Osnovna oprema za početak sa Dobsonom 12"

Započeo S.Jovanovic, juče u 11:26:51 POSLE PODNE

prethodna tema - sledeća tema

1 Član i 1 gost pregledaju ovu temu.

S.Jovanovic

Zdravo buduće kolege, nadam se da ste dobro! Početnik sam i uskoro mi stiže Bresser Dobson 12". Obzirom da ću skoro sav novac ostaviti na njega, oprema koja mu dolikuje će morati malo da sačeka, ali neku elementarnu moram imati kada Dob stigne. Palo mi je napamet da ovde na AstroBerzi pitam i da mi neko iskusan iz fioke izbunari šta mi treba, siguran sam da ljudi imaju višak. Nemam vremena sad da čekam AliExpress, u TCu jeftinija oprema ne znam koliko se isplati.

Recimo da ću izdvojiti 100e za početak. Šta biste vi predložili od opreme? Evo neka 3 dela koja mislim da bi mi odgovarali za početak, a da se uklapaju u budžet:

1)Kolimator (koji god)
2)Planetarni okular 6mm ili 9mm "Goldline / Redline" okular
3) 1.25" ND Filter za Mesec.

Otvoren sam za sve predloge, izvolite!  :)

Damir

Pozdrav.Ovako ovo je hobi koji prevazilazi uvek budzet  ;D  Sad sta ti je najbolje? Prosto receno nema najbolje univerzalno i za sve. Nego sve namenski sta te zanima ponajvise. Kako sam i sam uplovio u ovo od nedavno, kazem iz iskustva.Krenuo sam sa osbovnim budzetom da kazemo oko 300e na kraju otisao samo za teleskop 800e pa montaza pa milion muka . Sad sto se tice okulara jos uvek kupujem i lutam da bi na kraju shvato da mi treba jos jedan teleskop 🤣. Mislim sad neki savet da ti dam nemam mozda ce kolege sa dugogodisnjim iskustvom bolje da te upute. Al iz svog iskustva mogu ti reci jedino za pocetak da kupujes konkretno opremu za to sta te najvise zanima da posmatras.

S.Jovanovic

Hvala Damire!  ;D  Zasad je namena planetarno posmatranje što i mora biti obzirom na okolnosti. Duboko nebo će sačekati do sledeće plate, a tad se podrazumeva jedan kvalitetan filter i širokougaoni okular. Nosim teleskop direktno na vikendicu po preuzimanju, ne očekujem "vau" efekat, neka vidim nešto raspoznatljivo, koliko toliko oštre slike i meni dovoljno za početak! Tražim kompromisno, kratkotrajno rešenje baš za to prvo posmatranje. Postaću sigurno i ja alav sa opremom koju hoću, ali zasad nogu pred nogu! :D       

vlaiv

3. ND filter za mesec ti nije potreban.

Mesec gledaj na većim uvećanjima i čim imaš veće uvećanje - slika postaje tamnija. Takođe, mesec je najinteresantniji da se gleda kada je ili vrlo mlad ili star - do prve četvrtine i u poslednjoj četvrtini. Tada ga Sunce pogađa sa strane i onda reljef na površini baca senku. Kada je skroz pun - malte ne se ništa ni ne vidi na njemu - nema senke i sve je jednako osvetljeno pa detalji izostaju.

ND filter ostavi za jednom.

Ako se ne varam - taj teleskop dolazi sa 25mm plossl okularom. Za planetarna posmatranja će ti biti potreban recimo od 12mm pa naniže. Ja imam set od 3 oklulara za velika povećanja koje bi prodao, kao i dva Explore Scientific okulara - isto velika povećanja, ali pretpostavljam da su ta dva ES malo van tvog budžeta.

Prva tri okulara su - 5mm, 4mm i 3.2mm planetarni okulari 58 stepeni vidnog polja. 30 eura komad. Gotovo da su novi - uzeo sam ih pre pola godine ili tako nesto i prodajem ih posto sam narucio 3-8mm zoom okular koji će ih zameniti.

Takođe prodajem i 4.5mm 52 stepena ES okular i 5.5mm 62 stepena ES okular.

Pored nekog planetarnog okulara bih ti preporucio i da uzmeš što širi okular - tipa 32mm Plossl ili nešto što daje još manje uvećanje (to bi bilo 2" okular - ali to košta dosta više).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110
Montaže: HEQ5, AZ4, SW AzGTI
Kamere: ASI1600MMC, ASI178MCC, ASI185MC

S.Jovanovic

Možda bih mogao da uzmem taj ES 5.5mm 62 stepena, za koliko biste ga prodali? Šta mislite da na Astro Berzi potražim Češir uz njega? Plašim se prevelikog uvećanja kod prva tri koje ste naveli. Mislio sam da nađem neki od približno 250x, u šta se ES 5.5mm jedini uklapa.

vlaiv

ES 5.5mm 62 stepena - 100e
ES 4.5mm 52 stepena - 70e

(oba dolaze u original kutijama).
Teleskopi: GSO RC8", TS80 F/6 photoline, SW dob 200/1200, SW Evostar 102 ahromat, StellaMira ED110

Astro_fun_times

Isto tako, vecina poklopaca za teleskope na sebi ima i jedan manji otvor sa poklopcem. Kada je mesec prejak, uvek mozes da "smanjis aperturu" teleskopa tako sto ces staviti poklopac na teleskop i samo koristiti tu malu rupu.
Manje ce svetla skupljati i bice prijatnije oku.

Isto tako, jako mi je smesno Damire ovo sto si rekao. Relativno si nov a vec si naucio da budzet nikad nije dovoljan  ;D

Moj savet je uvek da se odmah kupuju kvalitetnije i skuplje stvari kojima ces biti zadovoljan i koristices ih dugo, a ne jeftinija prelazna rešenja čisto eto da bi kupio nesto malo bolje, a opet nedovoljno dobro da te zadovolji

Ja sam kupio Hotech kolimator iz amerike koji radi isto kao i najjeftiniji kolimator sa aliexpressa tako da koji god da kupis, radice. Moze sa jeftinijim kolimazorima nekad biti lutrija da li su oni sami kolimirani ali za vizuelu, manje vise, svaki ce proci.
SkyWatcher Quattro 150P ; Samyang 135mm F2; Lunt LS60THa; Rokinon 14mm F2.8; Canon 50mm F1.8
SkyWatcher HEQ5 Pro; SkyWatcher AZGTi
Touptek 2600M; Canon 600D(astromod)
Antlia LRGB V-Pro 36mm, Antlia 4.5nm EDGE 36mm; Astronomik 12nm Ha clipin
https://www.flickr.com/photos/198809289@N05/
https://www.akpodzvezdama.org/
Instagram: Astro_fun_times
Miloš

Damir

Jako brzo shvatis da to jos malo sto dodas dobijes vise, jel upravo se desava to od pocetnog budzeta dodajes po malo a dobijas sve vise i sto pre shvatis da u startu das sto vise to ce te kasnije manje kostati i spasiti duple kupovine 😁 .. Tako isto kad kupis krs opremu shvatis da si pare bacio i da sa time nista ne mozes da uradis cak ne vredi ni da poklonis jel kome treba nesto sto je neupotrebljivo. A i jako sam brzo shvatio da kod nas generalno koji volimo ovaj hobi zelimo sto vise ne zadovoljavas se sa sa time sta je "prosek". Ja sam krenuo tako aj samo da malo vidim sve jedno sta imam🤣🤣🤣 naravno to je prva greska koju napravis. Druga greska je sta uzeti i naravno opet greska"JA BI NESTO UNIVERZALNO"🤣🤣🤣 a onda odmah kao pocetnik napravis i 3 gresku"MA JA HOCU SAMO PLANETE DA GLEDAM, IPAK TO JE DOVOLJNO"🤣🤣🤣 pa onda kupujes okulare misleci ako imas upravo te prosek to je full a u stvari onda pogledas kod nekog kolege koji ima vrhunski okular a na papiru iste performanse. Shvatis da je to sto si ti kupio krs... I sad ima tu jos milion stvari koje sam ja jako brzo shvatio na svoju srecu🤣.

vlaiv

Ima okulara za 20eura. Ima okulara za 1000e.

Okulari su individualna stvar i čovek ne zna šta mu odgovara dok ne proba. Možda je okular od 400-500 eura bolji od mog okulara od 180e - ali meni iskreno bolji ne treba. Ja sam više nego zadovoljan tim okularom od 180e. Neko nije, za neke ljude postoje samo Televue okulari.

Delom je to "stara dobra krilatica" - "Ako je tako skupo, mora da je dobro", a u nekim slučajevima je to opravdano i više važi "koliko para, toliko muzike".

Bitno je samo biti svestan da se kvalitet okulara može početi ocenjivati tek kada čovek ima bar neko vreme pod zvezdama i dovoljno je puta posmatrao da zna kako da posmatra, da zna šta je uticaj atmosfere, šta je uticaj teleskopa a šta je zapravo do okulara.

@S.Jovanovic

Moja iskrena preporuka je da uzmeš sada nešto razumno i da kreneš sa posmatranjima, i što je još bitnije, da ispratiš malo kada su okupljanja astronoma amatera na posmatranjima i onda dođeš i ti i imaš priliku da isprobaš razne okulare - čisto da možeš da uporediš i dobiješ osećaj koliko zapravo "boljitka" dolazi od više uloženog.

Nekada se 80% kvaliteta može dobiti za 20% novaca, a poslednjih 5% obično košta više nego prvih 95%.