Osnovna oprema za početak sa Dobsonom 12"

Započeo S.Jovanovic, juče u 11:26:51 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

1 Član i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

S.Jovanovic

Zdravo buduće kolege, nadam se da ste dobro! Početnik sam i uskoro mi stiže Bresser Dobson 12". Obzirom da ću skoro sav novac ostaviti na njega, oprema koja mu dolikuje će morati malo da sačeka, ali neku elementarnu moram imati kada Dob stigne. Palo mi je napamet da ovde na AstroBerzi pitam i da mi neko iskusan iz fioke izbunari šta mi treba, siguran sam da ljudi imaju višak. Nemam vremena sad da čekam AliExpress, u TCu jeftinija oprema ne znam koliko se isplati.

Recimo da ću izdvojiti 100e za početak. Šta biste vi predložili od opreme? Evo neka 3 dela koja mislim da bi mi odgovarali za početak, a da se uklapaju u budžet:

1)Kolimator (koji god)
2)Planetarni okular 6mm ili 9mm "Goldline / Redline" okular
3) 1.25" ND Filter za Mesec.

Otvoren sam za sve predloge, izvolite!  :)

Damir

Pozdrav.Ovako ovo je hobi koji prevazilazi uvek budzet  ;D  Sad sta ti je najbolje? Prosto receno nema najbolje univerzalno i za sve. Nego sve namenski sta te zanima ponajvise. Kako sam i sam uplovio u ovo od nedavno, kazem iz iskustva.Krenuo sam sa osbovnim budzetom da kazemo oko 300e na kraju otisao samo za teleskop 800e pa montaza pa milion muka . Sad sto se tice okulara jos uvek kupujem i lutam da bi na kraju shvato da mi treba jos jedan teleskop 🤣. Mislim sad neki savet da ti dam nemam mozda ce kolege sa dugogodisnjim iskustvom bolje da te upute. Al iz svog iskustva mogu ti reci jedino za pocetak da kupujes konkretno opremu za to sta te najvise zanima da posmatras.