Blazar S5 1803+78

Započeo Laci, danas u 10:48:14 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

2 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Laci

Međugalaktički prostor je izazovan i vredan za ljudsko oko jer nagrađuje posmatrača.

Nakon nekih četiri i po godina, sinoć sam ponovo u okularu teleskopa imao blazar S5 1803+78. Nalazi se u pravcu sazvežđa Zmaja (Draco), nekih 8 stepeni istočno od zvezde Zete Malog medveda. 

U Dobsonu aperture 355mm i pri uvećanju 330X, posmatrano iz gradskog dvorišta u Zrenjaninu, blazar je sasvim dobro izgledao s obzirom na okolnosti. Prisustvo cirusa i ispod prosečni seeing mi je na prvi pogled raspršio blazar da bi se u nekih par minuta ipak prikazala zvezdica 14.2 magnitude, po mojoj proceni.

Na aktivnost ovog blazara mi je skrenuo pažnju jedan Mađarski teleskopdžija koji vredno posmatra i prati promenu sjaja ali sa bolje lokacije (nadmorske visine) nego ja.

Sa neta sam saznao da je crveni pomak 0.68 što odgovara rastojanju od 9.4 milijardi svetlosnih godina od nas. Bio sam zagledan u pravi kosmički bezdan gde su i naj tamnije okolne zvezde naše galaksije udaljene svega nekoliko stotina svetlosnih godina.

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70