranje sunca, znači ne rade posao kad je oblačno i iz hladovine :D

radisasvr

Danas pogledah ovaj test maksutova 90/1250.
Autoru, koji je mnogo opreme testirao, se ovo dosta dopalo.
Dopada se i meni ova kompaktnost a i rezultati su veoma dobri.
Mislim da je ovo sasvim ok. za moje potrebe. Imam još par dana da razmislim i odlučim.

vlaiv

Razlika izmedju 90mm i 102mm u veličini i težini nije velika. Imaju manje više istu fokalnu dužinu a 102mm je malo veći prečnik objektiva, samim tim je slika malo svetlija i oštrija za isto uvećanje.

Ja bih ti preporučio 102mm, osim ako je do budžeta ili baš hoćeš nešto manji i nešto lakši model. Takođe, CQ40 (mada ga nema u Teleskop Centru) - je astronomska montaža. Nije za dnevno posmatranje. Za dnevno ti treba ili alt-az ili montaža koja može da bude i EQ i Alt-Az u zavisnosti kako se podesi.

radisasvr

Razmišljam da uzmem samo tubus i da montiram na stativ sa fluidnom video glavom.
U Teleskopu imaju ota varijante za oba ova dva.
Još nisam načisto da li maksutov ili refraktor a nemam priliku da probam bilo koji od njih.

vlaiv

Citat: radisasvr poslato juče u 10:26:03 POSLE PODNEJoš nisam načisto da li maksutov ili refraktor a nemam priliku da probam bilo koji od njih.

Koji tačno model refraktora i koji su kriterijumi za odluku?