Blazar S5 1803+78

Započeo Laci, April 25, 2026, 10:48:14 PRE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Laci

Međugalaktički prostor je izazovan i vredan za ljudsko oko jer nagrađuje posmatrača.

Nakon nekih četiri i po godina, sinoć sam ponovo u okularu teleskopa imao blazar S5 1803+78. Nalazi se u pravcu sazvežđa Zmaja (Draco), nekih 8 stepeni istočno od zvezde Zete Malog medveda. 

U Dobsonu aperture 355mm i pri uvećanju 330X, posmatrano iz gradskog dvorišta u Zrenjaninu, blazar je sasvim dobro izgledao s obzirom na okolnosti. Prisustvo cirusa i ispod prosečni seeing mi je na prvi pogled raspršio blazar da bi se u nekih par minuta ipak prikazala zvezdica 14.2 magnitude, po mojoj proceni.

Na aktivnost ovog blazara mi je skrenuo pažnju jedan Mađarski teleskopdžija koji vredno posmatra i prati promenu sjaja ali sa bolje lokacije (nadmorske visine) nego ja.

Sa neta sam saznao da je crveni pomak 0.68 što odgovara rastojanju od 9.4 milijardi svetlosnih godina od nas. Bio sam zagledan u pravi kosmički bezdan gde su i naj tamnije okolne zvezde naše galaksije udaljene svega nekoliko stotina svetlosnih godina.

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Yagodinac

Čestitke, ulovio si kvazar u fazi erupcije. Piše da varira od 14 i nešto do 17-18mag, tako da se sad tamo (ne sad nego pre 6 milijardi godina) dešava verovatno aktivna akrecija. Inače oko kvazara postoji nekoliko zvezdica sličnog sjaja (14-15mag) tako da svako ako želi da pogleda ili snimi kvazar može odmah da proceni da li je u erupciji ili miruje.

Astro_fun_times

Ima zanimljivih meta za posmatranje, samo se mora istražiti i pripremiti jer kada znaš sta posmatraš uživanje je daleko veće. Ovako bez predznanja pomislio ni čovek "jos jedna zvezda...".
Lep izveštaj. Nadam se da ćeš imati jos ovakvih sličnih posmatranja i izveštaja ali i da ćeš doći na kamp sa tim teleskopom da i nama malo pokažeš zanimljive mete.
SkyWatcher Quattro 150P ; Samyang 135mm F2; Lunt LS60THa; Rokinon 14mm F2.8; Canon 50mm F1.8
SkyWatcher HEQ5 Pro; SkyWatcher AZGTi
Touptek 2600M; Canon 600D(astromod)
Antlia LRGB V-Pro 36mm, Antlia 4.5nm EDGE 36mm; Astronomik 12nm Ha clipin
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Laci

Zahvaljujem na lepim komentarima i hvala na pozivu, gledaću da dođem na ovogodišnji Astronomski kamp i da doprinesem druženju.

Blazar je sinoć nešto pre ponoći po lokalnom vremenu bio za nijansu svetliji, procena je bila 14.1 magnituda vizuelno. Jasno se prikazao zvezdoliki objekat, svetla neraspršena zvezdica. Uslovi su bili nešto lošiji nego pre devet dana zbog prisustva visokih oblaka i velikog sjaja punog Meseca nisko na istoku tako da nisam uspeo da uočim poredbenu zvezdu 14.3 magitude. Ograničenje je bila poredbena zvezda 14.2 magnitude. Nakon blazara sam prekinuo posmatranja zbog naglog pogoršanja uslova, jedva su se videle i poredbene zvezde 13.1 i 13.4 magnituda nekih drugih objekata.

Imam utisak da sam pogodio trenutke kada su se stvorile "rupe" u prolazećim visokim oblacima a i komšiluk je sinoć malo založio peći, noći su prohladne ovih dana u Srbiji.
Dobson 355/1650
Dvogled 15X70

Astro_fun_times

Mesec je prejak trenutno tako da ce biti bolje za nedelju dve, pratićemo dalje izveštaje o ovom blazaru.

Radujem me vest da ćete doći na kamp.
SkyWatcher Quattro 150P ; Samyang 135mm F2; Lunt LS60THa; Rokinon 14mm F2.8; Canon 50mm F1.8
SkyWatcher HEQ5 Pro; SkyWatcher AZGTi
Touptek 2600M; Canon 600D(astromod)
Antlia LRGB V-Pro 36mm, Antlia 4.5nm EDGE 36mm; Astronomik 12nm Ha clipin
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Laci

Da sumiram utiske za protekli period posmatranja blazara S5 1803+78.

Ukupno sam izvršio četiri posmatranja u periodu od 24.04. do 05.05. i uočio početni porast sjaja sa maksimumom u noći 02/03.05. i koji je iznosio 14.1m. Usledio je pad u sjaju u periodu 02.05. do 05.05. za 0.5m u tri dana, odnosno pad sjaja po stopi 0.16m po danu. Minimum sjaja je 14.6m uočen u noći 05/06.05.

Blazar nije premašio maksimalni sjaj od aprila i avgusta 2020. godine kada sam takođe vršio posmatranja aktivnosti (tada je maksimum iznosio 14.0m) i vrlo je blizu te vrednosti. Dalje, stopa pada sjaja odgovara ranijim posmatranjima za vidljivu svetlost (optički domen). Dakle, maksimum aktivnosti se vrlo verovatno dogodio u noći 02/03.05. i sledi pad koji premašuje mogućnosti mog teleskopa tako da sam okončao svakodnevno praćenje.

Moguće je da će se u naredna dva do četiri meseca ponoviti povećanje aktivnosti blazara S5 1803+78 a na osnovu nekih ranijih posmatranja i karakterističnog "V" oblika krive sjaja.

Dobson 355/1650
Dvogled 15X70